Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Hakk esmasının kelime anlamı varlığı kesin olan, varlığı ve kudreti gerçek olandır. El-Hakk ismi şerifi yüce Allah'ın varlığının ve tek yaratan olduğunu belirten bir esmadır. Bu esmanın değindiği anlam, Allah-u Teâlâ'nın varlığının gerçekliği, evveli ve ebedi olduğu gerçeğidir.
El-Hakk Zikrinin Fazileti ve Faydaları
- Batıldan korunmak ve Hakkı bulmak için bu zikir yapılır. - Hayırlı işler yapmak için ve başarılı olmak için söylenir. - Zor işlerin kolaylaşması ve fakirlikten kurtulmak için okunur. - Doğruyu ve hak olanı bulmak için zikredilir.
- Her işte başarılı olabilmek ve hastalıkta şifa bulabilmek için 5 vakit namazdan sonra 108 kere ''Ya Hakk Celle Celalühü'' zikrine devam edilmelidir. - Doğruyu ve hakkı bulmak için günde 108 kere zikir olarak okunmalıdır. - Bu ismi vird eden kişiler görevlerini devamlı yapma azmi içerisinde olurlar.
Buna göre hak “fiilen var olan, ezelî ve ebedî, mevcudiyeti ve ulûhiyyeti gerçek olan” anlamına gelir. Hak isminin “varlığı zorunlu” anlamıyla Allah, varlığının başlangıcı olmaması itibariyle evvel, “varlığının sonu olmayan, ebedî hayatla diri” mânalarıyla âhir, bâkī, vâris ve hay isimleriyle münasebeti vardır (bk.
El hakk esması Allah'ın (cc) çok kıymetli isimlerinden biridir. El hakk varlığı hiçbir zaman değişmeyen ve yerinde duran, sürekli olan anlamlarındadır. Allah'ın (cc) 99 ismi ile beraber el hakk ismi de esma-ül hüsna'da yer almaktadır. El hakk ne demek ve El hakk esmasının faziletleri nelerdir?
İlgili 19 soru bulundu
İstek, dilek ve arzuların kabulü için Ya Cebbar 206 kez okunmalıdır. Her işe başlarken sonucunda başarılı olmak için 206 defa Ya Cebbar zikredilmektedir. Bol rızık ve bereket için ayrıca kısmet kapılarının açılması için 1306 defa “Ya Cebbar Ya Zü'l-celali ve'l-ikram” denerek zikir yapılmaktadır.
El-Hakk İsminin Anlamı Nedir? Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Hakk esmasının kelime anlamı varlığı kesin olan, varlığı ve kudreti gerçek olandır. El-Hakk ismi şerifi yüce Allah'ın varlığının ve tek yaratan olduğunu belirten bir esmadır.
Sözlükte “bir nesneyi gereğince bilmek için yoklayıp sınamak, bir şeyin iç yüzünden haberdar olmak” anlamına gelen hubr (hibre) masdarından sıfat olup “bilen, bir nesnenin mahiyetine ve iç yüzüne vâkıf olan” demektir.
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
4444 gibi belli sayıda zikir çekme uygulamasının dinî bir dayanağı var mıdır? Duaların kabulü için samimiyet önemli olup, belirli sayılarda okunması şart değildir (Mü'min, 40/65; Tirmizî, Deʽavât, 66 [3479]).
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.
- Allah'ın rıza ve hoşnutluğunu sağlar. - Kalpte meydana gelecek olan üzüntü ve düşüncelerin uzaklaşmasına destek verir. - Zikir kalbin pasını silmek ile beraber kalbi tertemiz hale getirir. - Kişinin hanesine girecek olan rızkı yükseltir.
El-Hayy Zikrinin Fazileti Ve Faydaları
El-Hayy zikrinin sayısı 184 olup, El-Hayy zikrinin günü pazar günüdür. El-Hayy zikrin saati de güneş saatidir. . El-Hayy zikrinin fazileti ve faydalarını da şöyle sıralayabiliriz: El-Hayy esmasının zikrine devam edenin ömrü uzun ve sıhhatli olur.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Haksızlığa uğrayan kişiler için şu dualar tavsiye edilmektedir: Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne). Anlamı: 'Sonunda karanlıklar içinde, 'Senden başka hiçbir tanrı yoktur.
*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
- Her sabah okunursa, bazı manevi sırların öğrenilmesine vesile olur. - El-Habir ismine hizmet eden melekler, bunu okuyan kişinin isteklerini yerine getirmek için sürekli çaba harcarlar ve izin isterler. - Bu ismi zikreden kimse, zalimlerin zulmünden ve düşmanların fenalığından korunur.
İşte bu, (gerçekten) büyük kazançtır. Bu ayeti kerime hayırlı bir talip çıkana kadar günde 66 kere okunmalıdır. *Bu duayı her gün sabah namazının ardından 70 defa okuyan kişiler, Cenab-ı Hakk'ın izni keremiyle hayırlı bir eşle evleneceklerdir.
EL-LATÎF: Her şeyin içeriğini bilen, kullarına iyilikler lütfeden Allah c.c. EL-HABÎR: Her şeyden haberdar olan Allah c.c. EL-HALÎM: Sabırlı, şefkatle davranan, ceza vermede acele etmeyen Allah c.c. Senin güzel isimlerini öğrenip onlara uygun yaşamayı bizlere nasip eyle Allah'ım!
Allah Teâlâ hakkında kullanılan bir saygı ifadesi. “Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi. Hükmünde her daim mutlak galip olan demektir.
Eş-Şekûr isminin anlamı az iyiliğe çok mükafat veren ve rızasıyla yapılan iyiliklerin fazlası ile karşılık veren manasına gelmektedir. Diğer bir anlamında ise kendi rızası ile yapılan iyi işleri, çok fazlasıyla karşılayan Yüce Mevlamızdır şeklinde açıklanmaktadır.
Zül-Celal Vel İkram Ne Demek? Zül-Celal Vel İkram; esması bize Allah'u Teala'nın ululuğunu, yüceliğini, azamet ve büyüklüğünü anlatan bir esmasıdır. Allah' u Teala kayıtsız şartsız azamet sahibidir. Allah'u Teala hiçbir karşılık beklemeksizin ihsanda bulunan ve daime verendir.
Ya Kahhar isminin anlamı ise mutlak galip gelen, her zaman mağlup etmeye ve galip gelmeye hazır olan, her durumda galip gelen ve gücünün üstünde güç olayan, bütün düşmanlarını kahreden anlamı bulunmaktadır.
Allah'ın aciz olanı güçlendirip, güçlükleri kolaylaştıran anlamları olan el- Cebbar isminin hakim ve galip olan, kendisine ortak koşulmasından uzak olan anlamı da vardır. El-Cebbar; kullarını ihtiyar ve zorunlulukta zorlayan kimse anlamına da gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri