Soru : Yâ ne zaman harf-i med olur? Cevap : Yâ sâkin (harekesiz) olsa, mâkabli (yâ'dan evvelki harf) meksûr (esreli) olsa, o zaman yâ harf-i med olur (uzatma vazifesi görür).
Dik Çizgi: Harfin üzerine veya altına (Çeker) gelen dik çizgi harfi bir elif * miktarı uzatır. Harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur. Dik çizgi uzatmasından sonra gelen harekesiz vav (و) ile harekesiz ya (ى) okunmaz, atlanır.
UZATMA (MED) HARFLERİNİ ÖĞRENELİM. Uzatma harfleri üçtür: Elif ( ), Ye ( ) Vav ( ).
MED VE HÜKÜMLERİ (المدُّ و أحكامهُ) Med (المد); sözlük anlamı itibariyle uzatmak, ziyade etmek, arttırmak manasındadır. Tecvîd ıstılahında ise med veya lîn harflerinde biri ile sesi uzatmaya denir.
Med Harfleri: Kısaca “VÂY” harfleri dediğimiz harekesiz (و ا ى) harfleridir. Tek başına bir med harfini okumak mümkün değildir. Bu harfler sadece harekeli bir harfi uzatma görevi yaparlar. Kendilerinden önceki harekeli bir harfi, iki hareke miktarı uzatırlar.
İlgili 28 soru bulundu
Yani med (uzatma) özelliği bizzat harfin kendisinden dolayıdır. Ardından gelen herhangi bir sebebe dayanmaz. Uzatma miktarı bir elif yani iki hareke kadardır.
c.Bir kısa ünlü ve iki ünsüzden oluşanlar: eşk, emr, ömr… d.Bir ünsüz, bir kısa ünlü ve iki ünsüzden oluşanlar: derd, zehr… Bu heceler, normal bir heceden daha fazla uzatılarak okunur ve bu şekilde okumaya med adı verilir.
Medli elif, hemze fethasının eklenmesiyle meydana gelen elif [21b/11-13] olarak tanımlanan ã, ay, ab, at kelimelerinin başında görülür. Türkçe örneklerin başındaki medli elifi imlâ geleneği yanında belki bir uzun a olarak da değerlen- direbiliriz.
Harekesi olmayan elif harfi, kendinden önceki fetha harekeli harfi; harekesi olmayan vav harfi kendinden önceki dammeharekeli harfi; harekesi olmayan ya harfi de kendinden önceki kesraharekeli harfi uzatarak okutur. Buna meddi tabii denir.
Arap ve Fars alfabelerinin ilk harfidir ve Kuran elif harfi ile başlar. Elif harfinin en önemli özelliği, her zaman tek başına ve dik şekilde yazılıyor olmasıdır. Bir inanışa göre elif alfabenin ilk harfi olduğu için diğer harflerin de varlık sebebidir.
Med ( مد ) ve Kasr ( قصر ) İşareti
Bir uzatma işareti olan Med ( مد ), altında bulunduğu harfi bir elif miktarı uzatır. Kasr ( قصر ) işaretiyse altına yazıldığı harfin uzatılmadan okunacağına işaret eder.
Bir kelime içerisinde harfi med bulunur ise, bunlar vav, ya, elif olabilir, harfi med sonrasında eğer sebebi med yoksa o zaman meddi tabi olarak isimlendirilmektedir. Meddi tabinin ne kadar uzatılması gerektiği de bilinmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bu bir elif kadar olmalıdır.
Taberânî aynı hadisi «Sunen-i Kebi r»inde zikretmiştir. Med: Medd-i tabii üzerine, med harflerinden birini fazlaca uzatmaktır. Med, harfi meddin dışında yapılamaz. Kasr: Uzatmanın terki, meddi tabiinin kendi haline bırakılmasıdır.
yazılır ( ؤ). Kendinden önceki harf “e” ünlüsüyle okunuyorsa elif üzerinde hemze ( ﺄ ) şeklinde yazılır.
Harekesiz Ye ( ى ), esreli bir harften sonra geliyorsa bu harfi bir elif miktarı uzatır. Eğer esreli harf inceyse i sesiyle, kalınsa ı ile başlayan ve i ile sona eren bir sesle uzatarak okutur.
“VAV” veya “YA” ŞEKLİNDE YAZILAN ELİF'İ TANIYALIM. Yazılış kurallarından dolayı elif harfi, bazen harekesiz “vav” ( ) veya “ye” ( ) şeklinde yazılabilir. Bunlar, kalın harfleri “a” sesiyle, ince harfleri ise “e-a” arası bir sesle uzatarak okuturlar.
a) Med harfini takiben aynı kelimede hemze bulunuyorsa buna “muttasıl med” (medd-i muttasıl) denir (جيئ - سوء - شاء gibi). b) Hemze med harfinden sonra ayrı kelimede bulunuyorsa “munfasıl med” (medd-i munfasıl) meydana gelir (وفي أموالهم - قوا أنفسكم - يا أبت gibi).
Kısaca söylemek gerekirse harf-i med ve sebeb-i med aynı kelimede olursa buna medd-i muttasıl denir. Harf-i medden eğer biri bulunur harf-i medden sonra sebeb-i medde hemze olur ve ikisi de bir kelimede yer alırsa bu da medd-i muttasıl olur. Medd-i muttasılın dört elif miktarı kadar uzatılması vaciptir.
Medd-i Tabiinin bir elif miktarı uzatılması vaciptir. yapılmazsa haram işlenmiş olur.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
Lâmelif, sanıldığının aksine lâm ve eliften oluşan birleşik bir harf olmayıp lâm desteğine yazılmış sâkin med elifinden ibaret bir tek harftir.
Vav harfi aynı zamanda yardımcı harftir. Sessiz bir harften sonra gelerek o sessiz harfi o, ö, u, ü sesleriyle okutur. Türkçe kelimelerde bu “u”lar kısa, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun u “û” şeklinde okunur.
Halk arasında kristal, ateş buz, met gibi isimlerle de bilinen metamfetamin, kuvvetli bağımlılık yapıcı etkisi olan renksiz ve kokusuz bir maddedir. Kimyasal yapıları amfetaminlere benzese de merkezi sinir sisteminde daha güçlü etkilere sahip bir stimülandır.
Metamfetaminin yüksek dozlarda alınması, halüsinasyonlar, paranoya, anksiyete ve huzursuzluk- sinirlilik hissi (ajitasyon), saldırganlık, uyku bozukluğu gibi davranışları tetikler. Metamfetaminin kısa süreli etkileri hiperaktivite, iştahsızlık, artan güven ve haz hali, uyanıklık, atikliktir.
Med, iki kapalı hecenin arasına bir açık hece bulunması gerektiğinde devreye girer. Bu tanımın daha anlaşılır şeklide vardır. Anlaşılır olan tanım için seslerin uzatılarak okunması ifadesi kullanılır. Dolayısıyla med için direkt olarak uzatma tanımı da yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri