melfuf / melfûf / مَلْفُوفْ Sarılı. Bir mektup veya bir şey içine konulmuş olan.
Arapça Alf kökünden gelen maˀlūf مألوف "alışmış, ülfet edinmiş" sözcüğünden alıntıdır.
meluf / melûf
Alışılan, ülfet edilen.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
Türkçeye de gömülü ve defnedilen olarak geçmiştir. Osmanlıca da yer alan medfun kelimesinin aynı zamanda Arapça kökenli olduğu da bilinmektedir. Arapçada dfn kökeninden gelen medfun, defin etmek ve gömmek anlamlarına gelmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
MUHTEFÎ (ﻣﺨﺘﻔﻰ) sıf. (Ar. iḫtifā' “gizli olmak”tan muḫtefі) Gizlenen, saklanan, gizlenmiş, gizli: O şeb-çerâğ-ı necâbet ki hacletinden olur / Verâ-yı dâmen-i Îsî'de muhtefî hurşid (Nâilî).
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Senedi veya metni değişikliğe uğramış hadis anlamında terim. Sözlükte “bir şeyin yerine başkasını getirmek, değiştirmek” mânasındaki tahrîf masdarından türeyen muharref kelimesi terim olarak “sened veya metninde hareke, harf yahut yazı değişikliği yapılarak nakledilen hadis” demektir.
Muhassıl ya da Muhassıl-ı Emval, Osmanlı İmparatorluğunda vergi tarhı ve tahsilinden sorumlu olan devlet memurlarına verilen addır.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir.
Delinmiş, öbür tarafına işlenmiş olan şey.
müptela / müptelâ / مبتلا
Bağımlı, düşkün.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
meyyal / meyyâl / ميال / مَيَّالْ
Meyilli, istekli.
mail / maîl / mâil / مائل
Eğri. Meyilli. Hevesli. İstekli.
i. Molla kelimesinin eski metinlerde geçen bir şekli [Bilhassa Hz. Mevlânâ için kullanılır]: Muallâ dûdmân-ı evliyâdır matbah-ı Monlâ / Dil ü câna ocağ-ı kîmyâdır matbah-ı Monlâ (Esrar Dede'den).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Memnun, hoşnut; hissedar.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
mükerrem / مُكَرَّمْ
Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem. Kerim olan. (İnsan fıtraten mükerrem olduğundan, hakkı arıyor.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
müşahid / müşâhid
Gören, şahid olan.
mefahir / mefâhir / مفاخر / مَفَاخِرْ
İftihar edilecek, övünülecek şeyler.
Muhannet, Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu bakımdan dilimize Arapçadan geçmiştir. Muhannet kelimesinin anlamı ise korkak, ödlek manasına gelmektedir.
isim,eskimiş Keçi kılından hayvan çulu, yem torbası vb. dokuyan kimse. Keçi kılından dokunmuş veya örülmüş çul, çuval, yem torbası vb. şey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri