Yabancılar, mavi kart sahibi kişiler ve Türk vatandaşları HGS etiketini, gümrüklerdeki PTT şube ve acentelerinden ve gümrük yakınındaki HGS satış ve dolumu yapan benzinliklerden temin edebilmektedirler. Türkiye içinde ise PTT'lerden ve anlaşmalı bankalardan HGS etiketi alınabilmektedir.
YABANCI PLAKALI ARAÇLAR
Ülkemizdeki geçişi ücretli olan Otoyol ve Köprülerden geçiş yapan yabancı plakalı araçların cezalı duruma düşmemeleri için HGS abonesi olmaları ve HGS hesaplarında en az geçiş ücretini karşılayacak kadar bakiye bulundurmaları zorunludur.
uyruklular, yabancı plakalı taşıtlarını 2 yıla (730 gün) kadar Türkiye'de bulundurma ve kullanma imkânına sahiptir. ❖ Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen kadar süre verilir.
MADDE 5 – (1) Yabancı plakalı araçların sürücülerine ve plakalarına verilen trafik idari para cezaları, Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimleri ve bu birimlere bağlı muhasebe yetkilisi mutemetlerine, vergi dairelerine ve Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka veya PTT şubelerine ödenir.
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikte, sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlarla ilgili kanunda belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde, ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilecek.
İlgili 29 soru bulundu
Hak sahibi ülkedeyse aracı yakınları kullanabilir
Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
Cevap: Çift uyruklu Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahibi kişiler hariç olmak üzere, Türkiye'de geçici olarak oturma iznini haiz yurtdışından emekli yabancılar Türkiye'de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıtlarını getirebilirler.
Karayolları Trafik Kanunu yabancı plakalı araçların Türkiye'ye girişleri sırasında Türkiye'de geçerli sigortaları bulunmadığı takdirde ülkeye giriş sırasında bu sigortanın yaptırılacağını düzenler.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
MADDE 4 – (1) Sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlarla 2918 sayılı Kanunda belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde yetkili personel tarafından, ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilir.
Türkiye'de bulunan bir sıfır aracın sahibine teslimi en fazla 1 hafta sürerken yurtdışından gelecek araçta bu süre birkaç ay uzayabilir.
MA plakalı araçlar “Suriye plakalı araç” demek değildir. Suriye'deki araçların plakaları Latin alfabesine göre değil Arap alfabesine göre yazılmakta. Suriye plakalı araçlar Türkiye'ye giriş yaptığında plakalarını Latin alfabesine dönüştürmek zorunda. Aracın tescil edilip trafiğe çıkabilmesi için araç muayenesi zorunlu.
Araç Türkiye'ye girdiği andan itibaren 2 yıl boyunca Türkiye'de kalabilir. 2 yıl sonunda tekrar Türkiye'de kullanılabilmesi için 185 gün boyunca aracın yurt dışında kalması gerekir. 2 yıl dolduğu halde Türkiye'de kullanılan araçlar trafikten men edilir ve sahibine para cezası verilir.
HGS çıkarmak için ruhsat sahibi olmaya gerek yok. Ama borçtan hgs sahibi sorumlu tabii. Hgs yi babanız iptal etmezse, hem onun hgs hesabından hem sizin hgs hesabınızdan düşer, tecrübeyle sabit.
HGS çıkarmak için PTT şubesine giderken aracınızın ruhsatının yanınızda olması gerekir.
Kaçak geçiş yaptıysanız iki hafta içinde aboneliğinizi yaptırmanız veya bakiye yüklemeniz gerekir. Aksi takdirde ceza bedelinizi ödemeniz gerekir. Köprü ve otoyollardan HGS aboneliğiniz olmadan veya bakiyeniz yetersiz olarak geçtiyseniz geçiş ücretinin 4 katı ceza geçiş ücretini de ayrıca ödemek zorunda kalırsınız.
Usulsüzlük kanununa göre uygun olmayan davranışlar cezası 159 liradır. Daha çok yapılan işlem bu kanununun sekiz katı olarak geçmektedir. Gerekli hesaplar yapıldığı zaman 1212 lira olarak bilinmektedir. Ayrıca parayı ödedikten sonra bazı yaptırımlara daha tabi tutulmaktadır.
ilgili nasıl bir işem uygulandığını merak ediyor. Yurtdışı plakaya trafik cezası yok! yapılamıyor. daha sonra tahsil edilemiyor.
Taşıtların yurtta kalma sürelerini; 1, 2 ve 3 aya kadar aşması durumunda 2022 yılı için sırasıyla 470 TL, 940 TL ve 1.410 TL para cezası uygulanır. 3 ayı geçen süre aşımlarında ise, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238.maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ oranında para cezası tahsil edilir.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yurt içinde bulunan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarından, yurtta kalma süresi 1 Şubat'tan sonra bitenler için sürenin 31 Ekim'e kadar uzatıldığını bildirdi.
“Yeşil kart'ı“ ihmal etmeyin! Çoğu Avrupa ülkelerınde aracınızın plakası sigortalı olduğunuzu gösterir, ancak Arnavutluk veya Makedonya da Yeşil kart'ın bulundurulması yasal olarak zorunludur. Yeşil kart aracınızın yurt dışında geçerli bir trafik sigortasına sahip olduğunu gösterir.
Hem Alman hem Türk vatandaşıyım, vergisiz araç (Taxfreecar) alabilir miyim? Ne yazık ki hayır, çift vatandaşlığa sahip olanların bu hakkı yoktur.
Vergisiz araç almaya hak kazanan yabancılar, diğer yabancılardan da mavi plakalı ikinci el araç satın alabiliyor. Mavi plakalı araçlar ÖTV'den (ÖTV) ve Katma Değer Vergisinden (KDV) muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri