BIOS, (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi). EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek (Read Only Memory, tr: Salt Okunur Bellek) biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır.
Bilgisayar kullanıcılarının pek çoğunun “BIOS nedir?” sorusu eşliğinde merak ettiği ve İngilizce “Basic Input Output System” ifadesinin baş harflerinin kısaltması olan, Türkçesi, Temel Giriş Çıkış Sistemi anlamına gelen BIOS, temelde, bir bilgisayarın donanımını kontrol etmek için kullanılan bir yazılım olarak ifade ...
Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
BIOS, bilgisayarın açıldıktan sonra mikroişlemcisinin sistemi başlatmak için kullandığı program olarak da tanımlanabilir. BIOS, sistem aygıtlarını (RAM'den sabit diske, klavye ve farenize kadar) kontrol edin ve işletim sisteminizi yükleyen başlatma işlemlerini gerçekleştirir.
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Sistem Saati ve Tarihi Sıfırlanır
BIOS pili, sistem saati ve tarihini tutar. Eğer pili bitmişse, bilgisayarın saat ve tarihi sıfırlanır ve her açılışta başlangıç tarihine döner.
BIOS olmadan PC açılmaz.
Bu yonga bilgisayardaki işletim sisteminin başlatılmasından önce bilgisayarın çalışmasını sağlayan bir bölüm olarak ifade edilebilir. Yani aslında gerçekten çok önemli bir yere sahip ve bilgisayarda bulunan ve nedeninin bilinmediği pek çok sorun anakart BIOS güncellemesi ile giderilebilir.
Bios sıfırlanınca normal olarak bilgisayar tekrar açılıyor. Sıfırlanmaktan kasıt öntanımlı ayarlarına dönmesi ise (anakart üzerindeki jumper'lardan yapılan) açılır. Ancak bozulması yada silinmesi ise tabii ki açılmaz. sıfırlanırsa bilgisayar açılır görüntüde gelir ama silinirse açılmaz...
PC'yi kapatın. Bilgisayarı açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşlarına basın. BIOS erişim birden fazla deneme gerektirebilir.
Bu tuşlar genellikle F2, DEL, F10 tuşlarıdır. Fakat bazı markalarda farklılık gösterip F2, DEL ve F10 tuşları dışında F1 ve F12 tuşları da BIOS yazılım sekmesini açan tuşlar aarasında yer alır. Bu tuşlar sayesinde açılan BIOS sekmesinde anakart üzerinde istenilen değişiklikler yapılabilir.
Bilgisayarlar için önemli bir yazılım olan BIOS ayarlarına giriş, bazı tuşlar ile gerçekleştirilmektedir. Kullanılan bilgisayar modeline göre değişen bu tuşlar genel olarak “F2”, “F10” ve “DEL” tuşu olarak bilinmektedir. Bilgisayar modellerinin büyük bir çoğunluğunda “F2” tuşu ile BIOS menüsüne giriş yapılır.
BIOS'un temel işlevi işletim sistemini yüklemek ve başlatmaktır; bilgisayarı diğer donanım ve yazılımların çalışmasına hazır hale getirmektir. Bilgisayar başlatıldığında BIOS'un ilk işi klavye, hard disk, CD/DVD sürücüsü, fare gibi sistem aygıtlarını tanımlamak ve kullanıma hazırlamaktır.
Bu işlem “BIOS flaşlama” olarak da bilinir. BIOS güncelleme, standart bilgisayar bakımı olarak önerilir. Ayrıca bilgisayar performansını artırmaya, donanım bileşenlerine veya Windows yükseltmelere destek sağlamaya veya belirli BIOS güncellemelerini yüklemeye de yardımcı olabilir.
ROM bellekte saklanan ve depolanan BIOS, bilgisayardaki pek çok standart ayarlamanın yapılmasını sağlamaktadır. Her bilgisayarda yer alan mevcut özellik, bilgisayarın açılışından performans ayarlarına kadar pek çok seçimin yapılmasında kullanılır.
Hic birsey olmaz. Ama bir BIOS virusu cikarsa guncelleme yapmakta fayda var. Guncellemeler BIOS virusune karsi anakartinizi korur.
Bilgisayarınızın stabilitesini artırır. Güncelleme yapar. Bios sorunlarını ortadan kaldırır.
BIOS güncellenirken PC kapanırsa, anakart işletim sistemsiz kalacağı için PC bir daha açılmaz. Özel bir donanımla yazılım atılabiliyor servisler tarafından.
Bios Pili Özellikleri
Özellikleri arasında en dikkat çekici olan oldukça uzun bir kullanım ömrü sunmasıdır. “Bios pili ne kadar zamanda biter?” sorusunun da yanıtı olan bu uzun kullanım ömrü 2 yıl ila 5 yıl arasında değişir. Bunun nedeni ise kullanıcıların bilgisayar kullanım sürelerinin farklı olmasıdır.
Güç bağlantısını yeniden yapıp bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra, ayarları sıfırlamak üzere BIOS'a girmek için klavyenizdeki Delete ya da F2 tuşunu basılı tutun. 2. Bilgisayarınızı yeniden başlatın, klavyenizdeki DEL tuşuna basın, BIOS'a girin ve klavyenizdeki F5 tuşuna basın.
Windows üzerinden BIOS Update yaparak BIOS'u tekrardan tam olarak kullanılabilir hale getirmiş oldum. Bu arada BIOS zarar gördüğü takdirde her zaman cihazın çalışmasını riske atmıyor, temel işlevleri yerine getirebilmesi sistemin çalışması için yeterli oluyor.
BIOS pili dediğiniz şey aynı zamanda saat pili zaten. Sıkıntı olmaz.
Kuralları okumadan gelmeyin. Aynı konu içinde birden fazla çeşit soru soramazsın. BIOS pili çıkık iken en fazla 1 dakika yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri