Treyler; Özetle yarırömork olarak isimlendirdiğimiz en az 1 dingilli ve "Çekici" ile çekilerek (bir kısmı da taşınarak)hareket edebilen yük taşıma aracıdır. Üzerindeki yükün bir kısmını kendisine bağlı dingilin (dingillerin)taşıdığı, diğer kısmını da "Çekici" aracın taşıdığı araçtır.
Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir. Daha küçük çeşitler, bazı otomobillere mekanik olarak benzer olabilir.
Malzeme Taşıma Araçları
Manuel transpaletler, akülü transpaletler, akülü forkliftler, dizel forkliftler ve LPG'li Forkliftler gibi çeşitli malzeme taşıma aracı tipleri mevcuttur.
Özellikle araç koordinasyonunun sağlanması ve hızlı gidebilmesiyle istenen miktarda istenen ağırlıkta eşyaları en az hasarla taşıyabilen kara yolu araçları şunlardır: tır, kamyon, kamyonet, treyler, frigorik semi treyler, konteynerler, ayaklı konteynerler. Bu saydığımız araçlar arasında en yaygını tırlardır.
Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Yük taşıma araçları, yük olarak tanımlanmış tüm ürünlerin sevkiyatında kullanılan araçlardır. Bu araçların en sık kullanılanları ise şu şekilde sıralanmaktadır: Transpaletler: Üç farklı çeşide ayrılan transpaletler, özellikle yatay yüklerin taşınmasında kullanışlı ve popüler bulunmaktadır.
Lojistik de 5 temel taşıma süreci bulunmaktadır. Bu taşımacılık türleri şunlardır; karayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığıdır.
TIR Kelimesinin Açılımı
Zamanla TIR plakası taşıyan bütün araçlar için ortak bir isim olarak da kullanılmaya başlanan TIR, bugün artık treyleri olan uzun nakliye araçlarının tek ismi gibi kullanılmaktadır.
Günümüzde lojistik dendiğinde asıl akla gelen kavramın tanımı; mal ve hizmetlerin üretiminden başlayıp son tüketiciye kadar kusursuz ve hatasız bir şekilde ulaştırılması için planlama, organize etme ve çözümleme prensiplerini içeren taşımacılık hizmetedir.
Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır.
Taşımanın ülke içinde ya da dışında yapılmasına göre uluslararası ve yurtiçi taşımacılık olarak iki sınıfa ayrılabileceği gibi, seçilen taşıma türüne göre de karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu vb. şeklinde farklı gruplara ayrılabilmektedir.
Sektörde bu araçlar lowbed olarak adlandırılmaktadır. Lowbed araçlarla, iş ve inşaat makinaları, tekneler ve yelkenliler, boru hatları, rüzgar tribünleri, köprü kirişleri, çelik kafesli inşaat yapıları, tekerli vinçler gibi ağır kütleye sahip araçlar taşınabilmektedir.
Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek için imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu araçtır. Yarı Römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.
L türü yetki belgesi Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir.
Başka bir araç tarafından tahrik edilmesi amaçlanan herhangi bir araç olarak adlandırılan dorseler, yük taşımacılığı konusunda çeşitli seçenekler sunar. Açık, kapalı ya da yarı açık gibi çeşitlerin yanı sıra sal, tenteli, lowbed, kılçık, midilli, pilot ve liftmaster dorse modelleri mevcuttur.
Tırın Türkçe'de açılımı Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına geliyor fakat Fransızca çevirisinde Transports Internationaux Routiers yani baş harfleri alındığı zaman ortaya “T.I.R” sözcüğü çıkıyor.
Ülkemizde ve dünyada kullanılan taşıma şekilleri havayolu, karayolu, denizyolu, demiryolu, boru hattı taşımacılığı ve günümüzde en yaygın ve çağdaş nakliye metodu olan modlar arası, çok modlu veya kombine taşımacılık, ürünün hareket hızını kesmeden, ölçeğini değiştirmeden birden fazla yöntemle yapılan taşımacılıktır.
Tanım olarak karayolu taşımacılığı, yüklerin otoyol ve kara araçları vasıtası ile bir noktadan başka bir noktaya aktarmasız, güvenli, hızlı, zamanında ve ucuz bir şekilde taşınması yöntemidir. Kısa mesafeli yollarda taşımacılıkta ucuz olması sebebiyle oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir.
Ağır yük taşımacılığı; teknik olarak normal kamyon veya tırlarla taşınamayacak büyüklük ve ağırlıktaki yüklerin yurtiçi ya da yurtdışına taşınması işlemine verilen isimdir. Profesyonel ekiple yapılması oldukça önemlidir, çünkü bu taşıma şekli için mühendislik bilgisi gereklidir.
Şoför-Yük Taşıma Tanımı; kendi başına ve belirli bir süre içerisinde , uzun veya kısa mesafelerde motorlu yük taşıma araçlarını trafik kurallarına uygun olarak, güvenli bir şekilde kullanma ve yükü gideceği yerlere en iyi şartlarda nakletme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Dorse, kasalı taşıma araçlarının arka kısmında bulunan kasa kısmına verilen isimdir. Dorse kısmının bir diğer ismi ise treylerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri