Kişisel Temizlik Kuralları Ellerin su ve sabunla yıkanması kişisel temizliğin temelini oluşturmaktadır. En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Düzenli banyo veya duş almak, temiz ve hijyenik bir şekilde giyinmek, tercihen pamuklu kıyafetler tercih etmek, tırnak bakımı, düzenli egzersiz yapmak gerekir.
KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
Kişisel Hijyen; saç temizliği ve bakımı, yüz, göz ve kulak temizliği, ağız ve diş temizliği, ayak temizliği, banyo alışkanlığı, dış genital organlar ve koltuk altı temizliği, cinsel ilişki sırasında ve sonrası temizlik, sağlıklı giyinme, el ve tırnak temizliğini kapsamaktadır (T.C Sağlık Bakanlığı, 2003).
İlgili 44 soru bulundu
Her gün saçlar taranmalı ve sık sık uygun şampuanla yıkanmalıdır. Kişi yanında kağıt mendil bulundurmalıdır. Tuvaletler temiz kullanılmalıdır. Çöpler çöp kutusuna atılmalıdır.
Günlük kişisel bakım rutini oluşturmak için temel adımlar şunlar olabilir: Yüz temizliği, tonik kullanımı, nemlendirici sürme, güneş koruyucu kullanımı, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, duş alma, saç bakımı ve tırnak bakımı gibi işlemleri içermelidir.
Temizliğe yukarıdan aşağı başlamak, önce etrafı toparlamak sonra temizliğe başlamak, önce ıslak alanları temizlemek, evi oda oda temizlememek, zemin temizliğini en sona bırakmak ev temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları arasında yer alıyor.
Haftada bir yarım ay biçiminde kesilmelidir. Yüz, boyun ve koltuk altı temizliği: Hergün akşam yatmadan ve sabah kalkıldığında yüzün su ve sabunla yıkanması gerekmektedir. Kullanılan sabunun yüzü kolayca temizleyen ve cildin kurumasına yol açmayan özellikte olmasına özen gösterilmelidir.
Adet dönemi dışında sürekli günlük ped kullanmamak, bunun yerine sık çamaşır değiştirmek doğal florayı bozmamak için uygundur. Genital bölgeyi kuru tutmak, banyo, havuz ya da deniz sonrası genital bölgenin önden arkaya doğru havlu, ya da saç kurutma makinası ile kurutulması, enfeksiyon sıklığını azaltır.
Genital bölge ılık su ile yıkanmalı yumuşak alerjik olmayacak basit bir sabun kullanılabilir. Labiumlar parmakla aralanarak kıvrım yerlerinde de suyun değmesi sağlanabilir. Ama kesinlikle çok sıcak su kullanılmamalıdır ve sabunun tamamen durulandığından emin olunmalıdır.
Duş alma alışkanlığın ağırlıklı olarak sabun yönünde ise nemlendirici özelliği olan doğal sabunları seçmeni tavsiye ediyoruz. Sadece sabun kullanımı ciltteki yağları yok ederek cildin kurumasına neden olabiliyor. Bu yüzden sabun seçerken yağ oranı fazla olan ürünleri seçmek gerekiyor.
Kişisel hijyeni korumak, bu virüs ve bakterileri uzaklaştırmanın en etkili yoludur. Ayrıca, vücudun yenilenmesi için temizlenmesi gerekir. Kişisel hijyen düzenli olarak uygulanmadığı takdirde, farklı cilt hastalıkları da baş gösterir. Sosyal hayatın içinde yazılı olmayan kurallardan birisi kişisel bakımın yapılmasıdır.
Temizlik fiziksel, zihinsel ve sosyal refahın dengeli bir bileşimidir. Bu, aynı zamanda genel refah ve mutluluğun temel taşıdır . Aynı şekilde temizlik veya hijyen de birçok hastalığa da yakalanma riskini azaltarak sevdiklerinizle sağlıklı bir yaşam sürmede önemli rol oynar.
Düzenli olarak temizlenmeyen koltuk altlarında zamanla bakteri ve koku birikir. Bakteri oluşumunu engellemek için sabun ve suyla günlük koltuk altı temizliği yapmanız önemlidir. Her gün duş almasanız bile, en azından koltuk altlarınızın temizlendiğinden emin olmalısınız.
Merhabalar, istenmeyen tüylerden kalcı olarak kurtulmanın en etkili ve en sağlıklı yöntemi lazer epilasyondur. Günümüzde kadınlar kadar erkekler de lazer epilasyondan yararlanmaktadır. Günümüzün en gelişmiş lazer epilasyon yöntemi kabul edilen Buz Lazer, ağrısız bir yöntemdir.
En iyi sonucu elde etmek için, kolunuzu başınızın üzerine doğru kaldırın, tıraş bıçağını hafifçe bastırın ve gerekiyorsa aşağı, yana ve yukarı olmak üzere her yönde kısa hareketlerle nazikçe tıraş edin.
İlk Olarak Odalardan Başla. Ev temizliğine nereden başlanır sorusuna verebileceğimiz tek cevap kişisel alanlar olan odalar. Temizliğe odalardan başlaman, planlı ve pratik bir şekilde ilerlemene yardımcı olacaktır. Özellikle oturma odası, çocuk odası ve yatak odası gibi alanlar kişisel kullanıma özel alanlar.
3. Önce dağınıklığı gider. Toz almadan, silmeden ve fırçalamadan önce yapman gereken ilk şeylerden biri yerde toplanan her şeyi toplayıp kaldırmaktır. Sonra, tüm yüzeyler için aynısını yapmalısın.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
İnsanın kendisine, vücuduna, zihnine günlük olarak zaman ayırması ve uygun bakımlar yapması gerekmektedir. Örneğin; her sabah ve akşam diş fırçalamak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek, stresten uzak durmak, uyku düzeni oluşturmak vb. eylemler kişisel bakıma örnek gösterilebilir.
Günlük vücut bakımı, düzenli olarak yapılması gereken birçok işlemi içerir. Bunlar arasında duş almak, dişlerinizi fırçalamak, deodorant kullanmak, cildinizi nemlendirmek, tırnaklarınızı kesmek ve güneş koruyucu kullanmak bulunur. Banyodan sonra vücut bakımı da günlük rutin vücut bakımını kapsar.
Bu bağlamda kişisel bakım ürünleri kişisel hijyen, cilt bakımı, saç bakımı, ağzı hijyeni, parfümler, deorantlar makyaj malzemeleri, duş ve banyo ürünleri olarak kategorilere ayrılmaktadır. Aynı zamanda kişisel bakım sırasında kullanılan bir takım araçlar ve cihazlarda bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri