Tokyo'nun meşhur Toyosu pazarında satılan taze wasabi bitkisinin kilosu ise 250 dolardan alıcı buluyor. Bu da wasabiyi dünyanın en pahalı sebzelerinden biri yapıyor. Wasabinin bu denli pahalı olmasının sebebi ise kendisinin dünyanın en zor yetişen bitkilerinden biri olması.
Japon mutfağının en çok tercih edilen lezzetlerinden olan ve suşinin yanında oldukça tercih edilen wasabi (vasabi), ülkemizde de özellikle acı sos sevenler tarafından tüketilmektedir.
Wasabi bitkisinin kanserden koruduğu, astım ve alerji gibi çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir. Wasabi özellikle su kaynaklarını sever. Akan suyun yanında bulunan wasabi bitkisi değerli kabul edilir. Toprakta yetişen türleri de olan wasabinin etken maddesi lactobacillus'tur.
Wasabi sosu wasabi bitkisinden elde edilen acı bir sostur. Yeşil rengi vardır ve kıvamlıdır. Wasabi bitkisi aslında bayır turpu adı verilen bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen wasabi acısı tadanların damaklarında biraz acı tat bırakır.
Gerçek wasabinin tadı, genelde bizim tükettiğimiz yabanturpu-hardal karışımının tadından daha yumuşaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Kökleri kullanılarak yapılan bu baharat daha çok Suşi yapımında ve servisinde kullanılır. Hardalı anımsatan kuvvetli ve acı bir tada sahiptir. Kullanıma hazır tüp şeklindeki wasabi ile zamandan kazanabilirsiniz. Alkol içerir.
Tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi wasabi de kuvvetli bir antioksidan özelliğine sahiptir. Yaşlanmayı geciktirir. Doğal bir antibiyotik olarak da kullanılan wasabinin alerji ve astıma iyi geldiği bilinmektedir.
Wasabi, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan bir bitkidir. Bu özelliği ile bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Acı tadıyla bilinen wasabi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da destek olur.
"Japon yaban turpu" olarak da bilinen gerçek wasabi, tipik olarak yaban turpu ve hardal bitkilerini kapsayan Brassicaceae familyasına ait bir bitkiden gelir. Gerçek wasabi, bir baharattan çok bir kök sebzeye benzeyen wasabi bitkisinin yeraltı sapı olan bir köksapından yapılır.
Wasabi'nin orijinal Japon turbu ile yapılanı makbul ancak farklı turp çeşitleriyle de yapılabiliyor. Wasabi'nin; kanser, astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. GARI: Pembemsi renkli ve hafif tatlımsı tadıyla gari (zencefil kökü turşusu); garnitür olarak yenir ve suşinin lezzetini tamamlar.
Son olarak wasabinin faydalarını merak ediyor, "wasabi ne işe yarıyor" diyorsanız hemen açıklamış olalım: Wasabi bitkisi güçlü antioksidan özellikler gösteriyor ve bu sayede orijinal wasabi sosun bağışıklığı güçlendirmekten tutun da sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olmaya dek vücuda birçok olumlu etkisi ...
Sebzeden yapılan bir acı: Wasabi!
Bir sebzeden yapılan wasabi yapıldığı anda o kadar acı ki bir jalapeno biberinden neredeyse 100 kat daha fazla acı! Bu acılığı ise tamamen sebzeden geliyor!
1. Wasabi bitkisi zor yetişir
Geçmişi Japonya'da 10 yüzyıla kadar giden wasabi bitkisinin (Wasabia japonica) yetiştirilmesi zor.
Suşi yerken wasabiyi soya sosuna olduğu gibi daldırmamak gerekir. Wasabi keskin bir tada sahip olduğu için soya çok hafif bir şekilde batırılması gerekir. Ayrıca suşi pirincini değil bizzat balığın kendisini soya sosa batırarak tüketmelisiniz.
Wasabia Japonica, bilinen adıyla wasabi; turpgiller ailesine ait Japonya'da yetişen bir kök bitkisidir. Japon turpu olarak da bilinen bu bitki, Japon mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden biridir. Sıklıkla sushi ve bazı balık yemekleriyle servis edilen bu bitki ise acı olmasıyla meşhurdur.
Japon hardalı olarak da bilinen Wasabi sos, başta suşi olmak üzere diğer Japon yemekleri ile de ayrılmaz bir ikili olarak akıllarımızda yer etmiştir. 2 ölçü wasabi tozuna 1 ölçü su ekleyerek karıştırılır ve macun hazırlanır. Genelde sushi ile birlikte servis yapılır.
Suşi (1 adet) içinde 37 kadar kalori mevcut.
Suşinin bir başka handikabı da şu: Bakteri ve parazitlerle kirlenebilmesi riski yüksek. Çiğ balıkla hazırlanan suşiler sizi bakteri ve parazitlerle karşı karşıya bırakabilir. Hatta bazen çok ciddi mikroplar ve parazitler nedeniyle zehirlenmeler bile yaşanabilir.
Suşi, (Japonca: すし, 寿司, 鮨), genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeğidir.
Turpgiller ailesinin bir dalı olan wasabi, Japon turpu olarak da isimlendirilmektedir. Japonya'daki vadi nehir yataklarında yetiştiği için bu adı almıştır.
vasabi, yediğinizde sinüslerinize kadar yakan garip bir acıdır. isot bildiğiniz isottur. yani tarzları farklıdır. vasabi yi karşılaştırmanız gereken şey biberler değil direk olarak tere bitkisidir. vasabi ile hemen hemen aynı tadı verir yanlız çok fazla(sade) yerseniz ancak acısını anımsatır.
Latince adı Wasabi japonica olan wasabi bitkisi, havuç gibi, turp gibi bir köktür. Wasabi sosu bu kökün rendelenmesiyle elde edilir. Wasabi kökü saat yönünde rendelendikçe macun kıvamına gelir ve acısı çıkar. Ancak bu acılık 15-20 dakika sürer.
Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir. Ancak hazırlanmasında alkol içerikli sos ve malzemelerin kullanıldığı suşiyi yemek caiz değildir” fetvası çıkmış...
Uramaki. Maki'nini bir nevi tersten sarılmış hali olan Uramaki, sushi çeşitleri arasında yeni başlayanlar için en uygun olanlardan biridir.
Tıbben hiçbir sakıncası yoksa 'yenebilir, mubahtır' deriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri