Wernicke Korsakoff sendromu ile ilintili gelişen bu afazi türünde beynin görme ve işitme alanlarından kaynaklı lezyonlar algılamada ve konuşmada problemler yaratır. Dolayısıyla dil ve konuşma alanında tam olarak işlenemeyen bilgiler, kelimelere dönüşemez ve konuşma bozukluğu meydana gelir.
Alıcı Afazi (Wernicke Afazisi)
Sözlü ya da yazılı dili anlamada zorluk içerir. Bu afazi türünden muzdarip kişiler, sesi net biçimde duyar. Fakat duydukları sesleri anlamlandıramazlar. Konuşurken yanlış sözcükler kullandıklarını genellikle fark etmezler.
Wernicke afazisi ise, dil anlama yeteneğinde bozukluklara neden olurken, konuşma akıcılığı ve kelime kullanımı genellikle korunur. Her iki afazi türü de dil ve konuşma terapisi ile tedavi edilebilir.
Beynin temporal lobunun hasarı sonucunda Wernicke afazisi adı verilen akıcı afazi ortaya çıkabilir. Sağ lob hasarı sonucunda da ortaya çıkmasına rağmen, çoğu kişide hasar sol temporal lobta gerçekleşir.
Afazi Tipleri Nelerdir? Akıcı ve tutuk olmak üzere iki genel afazi sınıflaması vardır. Beynin sol hemisferindeki temporal lob hasarı sonucunda akıcı afazi ortaya çıkabilir. Akıcı afaziler Wernicke Afazisi, Transkortikal Sensöriyel Afazi, Kondüksiyon Afazi ve Anomik Afazi olarak sınıflandırılabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Broca afazisi, beynin sol frontal bölgesindeki Broca alanında hasar nedeniyle oluşan bir konuşma bozukluğudur. Bu durum, kişinin konuşma ve dil anlama yeteneğini etkileyebilir ve genellikle beyin hasarları sonucu meydana gelir. Broca afazisi tedavisi, genellikle konuşma terapisiyle başlar.
Nörodejeneratif Hastalıklar: Alzheimer, Parkinson ve Huntington gibi nörodejeneratif hastalıklar, zamanla beyin dokusunu etkileyerek afaziye neden olabilir. Vasküler Sorunlar: Hipertansiyon, damar sertliği gibi vasküler sorunlar, beyin damarlarının sağlığını etkileyerek afazi riskini artırabilir.
Wernicke afazisi hastalarının anlaması bozuktur. Hem kendi söylediğini hem de kendilerine söyleneni anlamazlar. Fakat mimik ve jestlerden anlarlar. Kendilerine söyleneni anlamadıkları için, tekrar edemezler.
Anlama ve konuşulanı anlamaktan sorumlu bu alanlar Wernicke alanı ve Broca alanı olarak bilinir. Sol kulağın üstünde Wernicke alanı temporal lobta, sol şakakta yer alan Broca alanı ise frontal lobta yer alır. Wernicke alanı anlamla ilişkili bölgedir ve konuşulanı, yazılanı anlamada görevlidir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Wernicke alanı, Wernike'nin konuşma alanı olarak da adlandırılır, serebral korteksin konuşmaya bağlı olan iki bölümünden biridir, diğeri Broca'nın alanıdır. Dilin üretiminde yer alan Broca'nın aksine, yazılı ve sözlü dilin anlaşılmasında rol oynar.
Afazi Kimlerde Görülür? Çocuklar dahil olmak üzere her yaş grubunda görülebilir. Afazi türleri, hasarın yerine, şiddetine ve etkilediği dil becerilerine göre değişir.
Özellikle yaşlı bireylerde felç sonucu meydana gelen afazi aslında felç veya beyin tümörü gibi hastalıkların bir belirtisi olarak karşımıza çıkar. Yaygın görülen afazi semptomları kısa, eksik cümlelerle konuşmak, mantıksız cümleler kurmak ve konuşulanları anlamamakla birlikte sık sık tekrar etmektir.
Örneğin, bazı vakalarda birkaç saat veya birkaç günde dil becerileri tekrar kazandırılabilir. Bu tip bir spontane iyileşme, beyne giden kan akışına bağlı olarak görülür. Göreceli iyileşme ise iki yıldan fazla sürebilir. Diğer yandan bazı vakalarda afazi kalıcı olabilmektedir.
İnme sonrası konuşma bozukluğu, yaygın olarak görülebilen bir sorundur. İnme nedeniyle beyin dokuları hasar gören ve vücudunda felç gelişen hastalarda; konuşamama veya konuşulanları anlamama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. İnme hastalarında görülen bu tür konuşma bozukluklarına, tıp dilinde afazi adı verilir.
Kimi afazi türleri kendiliğinden iyileşerek zamanla kaybolabilir. Ancak bu hastaların da gerekli nörolojik ve fiziksel muayene ve kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Dil ve konuşma merkezlerinde meydana gelen lezyona göre farklı afazi terapi yaklaşımları vardır.
Günümüzde afazi tedavisinde önemli başarılar sağlanabilmektedir. Dil ve konuşma terapisi, afazi rehabilitasyonunda büyük rol oynar. Özellikle ilk 6 - 12 aylık süreçte hızlı bir gelişim göstereceğinden bu süre içinde terapi desteği almak oldukça yararlıdır.
Klasik kuramlara göre sol hemisferde anterior ve posterior olmak üzere iki lisan bölgesi vardır. Anterior lisan bölgesi Broca alanını, poste- rior lisan bölgesi ise Wernicke alanını, gyrus angularis ve gyrus supramarginalis'i kapsar (1 ,3).
Afazi; Beynin dil ve konuşmadan sorumlu bölgelerinin tümüne ya da bir kısmına görülen fiziksel hasar veya felç sonucu ortaya çıkan dil ve konuşma bozukluğudur.
Akıcı (Wernicke) Afazi: Sağ kısımdaki hasarların da sebep olduğu vakalar görülmekle birlikte genellikle beynin sol temporal lobunun zarar görmesiyle oluşur. Okuma ve duymada sorun yaşamazlar, asıl sorun anlama güçlüğüdür. Hasta bireyler tarafından; gereksiz, yeni üretilen ve anlamsız kelimeler kullanılır.
Wernicke kısımı
Temporal lob'un sol kısmında yer almakta, konuşmaları anlama da görev almaktadır (Broca alanı konuşma üretiminde rol oynamaktadır). Bu bölgede meydana gelebilecek hasar ya da rahatsızlık konuşma ve anlama güçlüklerine yol açabilmektedir.
Bazı kişiler konuşabilmelerine, sözcüklerin ya da cümlelerin anlamlarını anlamalarına rağmen sözcükleri ve cümleleri tekrar etmede güçlük yaşarlar (örn. iletim tipi afazi). Bazı kişiler de nesnenin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmesine rağmen nesneleri adlandırma güçlüğü çekerler (örn. anomik tip afazi).
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Konuşmada rol alan yapılardaki bozukluklar, yarık damak, diş problemleri, nörolojik problemler, işitme kaybı gibi fiziksel sebeplerle beraber, serebral palsi, zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozuklukları, down sendromu gibi gelişimsel ve genetik bozukluklar da dil ve konuşma bozukluklarına yol açabilmektedir.
Çoğunlukla BDAE'nın seçilmiş alt testlerinden oluşan WAB'nın afazi katsayısını (AQ) 4 oral dil alt testi oluşturur. Performans katsayısı ise (PQ) okuma, yazma, praksi, çizim, blok tasarım, hesaplama ve Raven Renkli Matrislerinin bir bölümünün birleştirilmesiyle elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri