Kullanıcılarımıza yardımcı olmak için çeviri hizmeti kullanmaktayız. Lütfen dil bilgisi hatalarını affedin. Hayır, UEFI desteği olmadan, diski başka bir bilgisayardan taşısanız bile Windows 11 önyüklenemez.
Windows 10 cihazı Windows 11'e yükseltme gereksinimi, UEFI/JAVA etkin olduğunda sadece bilgisayara Secure Boot özellikli olması gerekirken, daha iyi güvenlik için Güvenli Önyükleme'i etkinleştirmeyi veya etkinleştirmeyi de göz önünde bulundurabilirsiniz.
Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) (tr. Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi), bir işletim sistemi ile bir platform sabit yazılımı arasındaki bir yazılım arabirimini tanımlayan, genel kullanıma açık bir tabirdir.
Evet, dizüstü bilgisayarınızın özellikleri UEFI Desteği'nin yanı sıra Eski BIOS Desteğine sahip olduğunu gösterir, ancak Eski BIOS'tan UEFI'ye geçmek istiyorsanız, Windows 10'u önyüklenebilir bir USB'den tamamen yeniden yüklemeniz gerekir. . .
Windows + R ile Çalıştır'ı açın ve msinfo32 yazıp Enter'a basın. Açılan pencerede BIOS Modu yazan yerde UEFI yazıyorsa problem yok.
İlgili 27 soru bulundu
UEFI nedir? UEFI'nin tam açılımı “Unified Extensible Firmware Interface” yani Türkçesi “Birleşik Genişletilmiş Yazılım Arabirimi” dir. Eski BIOS'ların yerini alan yeni bir donanım yazılımıdır. Yeni nesil sistemlerde BIOS yerine UEFI kullanılır.
Evet, kurabilirsiniz. Sizin PC'nin BIOS'unun unlock edilmesi lâzım UEFI olarak bir işletim sistemi yüklemeniz için.
Aramaya "msinfo32" yazıp BIOS modunu bulun. "Eski" ise BIOS, "UEFI" ise UEFI. diskin yanında GPT tiki varsa UEFI (GPT), yoksa BIOS (MBR) kurulumu yapmışsınız demektir.
"Bilgisayarım sağ tık -> Yönet -> Disk Yönetimi -> Diske sağ tık -> Özellikler -> Birimler" yolunu izleyerek diskin MBR mi GPT mi olduğunu anlayabilirsin. Yeni disk aldıysan format ekranında biçimlendireceksindir. Bu durumda da UEFI kurarsan GPT, Legacy kurulum yaparsan da MBR olarak biçimlendirecektir.
2005 yılına gelindiğinde ise Dell, Lenovo, AMD, Apple ve Microsoft gibi şirketlerde Intel'i UEFI benzeri bir sistem üzerinde çalışıyordur. Bu şirketlerinde bu projede yer almasıyla bu projeye Unified EFI Formu adı verilmiş oldu. Yani EFI'ı olan sistemin adı bu tarihten itibaren başında “U” harfi alarak UEFI oldu.
UEFI nedir? UEFI (eski adıyla EFI), özellikle 2010 yılı sonrasında üretilmiş olan bilgisayarlarda bulunan bir aygıt yazılımı arayüzüdür. Daha eski bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmakta olan BIOS aygıt yazılımı arayüzünün yerini alması niyetiyle oluşturulmuştur.
UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) temelde zaten bir BIOS türüdür ve aynı işi yapar. Bu nedenle UEFI BIOS şeklinde de söylendiğini sıkça görürüz. Klasik BIOS ile UEFI BIOS'u ayıran en temel fark, bilgisayarın başlaması ile ilgili verileri “.EFI” dosyasında saklamasıdır.
Windows kullanacağın süre boyunca Secure Boot açık kalabilir. Farklı OS yükleme planların varsa Secure Boot kapatman gerekir. Secure Boot, sertifikasız işletim sistemi yüklemeyi önleyen bir güvenlik önlemidir.
Secure Boot kapalı olmalı. Bazı UEFI/BIOS'larda Secure Boot sekmesinde "Windows UEFI Mode" seçeneğini "Other OS" yapmanız da iş görür.
UEFI daha yeni bir yönetim tipi kullanıyor. Legacy genelde eski tip bilgisayarlarda ve parçalarda kullanılıyor ve UEFI'ya göre daha az bir performansa sahip.
Windows'un arama kısmına 'msinfo32' yazın ve 'BIOS modu' kısmının karşısında yer alan yazıya bakın. 'Eski' yazıyor ise Legacy'dir. 'UEFI' yazıyor ise UEFI'dir. Eski yazıyor.
GPT. Anakartınız UEFI'yi destekliyor.
Sistemi UEFI önyükleme moduna geri döndürerek bu sorunu çözebilirsiniz. Güç kapalı durumdayken sistemi açın ve BIOS kurulum menüsüne önyükleme yapmak için F2 tuşuna basın. "Legacy" (Eski) seçeneğini "UEFI" olarak değiştirin, ardından sağ alt köşedeki "Apply" (Uygula) öğesine basın.
Windows 7 UEFI desteklemiyor malesef.
Yani GPT bir diski, eski nesil bir işletim sistemine bağlarsanız, üzerine MBR yazılmasını engeller.
PC'yi kapatın. PC'yi açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşuna basın.
BIOS dosyasını bir USB diske kopyalayın, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ardından BIOS veya UEFI ekranına girin. Burada BIOS update seçeneğini seçin, USB diskteki BIOS dosyasını seçin ve BIOS'u son sürüme güncelleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri