Bu dönemde, rahmin büyümesi ile rahmi tutan bağ dokular genişleyerek uzamakta. Gebeliğin başındaki bu tür kramp, hafif kasılma ve şişme gibi ağrılar normal. Genellikle anne adayları, gebeliğin 6-8. haftalarında bu tip kasık ağrılarını hissederler.
Fakat kasık ağrısı hamilelikte oldukça doğal bir durumdur. Pelvis bölgesinde meydana gelen değişimlerden dolayı zaman içerisinde kasıklara baskı oluşmaktadır. Bunun en büyük sebebi bebeğin büyümesi, organların yer değiştirmesi ve rahmin büyümesidir. Özellikle bazı durumlarda bu ağrı son derece büyük olabilir.
Hamileliğin 4-5'nci aylarından kasık bölgelerinde bıçak saplanır gibi keskin ve ani başlayan, hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla şiddetlenen ağrılar, rahmin asılı durmasını sağlayan Roundligament'lerin gerilmesine bağlıdır.
Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da bu ağrının sebepleri arasındadır. Erkeklerde ise kasık ağrısı genellikle kas gerilmesi, testislere ilişkin hastalıklar ve böbrek taşı gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Biter? Eğer hamileliğinizde size eşlik eden düzenli kasık ağrılarınız varsa ve doktor muayeneniz sonucunda bu ağrılarının doğal olduğunu karar verildiyse, maalesef kasık ağrınız ancak doğum ile geçecektir; ama gebeliğin 5 ilâ 7. ayları arasında kasık ağrınızda hafifleme olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Gebelik döneminizde rahimdeki kaslar gerilir ve kısalmaya başlar. Bu sebepten dolayı da vajinada ağrılar ve vajinada batmalar meydana gelir. Rahimdeki kasılmalar sonradan kendini gösterdiğinden, vajinal ağrılar gebelik döneminizin ilk haftalarında değil, ileri dönemlerde hissedilir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
İğne batması hissi, genellikle sinir sistemi veya ciltle ilgili bir sorundan kaynaklanır. Sinir sistemi, vücudun farklı bölgelerine sinyaller gönderir ve alır. Bu sinyaller, beyne ulaşarak hissiyatı oluştururlar. İğne batması hissi, genellikle sinirlerin uyarılması sonucu oluşur.
Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Erkeklerde sol kasık ağrısı, fıtık nedeni ile ortaya çıkabilir. Bunun yanında sol kasık ağrısına neden olan diğer sebepler arasında ise, böbrek taşı ve kum döken kişilerde, testis tümörü, lenf bezlerinin şişmesi ve kas gerilmeleri nedeni ile meydana gelebilir.
Hamilelikte kasık ağrısı olması durumunda bol bol sıvı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda ağrıların görüldüğü dönemde yatak istirahati yapılması da gerekmektedir. Hamilelik döneminde görülen kasık ağrıları, yatak istirahati ile hafifleyebilir.
Gebelik döneminde pek çok anne adayının şikayetleri arasında yer alan vajinada ağrı ve batma hissi, genellikle adet gecikmesinden 2-3 hafta sonra görülür. Ağrı ve batmanın daha çok hissedildiği dönem ise, gebeliğin 12. ve 16. haftaları arasıdır.
Yuvarlak bağ (round ligament) ağrıları: Rahmin üst tarafından kasıklara kadar gelen ve ismine de yuvarlak bağ dokuları adı verilen yapılardır. Bebeğin büyüyüp rahmin genişlemesi sonucunda büyür ve daha çok gerilmeye başlar. Bu durum da kasıklarda çekme hissine benzeyen bazı ağrıların oluşmasına neden olur.
Karın ve kasık bölgesinde görülen ağrıların geçmemesi, düzenli olarak artması ve anne adayını rahatsız etmesi halinde durumun doktora söylenmesi gerekir. Ağrılara eşlik edecek olan; ateş, titreme, kanama ve vajinal bölgede akıntı komplikasyonların oluştuğunu işaret eder.
Hamilelikte kasık ağrısı ya da hamilelikte karın ağrısı şikayeti, hemen her gebede görülür. Temelde, gebeliğin tipik belirtilerinden biridir. Genellikle, çok doğal bir durumun çok doğal bir sonucudur. Endişelenecek bir şey yoktur.
Gebelikte Kasık Ağrısı
Bu bağ rahim ile kasık bölgesi arasında uzanarak destek görevi görür. Gebelikte rahmin büyümesi ile birlikte bu bağ gerilerek ağrı yapar. Bu bağın gebelik ilerledikçe gerilmesi alt batın ve kasıklarda keskin bir ağrıya neden olur.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Kasık bölgesine alınan bir darbe, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, miyom, lenf bezinin iltihap kapması, gebelik, endometriosis ve endometrit gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sok kasık ağrısının sebepleri içerisindedir. Adet öncesinde de bu ağrılar görülebilir.
İğne batan, kanayan ve zedelenen cilt bölgesi derhal sabun ve su ile yıkanmalı/antiseptik solüsyonla temizlenmelidir. İğne batan bölge sıkma, emme ve kanatma gibi yöntemlerle travmatize edilmemelidir. Uygulamadan sorumlu öğretim elemanı ve klinik sorumlu hemşiresine durum bildirilmelidir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Kısaca ifade edecek olursak kalbe iğne batma hissi bir çeşit uyuşma ve ağrı hissidir. Bu his bazen keskin bir ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bazen de karıncalanma şeklinde kendini gösterir. Bazı durumlarda karıncalanmaya sancı da eşlik eder.
Hamilelikte Yataktan Nasıl Kalkmalı? Hamile bir birey sabahları yataktan kalkarken ilk olarak hangi taraftan kalkmak istiyor ise ona göre harekete geçmelidir. Dizlerini karnına çekerek ayaklarını yataktan yavaş yavaş sarkıtmalıdır. Bir kişinin desteği ile oturmalıdır.
Yüz üstü pozisyon, bebeğin eterafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır. 6. ayda sonra ise, büyüyen karnınız sebebiyle durum değişir ve yüz üstü pozisyonda siz de rahat edemezsiniz. Sırt üstü yatmanız da bebek için sakıncalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri