Bir dil – anlatım konusu olarak yadsıma cümleleri, işte böyle kişilerin söz ve davranışlarını örneklemektedir. “Sınav sorularını odanızdan ben mi almışım?” cümlesinde, kişinin soruları aldığını inkâr etmesi söz konusu olabilir. İşte bu bir yadsıma cümlesi örneğidir.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor.
Yadsımak bir yapılan bir eylemi yapmadığını söylemek, yaptığı tüm işleri inkar ederek yok saymak demektir.
YADSIMA NEDİR? Yadsıma: İnkâr, olumsuzlama, ret, değilleme. Bir varlığın (doğal, toplumsal ya da zihinsel bir sürecin) ilerlemesi, gelişmesi ile ilgili aşamalarının art arda gelişinin özel bazı biçimlerinde, diyalektik yadsımanın işleyişini görürüz.
Yadsımak, yapılan bir eylemi, söylenen bir sözü veya tanık olunan bir olayı gerçekleşmediği şeklinde ifade etmek veya bilmediğini iddia etmek anlamında kullanılır. Yadsımak, kişinin gerçeği kabul etmek yerine ondan kaçınma veya onu gizleme eğilimini ifade eder.
İlgili 38 soru bulundu
Makale, fıkra ya da deneme gibi yazı türlerinde olay, kavram ya da kişiye yapılan tespitlere saptama denmektedir.
Yadsıma:Öne sürülen bir savı tanımama, onu yok sayma, olumsuzlama. Azımsama: Bir şeyi yeterli bulmama anlamını ifade etmek için kullanılır.
Kanıksama, yadsıma, varsayım, olasılık, hayıflanma, pişmanlık, küçümseme, azımsama, sitem, yakınma, karşılaştırma ve karşıt durum gibi kavramları ele aldık. #Kanıksama : bir duruma alışma, bir durumu benimseme. “Her zamanki gibi işine vaktinde geldi. #Yadsıma : İnkar etme, reddetme.
Yadsımak TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. TDK açısından yadsımak kelimesinin, 'Söylediği sözü, yaptığı işi ya da tanık olduğu bir durumu yapmadığını, bilmediğini söylemek, saklamak ve inkar etmek' biçimde ifade edildiğini diye dile getirmek mümkün.
Yadsıma(İnkar)
Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Yâd etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Anmak, hatırlamak. “Seni her gün yad ederiz buralarda.”
YAD EL KELİMESİNİN ANLAMI
Yabancı yer, gurbet anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yadel şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yad el şeklinde olmalıdır.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Yadsıma (İnkâr Etme)
Bir şeyi inkâr etme, kabul etmeme anlamı taşıyan cümlelerdir.
“Yadsınamaz” sözcüğünde de olumsuzluk anlamı olduğu için “yadsınamaz”; 'inkâr edilemez, reddedilemez' anlamına gelmektedir.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir.
Yakınma: Yapılmış ya da yapılmaya devam edilen bir eylemden şikayet etme demektir. Yakınma bildiren eylemlerde, “keşke, bari, hiç değilse, hiç olmazsa” gibi sözlerden biri yer alır.
kendine yabancı gelen duruma veya şeye alışamamak,ısınamamak,garipsenme. sonradan halk edilenin aslına dönünceye dek belli bir vakte kadar içinde bulunmaktan kurtulamayacağı garipseme durumu.
Kişilerin bir konuda maruz kaldıkları olumsuz etkilere karşı, artık tepki gösterememe durumunu anlatmaktadır. Duyarsızlaşma anlamında da kullanılır. Çevremizde hoşumuza gitmeyen şeylere karşı gün geçtikçe alışma durumuna kanıksama şeklinde tanımlanır. Ekmek fiyatlarının yükselmesine vatandaş artık tepki vermiyor.
''Kanmak'' kelimesinden türetilmiş olan kanıksama kelimesinin sözlük anlamı alışmak ve kabullenmektir. Bu kelime daha çok olumsuz durumlar ve olaylar için kullanılır. Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
Hayıflanma cümlelerinde eyvah, ne yazık ki, gibi sözcükler oldukça fazla kullanılır. Bu kelimeler ile birlikte cümlelerden bir yakınma olduğu da anlaşılmaktadır. - Geçmişte yapmış olduğum hatalardan ötürü, ne yazık ki bu hatalarımdan şimdi pişmanlık duyuyorum.
Yok sayılamaz, apaçık, inkar edilemez. Muhakkak, itiraz kabul etmez.
Sürekli tekrar edilen şeylere alışma anlamına gelmektedir.
Samsara ya da saṃsāra (Sanskrit: संसार; Tibetçe: khor wa; Moğolca: orchilong), Sanskrit kökenli modern dillerde birincil olarak "dünya" anlamında kullanılır. Hinduizm, Budizm, Jainizm, Sihizm dinlerinde reenkarnasyon ya da yeniden doğum döngüsünü anlatan bir kavramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri