Pirinç sirkesi, halk arasında “Beyaz sirke” adıyla tanınsa da beyaz sirke, “Sirke ruhu” olarak bilinen şeker pancarı veya mısır nişastasından üretilen sirke türüdür.
Üretiminde mısır ya da şeker pancarı şekeri kullanılan beyaz sirke %5 asetik asit içeren bir sirke çeşididir. Fermantasyon işlemi sonucu elde edilen beyaz sirke yapımı oldukça kolaydır. Evde beyaz sirke yapımı için sirke anası denilen bir yapıya ihtiyaç vardır. Ev şartlarında sirke yapmak için emek ve sabır gerekir.
Beyaz sirkenin hammaddesi ise şeker içeren şeker pancarı, şeker küspesi ve şeker kamışı gibi bitkisel tarım ürünleridir. Fermantasyonla oluşan beyaz sirke daha kolay üretilebildiği ve maliyeti de diğer sirkelere göre daha uygun olduğu için temizlikte tercih edilir.
Pirinç Sirkesi Nedir? Pirinç sirkesi, pirinçten elde edilen bir çeşit sirkedir. Çin ve Japon yemeklerinde tercih edilen bu sirke özellikle sushi yapımında kullanılır. Sushi yemeğinin ana malzemelerinden biri olan pirinç sirkesi, hem gıda alanında hem de sağlık alanında birçok faydaya sahip olması nedeniyle gündemdedir.
İlgili 21 soru bulundu
Beyaz sirke, şeker pancarı veya mısır şekerinden elde edilen bir çeşit fermantasyon ürünüdür. Şekerin işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı elde edilmesi sonucunda beyaz sirke ortaya çıkmaktadır. Bu fermantasyon dönemi hem pratik olup hem de alkolü kolayca asit asiğe dönüştürmeye yarar.
Sirke veya Limon Suyu
Sirke ve limon suyu, benzer bir asidik kaliteye sahip olduklarından, birçok tarifte birbirinin yerine kullanılabilir.
Cilt bakımında doğal yolları tercih edenler için elma sirkesi oldukça popüler bir cilt bakım ürünüdür. Elma sirkesinin etkinliğinin çoğunluğu asetik asit ve malik asit gibi içerdiği meyve asitlerine dayanır.
Beyaz sirke, su gibi saydam sıvı bir maddedir. Özünde şeker bulunan tarım ürünlerinin fermantasyonu ile elde edilir. Kimyasal birleşim olarak %5 oranında asetik asit içermektedir. Tamamen doğaldır.
Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır; turşularda ve salatalarda beyaz sirke kullanımı yaygındır. Sos yaparken de bazı kişiler beyaz sirkeyi daha fazla tercih ederler. Sebze ve deniz ürünlerinin yumuşatılması için beyaz sirke kullanılır. Maya ile beraber unlu mamullerde de beyaz sirke tercih edilebilir.
Bulaşık parlatıcı, sudaki kirecin bulaşıklar üzerinde bıraktığı lekelerin engellenmesini, bulaşıkların üzerinde tortu kalmamasını sağlar. En önemlisi de, parlatıcı, bulaşıklarınızı cam aşınmasına karşı korur. Oysa, sirke bu işlevleri yerine getiremez. Üstelik sirkenin makineye zararları oldukça fazladır.
Asit içeriğinin yanı sıra, içindeki doğal vitaminler, mineraller ve diğer besin maddeleri nedeniyle elma sirkesi sivilce için güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Elma sirkesinin antibakteriyel ve antiseptik özellikleri, cildinizdeki bakterileri temizler ve akne eğilimli bölgeleri temizler.
Galle Sirke Beyaz 2000 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Sorunun cevabına gelecek olursak; hayır suşi için pirinç sirkesi dışında başka bir sirke kullanmak istenen sonucu vermeyecektir, pirinç sirkesinin kendine has değişik bir aroması vardır.
Amoy Pirinç Sirkesi, yapışkan pirinçle yapılan bir sirkedir. Sushi yapımında kullanabilirsiniz. Uzak Doğu mutfağında sıklıkla tüketilen bu sirke çeşidi pirincin fermantasyon halinden yapılmıştır.
Bunların dışında sindirime iyi gelen, bağışıklığı güçlendiren, yorgunluğu alan pirinç sirkesi özellikle cilt temizliği için ve yazın oluşan cilt lekeleri için önemli tonik özelliği göstermektedir.
Temizlik malzemesi olarak tercih edilen sirke çeşitleri, günümüzde de popülerliğini korumaya devam ediyor. Beyaz sirke ekonomik yapısıyla da öne çıkıyor. Ucuz olmasıyla beraber insan sağlığına zararlı madde içermeyen bu ürünü güvenle kullanabilirsiniz.
Antibakteriyel özelliğe sahip olduğundan yaraların iyileşme süresini kısaltır. İçeriğindeki asetik asit sayesinde siğillerin de iyileşmesine yardımcı olur. Cilt üzerinde güneş sebebiyle oluşan lekelerin hafifletilmesine yardımcı olur. Beyaz sirke saç bakımı için de oldukça önemlidir.
Alkol İçermez. Beyaz şarap sirkesi, üzümden üretilen beyaz şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık sarı rengindeki sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve mayaların da katkısıyla asetik asite dönüşür.
Sirkenin en önemli etkilerinden biri cildi temizlemesi ve sivilce oluşumunu engellemesidir. Ciltteki yenilenmeyi desteklediği için kararmaları geçirir. Cilt renginin açılmasını sağlar.
Ayrıca beyaz sirke tırnak mantarı gibi cilt sorunlarında da etkili sonuç elde etmenizi sağlayabilir. Tene olduğu kadar beyaz sirke saça faydaları da oldukça çoktur. Saç derisinde oluşan kepeklenmeyi geçirmenize yardımcı olabilir. Böylelikle deride oluşan sorunu çözerken saçınız çok daha parlak ve canlı görünebilir.
Elma sirkesi cildi sıkılaştırıcı etkiye sahiptir. Böylece düzenli kullanılırsa cildin elastikiyetini korumaya ve kırışıklıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Beyaz sirke, çamaşırların üzerine sinen küf ve sigara kokularını çıkarmak için de idealdir. Bunun için makinenin yumuşatıcı kısmına 1 bardak beyaz sirke dökebilirsiniz. Makinenin yumuşatıcı kısmına konan yarım bardak beyaz sirke, çamaşırlardaki deterjan kalıntılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Ev temizliklerinde genel olarak beyaz sirke veya elma sirkesi kullanılır. Sirkeli Su İle Temizlik Nasıl Yapılır? Sirkeli su tek başına kullanıldığı gibi çeşitli temizlik maddeleri ile de kullanılabilir. Bardaklardaki çıkmayan lekeleri çıkarmak için bir kabın içerisine beyaz sirke koymak yeterlidir.
Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında, işlemlerden geçirilen ve endüstriyel olan beyaz sirke, aynı zamanda doğal bir ürün olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri