Çeşitli hastalıklar: Kalp hastalığı, böbrek hastalığı, tiroit, lenfödem ve karaciğer hastalığı gibi hastalık tablolarında, kan pıhtılaşmasında, enfeksiyon ve inflamasyonlarda ve tümör gibi durumlarda vücudun sıvı dengesi bozularak ödem oluşur.
Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
İnsan bedeninde damar içerisinde dolaşan sıvıların damar dışına çıkması ve doku araları ile cilt altında birikmesi sonucunda ödem durumu gelişir. Alınan su ve tuz miktarı vücutta şişme ve ödem gelişiminde çok önemlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.
Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili. Ancak dikkat! Gereğinden fazla maydanoz tüketmek vücuttan fazla suyun atılmasına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.
Aşırı tuzlu beslenme ve bazen yetersiz mineral seviyesi, az su içme, egzersiz ve hareket yetersizliği, aşırı karbonhidratlı yiyecekler ile beslenme, aşırı egzersiz, alkol, premenstural dönem(adet dönemi öncesi) , stres, uykusuzluk, kortizon gibi hormon ilaçların kullanımı.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Sabahları yüz şişmesinin en yaygın sebepleri arasında uyku pozisyonu yer alır. Bir diğer sebep ise aşırı tuza bağlı olarak vücudun su toplaması geliyor. Alerji ve regl dönemi de diğer nedenler arasındadır. Yüz üstü uyumak veya sağa sola doğru yan uyumak yüzün kırışmasına ve şişmesine neden olabiliyor.
Bacaklarda şişme (ödem) hangi hastalıkların belirtisi olabilir? · Bacaklarda şişme (ödem), kalp, böbrek ya da karaciğer rahatsızlıklarına da işaret edebilir. Bu nedenle mutlaka detaylı kan, idrar tahlilleri ve görüntüleme tetkikleri ile değerlendirilmeli ve böbrek, karaciğer hastalıkları ekarte edilmelidir.
Geçici ödem, tuz alımını azaltarak ve otururken bacaklarınızı yukarıda tutarak iyileştirilebilir. Bunun dışında herhangi bir hastalığa bağlı olsun ya da olmasın, vücudunuzun herhangi bir noktasında meydana gelen ödem için hastanelerin Dâhiliye ya da Nefroloji polikliniklerine başvurabilirsiniz.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Vücutta ödem belirtileri arasında öncelikle doğrudan cildin altındaki dokunun, özellikle bacak veya kol bölgelerinde şişkin veya kabarık bir hal alması, ciltte gerilme veya parlaklık, cilde birkaç saniye bastırdıktan sonra çukur izi oluşması ile karın boyutunun büyümesi bulunur.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Bunun için şu yöntemler uygulanabilir: - Nane gaz, şişlik ve diğer sindirim sorunlarının en doğal ilaçlarından birisidir. - Papatya çayı gaz ve şişkinlik gibi sorunlar için kullanılan doğal bir ilaçtır. - Zencefil tüm sindirim problemleri için yardımcı bir besindir.
Romatoid artrit eklem iltihabının sık görülen formudur ve eklemlerin içindeki zarda (sinoviyumda) ve/veya diğer iç organlarda iltihaba yol açar. Eklem hattı kalınlaşır ve eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya yol açabilir.
Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır, diğeri ise yediğimiz veya içtiğinizde yutulan havadır. Öte yandan, vücutta biriken aşırı miktardaki sıvı yani ödemin şişkinliğe neden olduğu düşünülür.
Sabahları elleriniz ve ayaklarınız şiş bir şekilde uyanıyorsanız, tartıda hızlı azalış ve artışlar görüyorsanız bunun sebebi vücudunuzdaki ödem olabilir.
Her ne kadar sağlıklı bir vücut için su tüketimi çok önemli olsa da fazla su tüketimiyle birlikte ödem ve farklı rahatsızlıkla karşı karşıya kalınabiliyor. Ödem rahatsızlıklarının tedavisinde öneriler su tüketiminin fazla oranda yapılması rahatsızlığı sebeplerinden biri de olabiliyor.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, regl dönemi, menopoz, fazla kilo, az su tüketimi, fazla karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyet gibi durumların ödeme neden olabileceğini vurgulayarak, “Ayrıca magnezyum eksikliği/B6 vitamin eksikliği ve tansiyon dengesizliği de ödeme neden olabiliyor” açıklamasında bulundu.
Sirkeli Su İçmek Ödem Attırır Mı? Elma sirkesi, vücuttaki zararlı maddelerin ve ödemin atılmasıyla vücuttaki hücrelere daha çok oksijen alınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda damarları açma özelliği vardır ve bu sayede vücutta bulunan fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur.
Dr. İbrahim Saraçoğlu. Ödem atmak için kaynayan bir bardak suyun içerisine 25 adet kurutulmuş kiraz sapını atın sonrasında 5 dakika kadar kısık ateşte kaynattıktan sonra süzün. 1 hafta boyunca, günde bir kez kahvaltıdan iki saat sonra veya öğle yemeğinden iki saat sonra için.
Zeytin, peynir, cipsler, tuzlu çubuk krakerler, hazır soslar, sucuk gibi fermente gıdalar, kavrulmuş tuzlu kuruyemişler, hazır çorba ve kek gibi besinler de yüksek oranda tuz içermeleri sebebiyle vücutta ödem oluşmasına yol açarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri