Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, bu kekik çeşidi çay olarak demlenip, bu şekilde de tüketilmekte ya da yağı çıkartılıp cilde sürülerek tüketilebilmektedir.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Dağ kekiği hem kuru olarak yemeklerde hem de demlenerek çay olarak kullanılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe'de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir. Evet kekiğe benziyor ama daha keskin ferah bir kokuya capcanlı yeşilin en güzel tonuna sahip uzun yapraklı bitkimiz pek bir sevilesi pek bir şifa kaynağıdır.
Taze biberiye ve kekik sadece yemeklerin tadını güzelleştirmiyor. Kekik ve taze biberiye labaratuvar çalışmaları sonucunda elde edilen bulgulara göre kan şekerinin düşürülmesinde kullanılan ilaçlar kadar etkili olan sağlığa yararlı bileşenler içeriyor.
Öksürük, bronşit gibi solunum sisteminizi etkileyen rahatsızlıkları iyileştiriyor. Kekik çayı bronşları açarak astımdan bronşite kadar birçok hastalık üzerinde iyileştirici etkisi bulunuyor. Özellikle öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarında çok ama çok etkili.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir. Zahter orta çağda, cesaret sembolü olduğuna inanılır ve şövalyeler tarafından zırhlarında bulunurdu.
Kekik suyunun kan basıncını düzenleyici etkisi vardır. Tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı yüksek tansiyon hastalarında kullanılması önerilir. Kekik suyu sindirim sistemi hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
Düzenli bir şekilde tüketilen kekik çayının dağ kekiği ile yapılması önerilir. Saraçoğlu'nun kekik çayı tarifi için 2 kaşık dağ kekiğini 2 bardak su 8 dakika kaynatıp sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 93,37 TL.
Dolayısıyla kekik suyu ve çayı, tansiyon hastaları tarafından bir uzmana danışılarak tüketilebilir. Az miktarda ve düzenli olarak tüketildiği takdirde kekik suyu ve çayının, tansiyonu geçici olarak düşürebildiği bilinir.
Sağlığa birçok faydası olan kekik çayı da en çok tercih edilen bitki çayı çeşitleri arasındadır. Kekiği aktarlardan ve marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz gibi evinizde de yetiştirebilir ve kendi baharatınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.
Kekiğimizi bir cezveye bırakalım ve üzerine çeşmeden su tutup biraz yıkayalım ve tekrar bir buçuk bardak kadar su bırakıp ocağa alalım iyice kaynayınca altını kapatıp bir çay bardağına çay süzgeciyle doldurup içilecek hale getirelim biraz acı olabilir şeker ve limonla içmenizi tavsiye ederim.
Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Yüksek aroması ve keskin tadıyla ünü yurt dışına kadar ulaşan Sütçüler kekiği için hasat zamanı başladı. Adını Isparta'nın Sütçüler ilçesinden alan bu kekik türünün yanı sıra 'bilyeli', 'eşek kekiği' ve 'Tota kekiği' gibi yerel adlarla da anılan kekikler, yöre halkına önemli bir gelir sağlıyor.
Origanum syriacum (Suriye Kekiği, Dağ Kekiği, İsrail Kekiği): Güneybatı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da doğal olarak yetişir. Origanum onites (İzmir Kekiği, Bilyalı Kekik, Türk Kekiği): Ege ve Batı Akdeniz çevrelerinde doğal olarak yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri