Portakal Washington ekşi tonlu bir tatlılık sunuyor. Aromalı lezzeti ile damakta hoş bir tat bırakan meyve, çekirdeksiz olması ile benzersiz hale geliyor.
Washington Portakal Fidanı Özellikleri
Orta erkenci bir çeşittir. Meyveleri tatlı, aromalı, lezzetli ve çekirdeksizdir. Sofralık portakallar içinde hem iç tüketim hem de ihracatta en çok talep gören çeşittir. Koyu portakal renginde olan washington portakal düzgün yuvarlak bir şekle sahiptir.
Yafa portakalı veya Şamoti portakalı, tatlı, neredeyse çekirdeksiz portakal çeşididir.
Washington portakalı geniş, göbekli ve kalın meyvelidir, kabuğu da kolay soyulur. Bu portakalın dilimleri de oldukça belirgindir ve kolayca birbirinden ayrılır. Bu sebeple tatlılarda da sıkça kullanılır. Portakal suyu için de oldukça idealdir, ağızda acı bir tat bırakmaz ve kolayca sıkılır.
Ekşiye yakın mayhoş bir tada sahip olan Washington Portakal, içeriğinde az miktarda çekirdekli bir yapıda sahiptir. Sulu yapısından kaynaklı olarak yemelik olarak tüketmenin yanı sıra sıkmalık olarak da kullanabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Sofralık portakallar arasında en sık tercih edilen ve tam bir C vitamini deposu olan Portakal Washington, Akdeniz bölgesinde yetişiyor. Büyük boyutlu, hafif pürüzlü dış yüzeyi, kolay soyulabilirliği ve lezzeti ile öne çıkan portakal, özellikle kış mevsiminde sağlıklı bir gıda olarak tüketiliyor.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Yazlık portakal (Valensiya), esasında İspanyol kökenli bir portakal türüdür. Yıllardır bahçelerimizde yetiştirir, bölge halkı olarak tüketiriz. Finike'de halk arasında 'yaz portakalı' olarak da bilinir. Nisan ayında olgunlaşmaya başlar, Haziran ayına kadar hasat edilebilir.
Washington Portakalı
Daha sonra iklim uygun olmadığı için bu fidanlar Florida ve Kaliforniya'ya gönderilmiş ve üretime geçilmiş. Washington'dan geldiği için bu isimle anılan portakal Kaliforniya'da iyi tutmuş ve bu portakalın ismi tüm dünyaya bu şekilde yayılmış.
yafa cinsi olanı yaz portakalı olarak anılmaktadır. kışlık cinsi washingtondur.
Washington Portakalı: 1870'lerde Brezilya'dan Amerika'ya getirilen bu portakal türü, California tatlı portakal ağaçlarına aşılanmıştır. Aslında iklim olarak en uygun yer olan Kaliforniya'da yetiştirilen bu portakallar, 1950'lerde NATO üyeliğimizle beraber ülkemize girmeye başlamıştır.
Meyvenin tadı mayhoş olup, iklim şartlarına göre meyvenin renginde de değişiklikler gözlenmektedir. Kan Portakal sulu bir meyvedir, sıkmalık olarak da kullanılabilir.
En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir. Finike'nin Çavdır köyünde yetiştirilen portakal, en iyi portakal ödülü almıştır.
Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş.
Çekirdeksiz, sulu ve tatlı olmasının yanı sıra, bileşim öğeleri, vitamin ve mineraller açısından da son derece zengin olan Finike portakalı, Türk Patent Enstitüsü tarafından, “menşe adı” ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir.
Yalancı portakal, kapalı tohumlar türünden familya olarak dutgiller cinsinden bir meyve türü olarak biliniyor. Koparıldığı veya kesildiği zaman süt görünümlü sıvı akıtan bu meyve, 10 - 15 santimetre çapında dış yüzeyi pütürlü ve yuvarlak görünümüyle portakala benziyor. Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir.
Finike Portakalı, doğal dengelerin ideal yapısından dolayı, kendine has aroması ve optimum brix-asidite dengesi ile dünyanın en lezzetli portakallarındandır. Asidite dengesinin optimum olması meyvenin posa miktarının minimum olmasını ve ağızda yerken erimesini sağlamaktadır. İçerdiği su oranı yüksektir.
"Kan portakalı, kırmızı renkli olan bir portakal türüdür.
Yalancı portakal hakkında bilgi veren aktar Ali Şahindoğan, "Ağrı, sızı, romatizma ve kireçlenme için bu meyve ezilip bağlanıyor. İçi süt gibidir, kabuğuyla karıştırılırsa merhem kıvamını alır. Eklem ağrısı olan kişiler, akşam sürüp sabah kalktıklarında faydasını görürler. Bu meyve genellikle sulak bölgelerde yetişir.
Baba filmlerinde portakal ölümü simgelemektedir. Bir sahnede portakal görürseniz anlayın ki portakala en yakın kişi ölecektir. Örnek vermek gerekirse, Don Corleone suikaste uğrarken portakal seçiyordu ya da ölüm sahnesinde torunu ile portakal yiyordu.
Her ne kadar Akdeniz çevresinde yetişiyor olsa da, en güncel çalışmalara göre anavatanı Avusturalya, daha yaygın olarak kabul edilen anavatanı ise Asya kıtası olan bu bitkiye Türkiye'de pek aşina değiliz; ancak ülkemizde bitkinin meyveleri "ağaç kavunu" olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri