Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir.
İyice sildiğiniz yağ çubuğunu yerine takın ve iyice oturmasını sağladıktan sonra tekrar çıkarın. Yağın bıraktığı iz, yağ çubuğunun en ucunda bulunan minimum-maksimum seviyelerinin arasında ise motordaki yağ seviyesi normaldir.
Yeni teknolojilerle onuda değiştirmedilerse 1 litredir.
Aracın yağ kaçırmadığından eminseniz, araç yağ eksiltiyorsa yağ yakıyor anlamına gelir. Egzozdan çıkan dumanın rengi mavi ise aracın yağ yaktığına işarettir. Motorun çalışma sıcaklığına getirilip, yağ kapağı açıldığında üfleme var ise motor üflüyor demektir. Üfleyen motorun yağ yaktığını bilmekte fayda var.
Motorun soğumasını ve yağın kartere geri akmasını bekleyin: bu süreç 20 dakika alabilir. Yağ çubuğunu, motorun yan tarafında, alt kısımlarda bulabilirsiniz. Çubuğu elinizle, saat yönünün aksine doğru çevirerek çıkarın ve bir bez veya kağıt peçete ile silin.
İlgili 29 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Her motorda bir miktar yağ eksilmesinin olması normal olarak kabul edilir. Ancak uzmanlar tarafından verilen bilgilerde, bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi normal değerlerin üzerinde olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca 10 bin kilometrede 200-300 gram yağ azalması da normal bir seviye olarak kabul edilir.
Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder. Uzun yol öncesi araç kontrolünün bir parçası olarak araç motor yağı mutlaka kontrol edilmelidir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir.
Fazla yağdan dolayı içerideki yağ basıncı artacaktır. Artan basınç sebebiyle keçe, hortum veya conta zarar görebilir.
Yağ değişimi için önerilen süreler her araçta farklılık gösterir. Ortalama 5.000 km'de bir motor yağının değiştirilmesi önemlidir. Dizel araçlarda motor yağı değişimi ve benzinli araçlarda motor yağı değişimi birbirinden farklı olabilmektedir. Aracın her yıl motor yağının kontrol edilmesi önemlidir.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Motorlar motor yağı olmadan iyi çalışamaz çünkü motorun sorunsuz çalışmasını sağlayan budur. Motor yağı, hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi önleyen ve motorun sorunsuz çalışmasını sağlayan bir film oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Bu yüzden düzenli olarak bir yağ değişimi yapmanız önerilir.
Servise veya ustanıza götürmeniz iyi olacaktır. Eğer araca yağ ekleme işlemi yapacaksak aracımızın motorunun mutlaka kapalı olması gerekir. Motorunuz soğukken yağ ekleme işlemini yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Araçtan çok fazla yoğunlukta duman çıkması motorda ya da segmanda oluşan problemi gösterir. Motor yağının yanma odasına girmesi egzozdan yoğunlaşmış şekilde duman oluşmasına neden olur. Eğer segmanlar zarar gördü ya da aşındıysa motor yağı yanma odasına sızar ve duman çıkararak arıza belirtilerini gösterir.
Yağ kapağının açılmasıyla birlikte aracın motorunun üfleyip üflemediği anlaşılabilmektedir. Yağ çubuğu çekilerek, burada bulunan duman veya üflemeye göre motor sağlığı tespit edilebilir. Motorun hırıltılı çalışması ya da ıslık sesinin gelmesi durumlarında üfleme olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Genellikle aracın bir miktar yağ eksiltmesi normal sayılır, uzmanlar bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesinin normal değerlerin üzerinde olduğu şeklinde yorumlanabileceğini dile getirmektedir.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Sonuç; LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Motor yağı değişimi yaparken aracın yakıt türü, taşıtın kullanım alanı ve iklim koşulları gibi etkenleri de göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
Bir otomobil için, yaklaşık 3-7 litre arasında yeni motor yağına ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu miktar, yağın ayrı bir yağ deposunda depolandığı ve motor çalışırken motora geri pompalandığı kuru yağ karterine sahip araçlar için 10-12 litreye kadar yükselebilmektedir.
Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri