Aşırı devirleri önlemek ve hava basıncını kontrol edebilmek için bazı turbolar “Waste-gate” sistemi ile donatılmıştır. Hava basıncı istenilen seviyeye ulaşır ulaşmaz, waste-gate sistemi devreye girer ve gerekenden fazla egzoz gazını by-pass ederek turbo kanatları yerine doğrudan egzoz devresine yönlendirir.
Wastegate arızalandığında, bypass klapesi (egzoz gazı tahliye kapakçığı) ya açık kalır ya kapalı kalır. Klape kapalı kaldığında, yüksek devirlerde aşırı turbo besleme basıncı oluşur.
wasgate ters bu araçlarda, vakum hortumundan iptal edilirse çalışmaya devam ediyor edilmezse 1 bar civarı sabitlemeye çalışıp kesiklik yapıyor, aracınız stock yazılımsız veya yazılımlı olduğu halde kesme yapmıyorsa iptal etmeyin..
Intercooler Ünitesi (Ara Soğutucu)
Turbo ünitesinden yayılan havanın sıcaklığı hemen hemen 160 derecedir. Intercooler'ın içinden geçen sıcak hava soğutulur ve bunun sonucu yoğunluğu artar. Bu sayede silindirlere daha çok hava iletilmiş olur. Böylelikle aracın turbo basıncının da artması sağlanır.
Fırın turbo ayarı, fanlı pişirme olarak da bilinir. Bu programda fırının fanları sayesinde ısı fırının her yerine eşit şekilde dağılır. Turbo program, alt üst pişirmeye kıyasla daha kısa sürede pişirme fırsatı sunar. Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Westgate ayarını sıkarsanız turbonun sadece peak basıncı artacaktır. Basıncı da ECU kontrol eder. Basınc kontrolünü ecudan ayırmadığınız sürece sadece peak basıncı artacak ve cont. a oturacaktır. Çok gevşetirsen bu kez turbon peak yapmaz, Turbon daha geç dolar.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Yağ yakmanın belirtileri şunlar olabilir: Dumanlı Egzoz Gazları: Eğer aracınızın egzozundan mavi veya gri duman çıkıyorsa, bu yağ yakma belirtisi olabilir. Düşük Yağ Seviyesi: Sık sık yağ eklemek zorunda kalıyorsanız veya yağ seviyeniz sürekli düşüyorsa, turboşarjın yağ yakma sorunu olabilir.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Günümüzde yer alan bazı özel turbo sistemlerinde ise gerek maliyet gerekse özel turbo yapıları nedeni ile aradan çıkan bu egsoz gazının diğer ana hatla en yakın yerde kesişmesiyle güç kayıpları meydana gelir. Bu kayıpları minimuma indirmek için external (harici) wastegate uygulaması yapılır.
motorun emiş hattında oluşan basıncın çok yüksek seviyelere çıkmaması için kullanılan bir valf.. içindeki yaylı mekanizma, basınçla birlikte kareket eder, basınç belirli seviyeye gelince, eksoz gazı turbonun pervanesine değil, doğrudan eksoz borusuna aktarılarak tahliye edilir..
En azından 1.2 - 1.6 bar civarinda olursa daha iyi olur.
Turbo Arıza Belirtileri Şunlardır;
Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses), Motor yağ eksiltir, Turbo basıncı düşer, Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
Turbo Revizyon Maliyetleri
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Sebebi ise turbo sistemli araçlarda turbonun arıza yapması veya deforme olması nedenlidir. Turbo sisteminin yağlama işlemi için gerekli yağ, motor sistemi ile ortak kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı yağ eksiltme durumunun sebeplerinden bir diğeri de turbodur.
Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor. Yani atmosferik bir motorun altı silindirle ürettiği gücü turbo motorlar dört silindirle üretebiliyor. Bu da yüzde 20'ye yakın bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor.
Turbolar, gücü arttırmanın yanı sıra, özellikle düşük devirlerde torku - bir motorun gücünü - arttırır. Bu, turbo olmadan yüksek devirlerde fazla tork üretmeyen küçük benzinli motorlarda faydalıdır. Doğal emişli dizel motorlar, aksine, düşük devirlerde çok fazla tork üretir.
TURBO sisteminin torka faydası var. Motorun elde edeceği tork değerini daha düşük devirlerde elde etmesine katkıda bulunuyor. böylece araç erken den max. gücüne ulaşıyor.
7) Turbo selenoid valf'lerinin tamiri mümkün değildir.
Turbo basınç sensörü, emme manifolduna hava girişi olan boru üzerinde bulunur. Sensör aldığı bilgiyi kablo aracılığıyla elektronik kontrol ünitesine gönderir. Başka herhangi bir kısımla bağlantısı bulunmamaktadır. Bu yüzden değişimi çok zor değildir.
Motora giren havanın,sıkıştırılması için kullanılan boruya Turbo Hortumu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri