Wasabi, sushi yapımında pirinç ve diğer malzemelerin arasına konulabildiği gibi çoğunlukla sushinin yanında bir sos olarak da sunuluyor. Suşi dışında farklı balık yemeklerinin yanında da afiyetle tüketiliyor.
Suşi yerken wasabiyi soya sosuna olduğu gibi daldırmamak gerekir. Wasabi keskin bir tada sahip olduğu için soya çok hafif bir şekilde batırılması gerekir. Ayrıca suşi pirincini değil bizzat balığın kendisini soya sosa batırarak tüketmelisiniz.
Wasabi kök kısmından rendelenene kadar acı değildir. Keskin acısı 15 dakikadan sonra kaybolur. Bu yüzden macun kıvamına gelir gelmez bir an önce servise sunulması gerekir. Wasabi bitkisinin kanserden koruduğu, astım ve alerji gibi çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir.
İlgili 29 soru bulundu
Kökleri kullanılarak yapılan bu baharat daha çok Suşi yapımında ve servisinde kullanılır. Hardalı anımsatan kuvvetli ve acı bir tada sahiptir. Kullanıma hazır tüp şeklindeki wasabi ile zamandan kazanabilirsiniz. Alkol içerir.
Gerçek wasabinin tadı, genelde bizim tükettiğimiz yabanturpu-hardal karışımının tadından daha yumuşaktır.
Tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi wasabi de kuvvetli bir antioksidan özelliğine sahiptir. Yaşlanmayı geciktirir. Doğal bir antibiyotik olarak da kullanılan wasabinin alerji ve astıma iyi geldiği bilinmektedir.
Japon mutfağının en çok tercih edilen lezzetlerinden olan ve suşinin yanında oldukça tercih edilen wasabi (vasabi), ülkemizde de özellikle acı sos sevenler tarafından tüketilmektedir.
Tokyo'nun meşhur Toyosu pazarında satılan taze wasabi bitkisinin kilosu ise 250 dolardan alıcı buluyor. Bu da wasabiyi dünyanın en pahalı sebzelerinden biri yapıyor. Wasabinin bu denli pahalı olmasının sebebi ise kendisinin dünyanın en zor yetişen bitkilerinden biri olması.
Sebzeden yapılan bir acı: Wasabi!
Bir sebzeden yapılan wasabi yapıldığı anda o kadar acı ki bir jalapeno biberinden neredeyse 100 kat daha fazla acı! Bu acılığı ise tamamen sebzeden geliyor!
Uzak doğu mutfağının sevilen lezzetlerinden olan suşinin yanında sos olarak tüketilen wasabi, son yıllarda ülkemizde de tüketilmeye başlandı.
Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilir. Suşi geleneksel olarak orta taneli beyaz pirinçle yapılır, ancak kahverengi pirinç veya kısa taneli pirinç ile hazırlanabilir.
Wasabi'nin orijinal Japon turbu ile yapılanı makbul ancak farklı turp çeşitleriyle de yapılabiliyor. Wasabi'nin; kanser, astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. GARI: Pembemsi renkli ve hafif tatlımsı tadıyla gari (zencefil kökü turşusu); garnitür olarak yenir ve suşinin lezzetini tamamlar.
Vasabi'nin acı yaratması yağ bazlı olmadığından, acı biberlerin yarattığı histen daha kısa sürelidir ve herhangi bir yiyecek veya içecek tüketimiyle kolaylıkla silinir. Acı, ilk olarak burun deliklerinde ve solunum yollarında yoğun olarak hissedilir ve alınan miktara bağlı olarak oldukça yüksek şiddette acı verebilir.
Sushi Wasabi 43 gr.'lık paket içerisinde mutfağınıza ulaşmaktadır. Güneş ışığına maruz bırakmadan serin ve kuru yerde muhafaza etmeye özen gösteriniz. GUSTO GIDA PAZ.SAN.VE TİC.A.Ş.
Japon hardalı olarak da bilinen Wasabi sos, başta suşi olmak üzere diğer Japon yemekleri ile de ayrılmaz bir ikili olarak akıllarımızda yer etmiştir. 2 ölçü wasabi tozuna 1 ölçü su ekleyerek karıştırılır ve macun hazırlanır. Genelde sushi ile birlikte servis yapılır.
Wasabi, bitkiler aleminden, kapalı tohumlular bölümünden, iki çenekliler sınıfına ait turpgiller familyasına üye bir bitkidir. Kimi zaman Japon turbu olarak isimlendirilse de bu familya turp türüne ait değildir. Kökü yoğun, kuvvetli tat ve acı içerir. Bu özelliği sayesinde yemeklerde çeşni olarak kullanılmaktadır.
Özellikle Japonya'da serin, gölgeli, dağlık alanlarda yetişiyor. Bu bitkiyi dünyaya satan bir şirket olan Real Wasabi'ye göre Tayvan, Çin, ABD ve diğer ülkelerde yetiştirmenin popülerliği artıyor. Bu bitki, 8 ve 21 derece sıcaklık arasında yetişebiliyor, ancak doğrudan güneş ışığına karşı dayanaklı değil.
Turpgiller ailesinin bir dalı olan wasabi, Japon turpu olarak da isimlendirilmektedir. Japonya'daki vadi nehir yataklarında yetiştiği için bu adı almıştır.
Vasabinin salatalarda (bilhassa avokado salatası içinde) kullanılması önerilmemektedir. Vasabi ile avokado aynı türden bitkiler oldukları için, midede şişkinlik sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca fazla tüketilmesi sonucu midede ekşime ve yanma gibi problemlerde ortaya çıkar.
Bir Uzakdoğu lezzeti olan ve adını sıklıkla sushi ile birlikte duyduğumuz wasabi, nadir bulunan bir bitkidir. Turpgiller familyasına ait olan bu bitki, damakta bıraktığı acı tatla öne çıkar. Dengeli ve kontrollü şekilde tüketilmesi gereken wasabi bitkisi pek çok dünya mutfağında farklı tariflerle kendine yer bulmuştur.
Latince adı Wasabi japonica olan wasabi bitkisi, havuç gibi, turp gibi bir köktür. Wasabi sosu bu kökün rendelenmesiyle elde edilir. Wasabi kökü saat yönünde rendelendikçe macun kıvamına gelir ve acısı çıkar. Ancak bu acılık 15-20 dakika sürer.
Vasabi, Turpgiller familyasına ait bir bitkidir. Japon turbu olarak da adlandırılan bu bitkinin kökü, içerdiği yoğun ve kuvvetli tat ve acı yüzünden yemeklerde çeşni olarak kullanılır. Latince adı Wasabi olan bu çeşni, Japon ve Uzakdoğu mutfağından gelerek ülkemizdeki suşhi restoranlarında masalarda yer alıyor.
daha bir sebzemsi gorunusu olmaklan birlikte, japonya disinda bulunanlari genellikle karaturp konsantre tozunun suylan karistirilmasindan olusmus abuk seylerdir (o yuzden soya sosunun icinde bu kadar rahat erir gider). normal wasabi soya sosunun icinde oyle kolay kolay erimez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri