Vurmalı çalgılar isimleri def, timpani, zil, bateri, üçgen, bongo, davul, marakas, tabla, kudüm, santur, ağız kopuzu, bendir, asma davul, arp, marimba, kalimba, çalpara, darbuka, davul, bateri, ksilofon, kanun, piyano olarak sayılır.
Bu tip çalgılara örnek olarak gitar, elektro gitar, bas gitar, bağlama, ut, tambur, cümbüş, mandolin, kanun, arp, tar gösterilebilir.
Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür.
Üzerine el ile veya başka bir cisimle vurularak, çalkalayarak, sürterek veya ovalayarak ses elde edilen her obje vurmalı çalgıdır. Vurmalı çalgılar ailesi Perküsyon (Percussion) olarak adlandırılmaktadır. Perküsyon sözcüğü Latince'deki ”percussio” ve ”percussus” terimlerinden gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Vurmalı çalgılar, kendi içerisinde iki gruba ayrılır: Bazı vurmalı çalgılar (viprafon, santur, marimba vb.) melodi elde etmek amacına hizmet ederken, bazıları ise (bateri, darbuka vb.) ahenk için kullanılan yardımcı enstrümanlar olarak karşımıza çıkar.
Perküsyon -vurmalı çalgılar- insanlığın kullandığı en eski enstrümanların başında gelir.
Yukarıda bahsedildiği gibi akustik piyano içerisinde bolca tel bulundurmasına rağmen vurmalı çalgı olarak sınıflandırılır çünkü teller çekme yoluyla (harpsikord ya da epinet) gibi değil vuruş yoluyla ses çıkartır.
Telli Çalgılar Kaça Ayrılır? Tezeneli telli çalgılar, Yaylı telli çalgılar, Vurmalı telli çalgılar olarak üçe ayrılır.
Altı telli müzik aleti dendiğinde akla gitar gelebilir. Telli çalgılar gitarın çeşitleri bulunur. 6 telli çalgılardan olan gitarın klasik, akustik, elektro ve bas gitar gibi modelleri bulunur.
Günümüze kadar ortaya çıkan tarihi en eski döneme ait telli çalgının ur liri olduğu söylenmektedir. Bu alet bize Antik müzik dünyasına ait bazı bilgiler de vermektedir. Yeniden yapılandırılan bu telli çalgı aleti Sümer müzik aletidir. Her bir telli çalgının kendine özgü bir tarihi vardır.
Kültürümüzde yer alan zil, def, darbuka, davul ve tahta kaşıklar çevremizde kullanılan ve sıklıkla karşılaştığımız vurmalı ezgisiz çalgılardır. Vurmalı ezgisiz çalgılar tartım/ ritim çalgılarıdır.
Vurmalı Çalgı İsimleri (Tam Liste)
Sesin üretim şekline ve kültürlere göre farklılık gösteren bu kategorilerde en yaygın olarak bilinen Marimba, Arp, Djembe, Berimbau, Latin perküsyon aletleri ve diğer vurmalı müzik aletleri yer almaktadır.
Kaşık. Vurmalı bir Türk Halk Çalgısıdır. Özellikle şimşir ağacından yapılanı makbuldür.
Çalgı türleri, vurmalı, telli, yaylı, nefesli ve tuşlu enstrümanlar olmak üzere 5'e ayrılmaktadır.
Gitar, keman, çello, mandolin, ukulele, buzuki, ud ve sitar gibi birçok farklı telli çalgı türü vardır. Bu çalgıların özellikleri; yapıldıkları malzemeye, tellerin sayısına ve tınılarına göre farklılık gösterir.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Arp, çoğunlukla Klasik Batı Müziğinde kullanılan en eski, telli bir müzik aletidir.
Zil, Türk müziğinde ve diğer birçok Orta Doğu ülkesinin müzik kültüründe var olan bir usul vurma çalgısıdır.
Vurmalı çalgılar kategorisine giren Marakas müzik aleti, farklı malzemelerden elde edilir. Üretiminde genel olarak kuru su kabakları, fasulye, boncuk ve çakıl taşları kullanılır.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Tezeneli Telli Çalgılar;
Şimdi bu çalgıların bazılarını tanıyalım; Gitar: Gitar neredeyse her türlü müzik türünde kullanılan bir çalgıdır. Pena ya da parmak yardımıyla çalınabilir. Genelde altı tellidir.
Tef, genellikle ahşap veya plastikten oluşan ve "zil" adı verilen küçük metal çıngırak çiftlerinden oluşan bir çerçeveden oluşan, vurmalı çalgılar ailesinden bir müzik aletidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri