Dao De Jing kitabında Dao anlatılmaya çalışılırken "Wei wu wei - Çabasız çaba", "Boşluk", "Belirme", "Dişil vadi", "Ham kütük", "Ziran" gibi anahtar kavramlar kullanılmıştır.
İnsanların kendilerini doğaya ve onun normal haline bırakmaya yönlendirme wu wei prensibi olarak karşınıza çıkar. Bu anlayışa göre, doğada meydana gelen olaylara müdahale etmeden ona uyum sağlamak öne çıkıyor. Bu şekilde davranmak insanların fazla efor sarf etmesini engelliyor.
Wu wei (Çince: 無為; pinyin: wúwéi), "eylemsiz, çabasız, hareketsiz" anlamına gelen bir kavramdır. Çoğu zaman "tembel kalmak ya da edilgen olmak" olarak algılanan wu wei kavramı özgün metinde doğanın akışına müdahale etmeden durulaşarak ona uyum sağlamayı anlatır.
Wu Wei, Lao Tzu tarafından ortaya atılan Taoizm felsefesinin önemli kavramlarından biri. Hatta, Tao yani Yol'un özündeki eylem biçimi olarak kabul ediliyor. 'Eylemsizlik eylemi' (action of non-action) ya da 'bir şey yapmadan yapmak' diye tanımlanıyor.
Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Taoizm (Daoizm, Dao Öğretisi), Antik Çin'de ortaya çıkmıştır ve temeli Laozi'nın yazılı eseri Dao De Jing'e dayanan bir öğretidir.
Taoistlerin kutsal kitabı, “Yaşlı Usta” olarak bilinen Lao Tzu tarafından kaleme alınmış olan, 81 kısa bölümden oluşan “Bilinen Yol ve Onun Gücü” adlı el yazmalarıdır.
Taoizm zamanla felsefesinde bulunmayan Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret gibi öğeleri geliştirmiştir. Mesela Taocu felsefenin kurucusu olarak kabul edilen Lao Tzu, Taoistler tarafından tanrılaştırılmıştır.
Toplumlar arası ilişkilerde "Dao'nun terkedildiği yerde erdem, erdemin terkedildiği yerde adalet, adaletin terkedildiği yerde ahlak öne çıkar" diyerek evrenin ana akışını yakalamayı ve ona uymayı temel ilke olarak önerir.
Taoizm, mistik ağırlıklı bir dindir. Lao-Tzu doktrininin temeli, mistik panteizmdir. Lao-Tzu'nun Tanrı anlayışı, Tao kavramı ile açıklanabilir. Tanrı'nın sembolleştirilmiş varlığı olarak kabul edilen Tao, dünyayı yöneten sebeptir ve insan onu bilmelidir.
Yin Yang Sembolü
Tai Chi ismiyle de bilinen bu sembol ters şekilde duran bir “S” harfine benzer.
Laozi (Yaşlı Üstat) ve ona atfedilen Yol ve Güç Kitabı (Daode jing) ile ortaya çıkmış ve MS 2. yüzyılda oluşan dinî yapılarıyla kurumsallaşmış geleneksel bir Çin dini ve felsefesidir.
Suyun edilgen doğasını, zayıf ama yine de kayaları parçalayacak kadar güçlü hareketini ve uyumlu yapısıyla engelleri aşışını örnek gösteren Lao Tzu, Wu Wei'yi “bir şeyi oldurmak için doğal olan akışa karşı çıkmamak” şeklinde açıklar. Lao Tzu'ya göre Wu Wei, Tao öğretisini takip etmek için kendine izin vermektir.
Taoculuk, günümüzde de etkilerini sürdüren, en kadim dinlerden biridir. Bazı kaynaklarda din yerine öğreti ve felsefi bir disiplin olarak geçer. Taoizme göre evrende 4 şey kutsaldır: Gök, Yer, Yol ve İnsan. Gök, yaratıcı simgeler.
Tanrı İnancı:
Taoist ahlak zühde dayanmaktadır. Tao, âlemden önceki yaratıcı prensiptir. Her şeyi yaratan ve besleyen odur, tabiatın varlığı ve devamı ona bağlıdır. Tao-Yin ve Yang-Yin, Yang ve Nefes-Evren şeklin bir oluşum süreci vardır.
Taoizm, tarihi süreç içerisinde özünde bulunmayan bir çok anlayışı içselleştirmiştir. Taoist felsefede Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret, cennet, cehennem gibi öğretiler bulunmazken, Taoizm zamanla bu anlayışları kabul etmiştir. Bu noktada Taoizm'e Budizm'in büyük etkisi olmuştur.
Taoizme göre insan ancak manevi yönüyle insandır. Bunun için Tao rehber olarak kabul edilmelidir. her şeyin iyi olmasını sağlamak” olarak özetlenebilir. -Bütün canlılara karşı merhametli olmak.
Lao Zi (老子, Çince, okunuşu Laotsı) kimi pinyin kullanılmayan eski kaynaklarda adı Lao Tzu, Lao Tse, Laotze diye geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi ise 'üstad', 'bilge' anlamına gelir. Tao Düşüncesi'nin kurucusu kabul edilen önemli bir Çin düşünürüdür. Dao De Çing kitabının yazarıdır.
iki mezhebe ayrılır: taiping taoizmi ve wu dou mi taoizmi. taiping taoizmin kurucusu; zhang jiaodır ve kutsal kitabı "taiping qingling shu"dur. wu dou mi taoizmin kurucusu; zhang daolingdir ve kutsal kitabı "lao tzu wu qian wen"dır.
Her kutup birbirine karşıttır
Yin Kutbu: içeri doğru, karanlık, gece, büzüşmeye doğru, usul, alçak gibi özellikleri; Yang Kutbu: dışa doğru, ışıklı, gündüz, saçılmaya doğru, ani, yüksek, gibi özellikleri temsil eder. Kutuplar haddine ulaşınca karşıtına dönüşür.
Tao Te Ching Kitap Açıklaması
Tao Te Ching 81 adet aforizmadan oluşmuştur. Tao artık bildiğimiz üzere Yol; Te (De) erdem ve bu sayede elde edilen güç; Ching (Jing) de klasik eser, külliyat gibi anlamlara gelir. Birinci kitap Yolun külliyatı, ikinci kitap da Erdem Gücünün külliyatı gibi anlamlar taşımaktadır.
Kurucusunun Lao Tzu olduğu Taoizm, Lao Tzu'nun Yol ve Erdemler kitabına dayanan öğretisidir.(Kitabımız hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Tao Te Ching ve Lao Tzu yazımızda bulabilirsiniz) Lao Tzu'dan sonra öğretiyi Chang Tzu geliştirmiştir. Öğretinin temeli Tao kavramıdır.
Yin ve Yang artı ve eksi değerlerin sembolleridir. Yang, güneşi, erkeği, açık renkleri temsil eder. Yin ise dişiyi, geceyi ve koyu renkleri sembolize etmektedir. Her ikisi de birbirini tamamlamaktadır ve biri olmadan ötekinin de var olabilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri