Bu konuda en sık yapılan yanlış, zannediyoruz ki “vücut sıcaklığı” yerine “vücut ısısı” tabirinin kullanılmasıdır. İnsan vücudunun da diğer sistemler gibi dışarıya transfer edebileceği bir ısısı vardır. Ancak bizim “ateş” olarak bildiğimiz kavram vücut sıcaklığını göstermektedir.
Isı (aktarılan enerji) ve iç enerji (bir maddenin sahip olduğu toplam potansiyel ve kinetik enerji) madde miktarı ile orantılı iken, sıcaklık maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin ortalama kinetik enerjisini gösterdiğinden madde miktarından bağımsızdır.
Isı, iş yapma kabiliyetine sahiptir. Sıcaklık ise yalnızca ısı derecesini ölçmek için kullanılır. Isı, bir nesnedeki moleküllerin içerdiği toplam kinetik ve potansiyel enerjidir. Sıcaklık ise nesneden bulunan moleküllerin ortalama kinetik enerjisidir.
Isı ve sıcaklık birbirine bağlı olarak değişen kavramlardır. Yani ısısı fazla olan bir cismin sıcaklığı fazla, ısısı az olan bir cismin sıcaklığı azdır. Isı enerji olması sebebi ile bir büyüklüktür. Sıcaklık ise yalnızca bir semboldür ve termometre ile ölçülür.
37 °C "Normal sıcaklık değeridir.( 36.22–37.8 °C bu aralıkta olup kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.)"
İlgili 26 soru bulundu
Ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan ateş ölçülebilir. Bu ölçümler için cıvalı-cam, elektronik, dijital, transmembranik ve termal kamera ile ölçüm yapılabilir.
Vücut ısının ölçüldüğü yerler:
Ağız yolu ile ısı ölçümü ya klasik civalı cam termometreler yolu ile veya modern dijital termometreler yolu ile yapılır.
Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Bir cismin sahip olduğu ısıl yoğunluğa sıcaklık adı verilir. sıcaklıkları farklı olan iki maddenin arasındaki ısı alışverişine ise ısı adı verilir. Isı bir enerji birimidir sıcaklık ise bir enerji birimi değildir.
Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir. Isı kalorimetre ile, sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı birimi calori veya Joule'dür. Sıcaklık birimi ise sadece Derece'dir.
İnsan vücudunun da diğer sistemler gibi dışarıya transfer edebileceği bir ısısı vardır. Ancak bizim “ateş” olarak bildiğimiz kavram vücut sıcaklığını göstermektedir. Dolayısıyla vücut ısısı tabiri yanlış bir kullanım olmaktadır.
Bir cismin diğer bir cisme göre sıcaklığı yüksekse ısısı da yüksek olmayabilir, çünkü ısı sadece sıcaklığa bağlı değil aynı zamanda öz ısı ve kütleye de bağlıdır. Isı ve sıcaklık doğru orantılıdır ancak aynı anlamada gelmezler.
Isı enerjisi sebebi ile sıcaklık ortaya çıkmaktadır. Madde dışarıya ısı verdiği zaman sıcaklığı azalmaktadır, eğer dışarıdan ısı alır ise sıcaklığı artar.
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan en yaygın cihazlardan biri cam termometredir. Bu, çalışma sıvısı olarak işlev gören cıva veya başka bir sıvı ile dolu bir cam tüpten oluşmaktadır.
Günlük hayatta sıcaklık birimi olarak en çok derece Celsius (°C) kullanılmaktadır. Bilimsel işlemlerde ise daha çok Kelvin ölçeği kullanılır.
Işık bir varlıktır, ısıysa enerji türüdür. Her varlığın bir enerjisi vardır, ve her enerji türü ısıya çevrilebilir (kabaca termodinamiğin 2. kanunu).
Isı bir enerji çeşididir, sıcaklık değildir
Oysa sıcaklık ve ısı, bilimsel olarak çok farklı kavramlar. Fizikte sıcaklık, bir sistemin ortalama moleküler kinetik enerjisinin bir ölçüsü olarak tanımlanıyor.
Bu yüzdende ısının akış yönü sıcaktan soğuğadır.
Isı nasıl ölçülür? Isı doğrudan ölçülemez, ama kalorimetre kabıyla yapılan ölçümlerle hesaplanır. Maddelerin sıcaklık değişimleri ya da hal değişimleri ısının ölçümünde kullanılır. Kalorinin tanımını hatırlayın, 1 gram suyun sıcaklığını 1 °C artırmak için aktarılması gereken enerji miktarıydı.
Isı: Bir enerji çeşididir. Bir cismin sıcaklığının arttığında veya azaldığında açığa çıkan enerjiye denir. Sıcaklık ise bir cismin sıcak olma durumudur. Maddeyi oluşturan parçacıkların hareket ederek ortaya çıkardığı kinetik enerjiyi ifade eder.
Cisimlerin içlerinde sahip oldukları ve onların moleküllerini hareket halinde tutan enerjiye, genel olarak, "İç enerji" adı verilir. Isı, işte bu iç enerjinin toplamıdır. Cisimlerdeki moleküllerin hareketlerini ve titreşimleri sağlayan bu ısı enerjisi doğrudan doğruya teşhis edilip ölçülemez.
Ünite 5: 5. Ünite: Isı ve Sıcaklık.
Dijital termometreler aşağıdaki bölgelerden ateş ölçümü için kullanılabilir: rektal - 3 yaşın altındaki çocuklar için en doğru yöntem. oral (ağızda) - 4-5 yaş arası çocuklar için en iyi yöntem. aksiller (kolun altında) - en az hassas dijital termometre, ancak ilk kontrol için iyi bir yöntem.
Normal vücut ısısı yaklaşık 37 C civarındadır. Hipotermi tanısı vücut sıcaklığı 35 C altına düştüğünde ortaya çıkar. Durumun belirti ve semptomları vücut sıcaklığının düşüklüğüne göre değişir. Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez.
Sonuç olarak: Vücut ısısını en doğru ölçümü makattan dijital ateş ölçerler ile yapılabilir. Ancak makattan ve ağızdan ölçüm, hem çocuğun uyumu hem de hijyenik çekinceler nedeniyle çok önerdiğim bir yol değildir. Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri