Bu bağlantılar ise en çok bilinenler olarak Wifi ve hücresel olarak karşımıza çıkıyor. Cihazın baz istasyonuyla sağladığı bağlantı da bir hücresel bağlantı oluyor. Cihaz kapalıyken bu bağlantı sağlanmadığı için ise radyasyon salınımı en az düzeyde gerçekleşiyor.
Telefonu kullanmıyorken Wi-Fi ve hücresel veriyi kapatın:
Wi-Fi ve hücresel veri özellikleri açık olduğu sürece, telefonunuz sürekli olarak bağlantı içerisinde olduğu için radyasyon yaymaya devam edecektir.
Bununla birlikte, akıllı telefonlarımızı çoğu zaman açık tutuyoruz ve bu süre zarfında telefonlar aralıksız olarak radyo dalgaları gönderiyor. Wifi ve Bluetooth'u açık tuttuğumuzda, bu radyo dalgalarının sayısı artıyor, ancak sinyal güçleri hücresel sinyallerden daha zayıf olduğu için etkileri oldukça az oluyor.
Wi-Fi ve hücresel veriyi kapatın
Bir telefon hücresel bağlantı kurduğu sırada daha çok radyasyon yayar. Dolayısıyla telefonun zararlarından korunmak için en etkili yöntem olarak internet bağlantısı kurmadığınız zaman Wi-Fi'yi devre dışı bırakmalısınız.
Standby konumunda kalan cihaz elektromanyetik radyasyon yaymaya devam eder. Bu yüzden kullanılmayan elektrikli aletlerin açma kapama tuşundan tamamen kapalı hale getirilmesi ve mümkünse fişinin de prizden çıkarılması gerekmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Yatarken baş ucuna konulan cep telefonu, yaydığı elektromanyetik radyasyonu yüzünden derin uykuya geçişi engelliyor. Ayrıca kanseri önleyen melatonin hormonunun da daha az salgılanmasına neden oluyor.
Telefonda geçirdiğiniz zamanı azaltın. Ahize modunu ya da eller serbest modunu kullanın ve cihazı baş kısmından uzuk tutun. Mümkünse telefonu çekim gücünün en yüksek olduğu durumlarda kullanın. Sinyal gücü azaldıkça telefon daha iyi bir sinyal için daha fazla enerji harcar.
Yine de radyasyona maruz kalındığında hemen duş alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra sarımsak güçlü bir antibiyotik olduğu için tüketilebilir. Çilek, portakal ve çekirdekli üzüm de vücuttaki radyasyonun etkisini azaltır.
Bilindiği üzere cep telefonları radyasyon yayıyor, radyasyonun vücudumuz üzerindeki olumsuz etkileri ise malum. Telefonları uçak moduna almak bile radyasyondan kaçmamızı sağlayamıyor, sadece aldığımız radyasyonu azaltıyor.
Gece saatlerinde modem açık kaldığı için insan sağlığına ciddi zararlar veriyor. Modemlerin yaydığı elektromanyetik radyasyon kişi uyusa bile beyin ve sinir sağlığına zarar veriyor. Modemden yayılan radyasyona maruz kalmak kişide baş ağrısı, uykusuzluk, stres ve hatta kanser gibi ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor.
* İnternet kullanırken bilgisayarı vücudunuza yakın tutmayın. * Wi-Fi'ye bağlanan tüm araçlar ve makinenin kendisi birbirlerine eşit mesafede yerleştirilmeli. * Wi-Fi'yi çalıştığınız, dinlendiğiniz ya da yaşadığınız alandan en az 1 metre uzağa yerleştirin. * İki çeşit Wi-Fi standardı bulunuyor.
Cep telefonu ve modem kullanımına yönelik yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Süleyman Demirel Üniversitesi yapılan araştarmaya göre cep telefonunun en az 10 santimetre, modemin ise 25 santimetre uzakta tutulması gerekiyor.
Elektrikli cihazlar yüksek oranda manyetik dalgalar yayıyor. Buzdolabı, çamaşır makinesinin yanına yaklaşılmasın. Çok yüksek miktarda radyasyon yayıyorlar.
TV vericileri, radar, uzaktan kumanda cihazları, telsizler, cep telefonları, baz istasyonları, mikrodalga fırınlar, radyo, tv – bilgisayar ekranları, non iyonize radyasyon kaynaklarına örnek olarak sayılabilir.
Peki, cep telefonları radyasyon yayarken buzdolabı, televizyon, mikrodalga fırın masum mu? Elbette her evde olan bu cihazlar da radyasyon yayıyor. Televizyon kumandaları kızılötesi radyasyon yayarlar ve yaydıkları frekans mikrodalga fırınlardan da cep telefonlarından da fazladır.
Kaktüsler her türlü cihazdan, özellikle de bilgisayardan yayılan radyasyonu önlerler. Dolayısıyla herkesin bilgisayar odasında kaktüs bulunmalıdır.
Radyasyon göl ve akarsu balıklarına da geçebiliyor. Radyasyondan zarar görmemek için bu tür tehlikenin önceden tahmin edildiği durumlarda, insanların radyasyon kaynağından hızla uzaklaştırılması gerekiyor. Radyasyonun yayılmış olduğu durumlarda ise insanların dışarı çıkmaması öneriliyor.
Özellikle sarımsak ve soğan vücuttaki radyasyonun atılması için en etkili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında yeşil çay tüketiminin de vücuttaki radyasyonu atmak için bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Listenin zirvesindeki Motorola Edge telefonu 1.79 SAR değeriyle en fazla radyasyon yayan akıllı telefon.
Baz İstasyonu Etkisi
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
Radyasyondan korunmada, Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu'nun (ICRP) belirlediği 3 temel prensip vardır. Bunlar Gerekçelendirme (“Justification”), Optimizasyon (ALARA) ve Doz Sınırlamaları (“Limitations”)'dır.
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
Uyku sağlığını bozar.
Cep telefonları, yaydığı radyasyon ve ışık nedeniyle uyku sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta. Uyuduğunuz ortamda cep telefonu varsa uykuya dalma süreniz uzar ve uyku kaliteniz bozulur. Buna bağlı olarak gün içinde uyku sersemliği yaşayabilir, kendinizi aşırı yorgun hissedebilirsiniz.
En Çok Satılan Akıllı Telefonların SAR Değerleri
Apple'ın çoğu modellerinde 1.0 W/kg SAR değerinden düşük olması yaydığı radyasyon seviyesinin ideal belirlenen oranın altında olduğunu göstermektedir. Radyasyon riski tam olarak ortadan kalkmasa da oldukça azalmış durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri