El-Latif esması, ayrıntılı her şeyin inceliklerini bilen demektir. Hiç beklenmedik şekilde Allah kullarına iyilik ulaştırandır. Her şeyin en inceliğini bilendir, Yüce Allah sonsuz hikmet sahibidir. Allah sonsuz lütuf sahibidir ve kulları üzerine lütfu bol olandır.
Koku ve endişelerden kurtulmak için 998 kere zikir vaktinde “El-Hafız” okumaya özen gösterilmelidir. İnsanlar hem nefislerini hem de mallarını korumak için “Ya Hafız” ismi şerifini 998 kere zikretmektedir. Maddi ve manevi olarak tüm kötülüklerden korunmak için “Ya Hafız” esması 998 kere okunmaya devam edilmektedir.
rızık darlığı çeken,geçim sıkıntısı çeken kimse,aynı miktarda bu ismi okuyup,arkasından halini ALLAH'a arz ederse,Yüce ALLAH onun sıkıntısını çözer,rızkını genişletir. Her gün 133 kez sürekli olarak okuyanların işleri kolaylaşır. Her gün (133) defa okumaya devam eden ALLAH'ın lütfuna kavuşur.
"Ya Latîf" ne demektir.
Ya Latîf: Lütuf ve keremi bol olan.. Lütfeden. İnayet ve ihsanı sınırsız olan.. Kulun istek ve ihtiyaçlarını yumuşaklıkla ve kolayca ulaştıran.
Allah'a olan ibadetlerini aksatmadan gerçekleştiren ve yeryüzünün yaratıcısı, sonsuz lütuf sahibi olan Allah'a şükreden kişi, bu mertebeye erişebilir. Yani bir anlamıyla el latif, lütuf sahibi olan, kullarını karşılık beklemeden bol bol rızıklandıran anlamına gelmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
El- Latif esması, sonsuz lütuf ve ikram sahibi, her şeyi doğrusuyla ve ayrıntılarıyla bilen demektir. Yeryüzündeki tüm nimetleri yaratan Allah'tır. Kuran'ı Kerimde de Allah'ın zengin, kulların fakir olduğu bildirilir. Sık sık Ya Latif esmasını zikredenlerin hanesine bolluk bereket gelir.
Haceti olan kişilerinde 16.641 kez “Ya Latif” esmasını zikir vaktinde okuması gerekir. Zor bir durumdan kurtulmak isteyenler de 129 defa “Ya Latif” esmasını namazlardan sonra zikir yapmaktadır. Hastalıklara ve güçlüklere karşı dayanıklı olmak için 129 defa zikretmelidir.
El-Latif esmasının ebced değeri ve zikir adedi 129 olarak bilinmektedir. Zikir günü ise en mübarek gün sayılan Cuma günüdür. Zikir saati ise Zühre'dir. Sabah güneş doğarken, ikindi namazının son vakitlerinde, akşam namazının ardından ve geceleri teheccüd namazlarından sonradır.
Allah'ın kendini mahlukata sevdirmesi ancak lütuf ve ikramda bulunması ile olur. Bu bakımdan Latif ismi, Vedud ismi hesabına hareket ediyor, demektir. "Kerîm" ismi, "İkramı, ihsanı ve bağışı bol olan" “Cömertliği daimî olan.” “Bir karşılık gözetmeden inayetiyle ihsan eden” demektir.
Bismillâhir-rahmânir-rahıym.ferdün hayyün kayyûmün hakemün adlün kuddûsün ihdines-sıraatal müstekıym. ALLAH'IN NİMETLERİNE TAM MANASIYLA ŞÜKRETMEK İSTEYENLER ŞU DUAYA DEVAM EDERLER: Bismillâhir-rahmânir-rahıym.ferdün hayyün kayyûmün hakemün adlün kuddûsün velhamdü lillâhi rabbil'âlemiyn.
Allah'ın güzel isimleri aynı zamanda sıfatır. Kendi isimlerimizin ebceti değerlerini bularak her gün zikir çekmek Allah'a daha da yakınlaşmak için ardına kadar açılmış bir dua kapısıdır.
Sözlükte “nazik ve merhametli davranmak, iyi muamele etmek” anlamındaki lutf kökünden sıfat olan latîf kelimesi “nazik ve yumuşak davranan, yumuşaklıkla muamele eden” demektir.
Latif ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu? Hayır, Latif ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
Değerli Kardeşimiz; Biri unutmayan, her şeyi kaydeden, diğeri ise koruyan, mahafaza eden anlamında kullanılmıştır. Mesela, Kur'an'ı ezbere bilenler birinci tanıma (hâfız), hafaza melekleri ise ikinci tanıma (hafiz) örnek verilebilir.
El-Hafîz isminin anlamı
Hafiz, "koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan" anlamına gelmektedir. El-Hafiz esması ise "kâinatta zerre kadar bir şey bile gözetiminden uzak olmayan ve tabiatı dengede tutan" demektir.
Sevgi, saygı ve hürmet görmek için zikredilir. Kalplerdeki sıkıntıları huzura kavuşturur. Dilek ve isteklerin gerçekleşmesi için okunur.
Kalbinin nurlanmasını, iç huzura kavuşmayı amaçlayan kişiler El-Vedud esmasının zikrini her vakit namazından 20 defa çekmelidir. Her gün 270 defa "Ya Vedud Celle Celalühü" tesbihi yapan kişi borçluysa borçlarından, yoksulsa da bu yoksulluktan kurtulur. Ya Vedüd Duası, dilek ve isteklerin gerçekleşmesi için okunur.
Ya Vedud esmasını devalı bir şekilde zikreden kişinin içi huzurla dolar ve kalbi nurlanır. Ya Vedud zikrini yapan kişinin yoksul olması durumunda yoksulluktan kurtulur. Borcu olan bir kişinin bu zikri düzenli olarak yapması durumunda ise borçlarından kurtulması nasip olur.
“Latîf” isminin ebced değeri 129'dur. Söz konusu 16.641 sayısı ise, 129X129'dur. Bizce bu çok büyük bir sayı olup, bu kadar zikir oldukça zordur. Bu sebeple bunun yerine bu ismi bir yerde 129 defa çekmek daha uygun olabilir.
“Lütufla muamele eden.” “Allah, kullarına karşı lütuf sahibidir; dilediğini rızıklandırır. Latîf, kelime mânâsıyla, 'katı olmayan, ince, hoş ve yumuşak' mânâsına gelir. Latîf kelimesinin, hem 'lütuf ve yardım'la, hem de letafetle yani 'kesif ve katı olmamak'la ilgisi vardır.
- Ferahlatan, genişleten. - Her hayrı olanı veren, lütuf ve rahmetini kullarına yayan, dilediği zaman bolluk veren. - İstediğinin maddi ve manevi olarak rızkını vererek genişleten, ruhları veren.
Her gün 698 defa “Bismillahil Latif” diyenin ne dileği varsa Allah'ın izni ile yerine gelir. Allah'tan derdine derman ve hastalığına şifa bekleyen kişilerin “Ya Latif” zikrine devam etmesi gerekmektedir.
➡ Allah'ın her şeyi en inceliklerine kadar bildiği, şanı büyük ve lütuf sahibi olduğu anlatılır.
Rıfk kökünden türeyen refîk “yumuşak ve nazik davranan kişi, arkadaş, dost” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri