Furkan Suresi Kur'an'ın 25. suresidir. Sure 77 ayetten oluşur. Sure ismini, ilk ayette geçen, “hak ile batılı birbirinden ayıran” anlamına gelen ve Kur’an’ın isimlerinden biri olan “el-Furkan” kelimesinden almaktadır. Furkan, “hak ile batılı birbirinden ayıran” demek olup Kur’an’ın isimlerinden biridir.
Furkan, Arapça kökenli bir isim olup, "ayırt etmek", "hak ile batılı birbirinden ayıran" anlamına gelir. Ayrıca Kuran'da bir sıfat olarak kullanılır ve "doğruyu yanlıştan ayıran", "hakikat" anlamında gelir.
'Furkân' Kelimesinin Etimolojisi
Yukarıda da işaret ettiğimiz gibi 'furkân' sözcüğü Oryantalistlerin iddialarının aksine 'f-r-k' kökünden türemiş 'fu'lân' vezninde Arapça bir kelimedir. Temel anlamı 'yarmak; iki şeyi birbirinden ayırmak'tır.
Fark kelimesinden daha anlamlıdır. Çünkü furkân sadece hak ile bâtılı birbirinden ayırma manasında kullanılır.
Furkan ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçen faziletli isimler arasındadır. Kur'an-ı Kerim'de Furkan ismi, hakkı batıldan ayırma anlamında kullanılmaktadır. Furkan ismini taşıyan sure mevcuttur.
İlgili 42 soru bulundu
Konusu. Furkan sûresi, Allah Teâlâ'nın yüceliğini, evrendeki hükümranlığının mutlaklığını vurgulayan ve O'nu ulûhiyyetine yakışmayan niteliklerden tenzih eden âyetlerle başlar; Kur'an'ın ilâhî kaynaklı ve Hz. Muhammed'in hak peygamber olduğu hususundaki kuşkuları reddeden açıklamalarla devam eder.
Furkan isminin karakter özellikleri
Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür. Cesur ve atak bir yapısı vardır. Her konuda bir fikri vardır ve kitleleri peşinden sürükleyebilir. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz.
Allah Teâlâ tarafından “Yevmü'l-furkân=hak ile bâtılın ayrıldığı gün” olarak isimlendirilen (Enfâl sûresi, 8/41) Bedir savaşı, tarihe Müslümanların ilk ve aynı zamanda en parlak zaferleri olarak geçmiştir.
8.Kitap ile kastedilen Tevrat`tır. Furkan ise hak ile batılı, doğru ile yanlışı birbirinden ayırmaya yarayan ölçü demektir. Burada kastedilen ise, hak ile batılı ayıran ilahi hükümler veya kişinin hak ile batılı birbirinden ayırmasına yarayan kavrayış ve ilimdir.
Önce furkan sahibi olmak. Doğruyu eğriden, hakkı bâtıldan, yararlıyı zararlıdan, iyi kötüden, güzeli çirkinden ayırt edecek bir anlayışa sahip olmak.
Yokluk karanlığı ile varlık aydınlığı arasındaki ilk çizgi ve yaratıklar âleminin ufkunda beliren ilk varlık akl-ı evveldir. Bundan dolayı bazı mutasavvıflar mutlak gayb ve mâsivânın yok olma halini amâ ve zulmet, eşyanın var olma halini de Arapça'da beyaz anlamına gelen beyzâ veya nur terimleriyle ifade ederler.
Hüda ismi Bakara Suresinin 2. ayetinde geçmektedir. Kuran'ı Kerim için kullanılan Hüda kelimesi, takva ehli mümin kulları hidayete erdiren bir rehber olarak tanımlanır. Hüda, Kuran'ı Kerim'de rehber ve kılavuz anlamında kullanılmıştı.
Taha İsminin Anlamı: Taha, Arapça kökenli bir isim olup, İslam inancında Hz. Muhammed'e atfen Kuran'da geçen bir ifadedir. Bu isim, manevi derinlik, rehberlik ve peygamberlik gibi özelliklerle ilişkilendirilir.
Sûre, ismini birinci âyette geçen ve “hak ile bâtılı birbirinden ayırma” anlamına gelen “furkān” kelimesinden alır. Kur'ân-ı Kerîm'e furkān denilmesinin sebebi itikadda hak ile bâtılı, haberde doğru ile yalanı, amelde gerçek ile sahteyi birbirinden ayırmış olmasından dolayıdır (ayrıca bk. FURKAN).
furkan - Nişanyan Sözlük. Arapça frḳ kökünden gelen furḳān فرقان “ayırma?, doğruyu yanlıştan ayırma? selamet, bir kitap adı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice prḳ kökünden gelen pūrḳān פּוּקׇן “selamet, kurtuluş, azatlık bedeli” sözcüğünden alıntıdır.
Kaan (Osmanlı Türkçesi: قاآن) erkeklere verilen doğum adı ve soyadıdır. Aslı Türk halklarına dayanan Kaan ismi, "yönetici" ya da "Kralların Kralı" (Khagan) anlamına gelmektedir.
Bu anlamıyla Furkan ismi doğru bilgilere ve şüpheden kurtuluşa verilen bir isimdir. Furkan isminin Kuran anlamına gelmesi bakımından caiz olup olmadığı tartışmalara neden olmaktadır. Ancak yapılan açıklamalara istinaden ismin caiz olduğu ve erkek çocuklar için kullanılabileceği sonucuna varılmaktadır.
Furkan suresi, Cüz 19'da yer almaktadır. Allah'ın evrendeki hükümdarlığını ve mutlak oluşunu Furkan suresinde vurgulamaktadır. Hz. Muhammed'in peygamberliği ve peygamber oluşuna dair ispat surede anlatılır.
"el-Furkân", aynı zamanda Kur'an-ı Kerîm'in isimlerinden birisidir. Sure, Mekke kâfirlerinin Kur'an, Hz. Muhammed (s.a.s.)'in peygamberliği ve getirdiği öğretilere karşı yükselttikleri şüphe ve itirazları ele almaktadır.
Peygamber tarafından fârûk lakabının verildiği rivayet edilmektedir (İbn Abdülber, IV, 170; İbn Hacer, IV, 171). Aynı şekilde Şiîler'in de ona fârûk veya fârûk-ı ekber dedikleri bilinmektedir (Dihhudâ, XXI, 18).
Furkan ismi Kur'an- ı Kerim içerisinde Furkan Suresinin 1. Ayeti içerisinde yer almaktadır.
Peygamber'in, olaylı geçen Tâif yolculuğundan sonra sırasıyla Cin, Yâsîn, Furkān ve İsrâ sûreleri inmiştir. Buna göre Furkān sûresi, mi'rac olayı öncesinde ve muhtemelen Mekke döneminin onuncu yılında nâzil olmuştur (Abdullah Mahmûd Şehhâte, I, 259).
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Aleyna ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Kuran'da “bize, bizim, bizim üstümüze” anlamında. Esenlik ve güzelliklere sahip, esenlik içinde olan. Uyanış, uyanma.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Eymen ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Daha uğurlu, daha bereketli. Sağ tarafta olan. Dürüst insan.
Furkan suresi 74. ayet faziletleri kişiler için çok önemli ve yararlıdır. Bu yüzden merak edilir. Bu surenin 74. ayetinin faziletleri ve sırları şu şekilde sıralanabilir: Mutlu bir evlilik için okunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri