Modemlerde mevcut olan ve genel itibarıyla mavi renkle belirtilen port, WAN portudur. Modemlerdeki bu WAN portu, aygıtın internete bağlanmasını ve aynı aygıt kanalıyla başka bir cihaza internetin kullandırılmasını sağlar. WAN portu aracılığıyla kurulan bağlantı, ikinci bir modemle de paylaşılabilir.
Modemdeki WAN ne demek? WAN veya Geniş Alan Ağı, geniş bir alana yayılan bir bilgisayar ağıdır. WAN'lar bir eyalet, ülke ve hatta tüm dünya kadar büyük olabilir. Yönlendiricinizdeki WAN bağlantı noktası, modeminize bağlanmak için kullanılır ve bu da sizin internet'e bağlanmanıza olanak tanır.
LAN'lar ev, iş, okul vb. yerlerde daha küçük, daha yerel ağ iletişimi için kullanılır. WAN'lar ise şehirler gibi daha geniş alanları kapsar ve hatta farklı ülkelerdeki bilgisayarların bağlanmasına izin verir. LAN'lar genellikle WAN'lardan daha hızlı ve daha güvenlidir, ancak WAN'lar daha yaygın bağlantı sağlar.
Geniş alan ağı yani WAN, geniş bir alanda birden fazla cihazın iletişimi için kurulan ağdır. Yerel Ağ bağlantısına göre çok daha geniş bir alanı ve çoğunlukla çok daha fazla cihazı kapsar. Şehirleri hatta ülkeleri kapsayan bu ağ şeklinin en popüleri internettir. Genelde de zaten çoğu WAN internete bağlıdır.
Modeminizin arka tarafında yer alan mavi renkli (WAN) portu internet hattı girişidir.
İlgili 42 soru bulundu
WAN portuyla kurulan bağlantı, ikinci bir modemle de paylaşılabilir. Çok katlı evlerde evin diğer katlarına veya komşunuza İnternet sağlayabilirsiniz. Bunun için İnternet bağlantısı sağladığınız modeme takacağınız bir Ethernet kablosunu bağlantı paylaşılacak taraftaki modemin WAN portuna takmanız yeterlidir.
Wan portu farklı bir amaç için kullanılır, kısacası wan girişine dsl kablosu bağlayamazsın.
WAN Ayarları
Herhangi bir firmadan internet hizmeti satın almış olsanız dahi bu firma, sizin veri trafiğinizi kontrol altında tutabilmek için, adınıza bir hesap oluşturur ve bağlantınızı hesabınızla doğrulamanızı ister. Bu bilgilerin girildiği ayarlar bölümüne de WAN ayarları adı verilir.
WAN IP'niz, yönlendiriciniz tarafından servis sağlayıcınızdan alınır ve sizi internet dünyasında tanımlar. LAN IP'niz ise, yönlendiriciniz ile bilgisayarınız arasındaki veri alışverişinde kullanılır.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
WAN, modemin arka tarafında yer alan telefon hattı üzerinden girişin gelmiş olduğu kablodur. Bu kablo, modemde WAN yazan kısma bağlanılarak modeme internet bağlantısının gelmesi için gerekli eylem gerçekleştirilir.
Farklılıkların özeti: LAN ve WAN
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
Wide Area Network, kısaca WAN, Türkçesi ile Geniş Alan Ağı; pek çok farklı cihazın birbirine bağlanmasını, iletişim kurmasını sağlayan geniş bir ağdır. LAN olarak adlandırılan yerel ağlar, bu geniş alan ağında birbirleriyle iletişime geçerler. İnternet, bilinen en geniş WAN ağıdır.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı yer alır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu ifade eder. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının verimli bir şekilde kurulduğu anlamını taşır.
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
Internet (İnternet) menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin. Yeni bir PVC oluşturmak için Add (Ekle) veya mevcut PVC'yi değiştirmek için Edit (Düzenle) seçeneklerini tıklatın. Uygun VPI, VCI değerlerini girin ve uygun Servis kategorisi ni seçin. Geçerli VPI aralığı 0 - 255 arasındadır.
Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
PPPOE ana olarak kablosuz modem ile dsl modem aracılığı ile kullanıcıların bağımsız olarak ağa bağlanmasını sağlamaktadır. PPPOE direkt olarak bilgisayardaki çevirmeli ağların modele güvenli bağlantı kurmasını sağlamaktadır. İp ve Mac adresi gibi sunucu çakışmalarının önüne geçmektedir.
LAN kısaltmasıyla bilinen yerel alan ağlarının birleşiminden oluşan WAN, yerelde bulunan ağ cihazlarının dış dünyaya açılmasını sağlar. İnternet ağı ise çok sayıda WAN'ın birleşimidir. Yerel alan ağlarında bulunan bilgisayar ve sunucular aynı switch cihazına bağlı olduklarında kolayca haberleşebilirler.
LAN - Yerel alan ağı (Local Area Network): Ev ve iş yeri gibi küçük sayılabilecek alandaki bilgisayar ve çevre birimlerinin birbirine bağlanmasını sağlayan bilgisayar ağlarıdır. MAN - Metropol alan ağı (Metropolitan Area Network): Geniş alana yayılmış LAN olarak bilinir.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı bulunmaktadır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının kurulduğunu gösterir.
Modemi router olarak kullanmak için modeminizin yönetim arayüzüne erişerek gerekli ayarları yapmanız gerekecektir. Bu sayede modeminiz, internet servis sağlayıcınızdan gelen bağlantıyı alıp ev veya iş yerinizdeki cihazlara dağıtmanın ötesinde ağ yönetimini sağlayacak bir router gibi çalışacaktır.
Geniş alan ağı (WAN); ofislerinizi, veri merkezlerinizi, bulut uygulamalarınızı ve bulut depolarınızı birbirine bağlayan bir teknolojidir.
Asım Demir dedi: DSL, 2 adet bakır kablo yani bildiğimiz telefon kablosu üzerinden down ve up işlemini yüksek frekans aralığında yapabildiğimiz bir teknoloji. DSL bildiğimiz üzre ADSL, VDSL tipi bağlantılarda kullanılıyor. WAN ise fiber bağlantı kullanılması durumunda kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri