İçiniz rahat olsun, bir sorun çıkarmaz. Aklınızda olsun, yağ filtresi elle sıkılır. Her ne kadar güvensiz gibi hissettirse de servis eğitimlerinde dahi teknik elemanlara bu konu özellikle belirtilir.
Yağ filtresi arızasının en açık belirtisi yağ uyarı ışığının yanmasıdır. Bu ışık yandığı zaman motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Birçok durumda sorun, yağ filtresi ya da yağ pompası arızasından kaynaklanır. Yağ uyarı ışığı yandığı zaman aracı kullanmayı bırakmanız gerekir.
Yağ Filtresini Yuvasından Çıkarın
Yağ filtresini doğru yönde döndürün ve gevşemesini sağlayın. Daha sonra filtreyi çekerek yerinden çıkarabilirsiniz. Bazı durumlarda yağ filtresi sıkışmış olabilir. Sıkışan yağ filtresini çıkarmak için daha fazla güç uygulamanız gerekebilir.
Filtrenin altındaki yağı dökün ve filtre üzerindeki kirleri temizlemek için bir bez veya fırça kullanarak temizliğini sağlayın. Filtre üzerindeki sert kalıntıları çıkarmak için hafif bir deterjan veya özel bir filtre temizleyici kullanabilirsiniz. Filtreyi iyice durulayın ve kuru bir bezle kurulayın.
Motor yağ filtresi her 10.000 km'de bir değiştirilmelidir. Ancan her yıl bu kadar kilometre yapılmıyorsa dahi yılda bir defa yağ filtresi kontrol edilmektedir. Yağ filtresi değişim sürecini araçta kullanılan malzemelerin kalitesi ve kilometresi etkilemektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Yağ filtresi değişmezse zaman içerisinde basınçtan dolayı delinir ve filtreleme işlevini yitirir. Motordan ayrılarak yağ içerisinde biriken zararlı partiküller, filtrelenmeden motor içerisinde devirdaim yaparak motoru aşındırır ve motora zarar verir.
Eğer yağ filtresi düzgün bir şekilde çalışmazsa veya tıkanırsa, kirli yağ motorun içinde dolaşmaya devam eder. Bu durum, motorun içindeki parçaların aşınmasına ve motorun genel performansının düşmesine yol açabilir.
İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir. Kir partikülleri ve büyük toz taneleri pistonlar ve segmanlar arasına sıkışabilir. Bu da motorun kilitlenmesine neden olabilir. Tıkanmış yağ filtresi motorun performansını ve verimini sürekli olarak düşürür.
Contanın yanlış takılması, hasarlı olması ya da bir kısmından sızdırma yapması yağ kaçağına neden olabileceği gibi yağ filtresinin de zarar görmesine neden olur.
Aracın yağ filtresinin patlayıp yerinden çıkmasının sebebi, yan sanayi kullanılmış olan yağ filtresiydi. Hava ve motor çok soğuktu. Motor çalışıp ısınmaya başladı. Motor bloğu ve yağ filtresi arasında olan metal uyuşmazlığı, yağ filtresinin daha az genleşmesine sebep oldu.
Yağ filtresi, tapa, yağ karteri ve yağ filtresinin gövdesindeki conta, oringler ve civatalar zamanla aşınır ve gevşer. Bu deformasyon sonrasında yağ filtre ve gövdesinde birtakım terleme ve sızıntı olayları yaşanabilir. Terlemeler ileriye dönük olarak yağ kaçaklarına dönüşebilir.
Ynt: Yağ boşaltmadan filtre değişir mi? 1.3lerde değiştirebilirsin filtre içerisinde çok az yağ kalıyor komple boşalmıyor. filtre motorun yanında veya üstünde ise sorun olmaz.
Yağ filtresi motor yağında biriken tortuları süzerek devirdaim yapan yağın motora temiz bir şekilde verilmesini sağlar. Araç yağ filtresi motora daha temiz bir motor yağının gitmesini sağlar.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Kaputu açın ve yağ çubuğunu bulun. Yağ çubuğunu dışarı çekin ve ardından bir bez veya havluyla silin. Yağ çubuğunu tekrar yerine yerleştirin ve yağ seviyesini kontrol edin. Yağ çubuğu üzerinde optimum yağ seviyesi aralığını gösteren işaretler bulunur.
yağ basıncı;rolente duşük değilse ve motor sıcaklığı 90 derecelerde ise 1.5-2 barlar (normal değerlerdir)ancak yağ ısısı fazla ise 1 barlara düşmesi anormal değildir. Kullanım sırasında devir ile orantılı yükselir çok yüksek devirlerde motor sağlığı için anlık boşaltır ve yeniden basar.
Arabada yağ kaçağı oluşumunun nedenleri çok farklıdır. Bu nedenler aynı zamanda hasarın büyüklüğü hakkında da önemli ipuçları verir. Motor yağ kaçağı sebepleri arasında hasarlı yağ filtresi gösterilebilir. Zamanla yıpranmış yağ filtresi bazı durumlarda sızıntılar meydana getirir.
Yağlama yağı bu şekilde daha çok miktarda yanma odasına girer ve yanar. Çapak oluşması, motorun rektifiye edilmesinden sonra piston segmanları için ideal koşullar mevcut olmadığında söz konusu olur. Bunun sebepleri öncelikle silindirin son işlenmesinin yetersiz olması veya uygun olmamasıdır.
Yağ filtresi
Ancak tırnakla filtrenin rengi kolayca çıkarılabilmektedir. Filtre açıldığında, sahte ürünün genel olarak işlevsiz olduğunu görmek mümkündür – deformasyonlara karşı önemli ikinci oluk eksiktir.
Motor yağı, yağ karterinde saklanır ve yağ pompası aracılığıyla motora basılır. Yağ karteri, motorun alt tarafında bulunur ve bir kutu formundadır. Motorun hareketli parçalarını koruyarak sürtünmeyi azaltan ve aşınmayı önleyen bu parça, ayrıca motorun içindeki yağın soğutulmasını da sağlar.
Yağ filtresi her periyodik bakımda değişir. Bu periyodik bakımlar aracınızın marka modeline göre değişiklik göstermektedir. Genelde her 10.000 km ya da 15.000 km periyodik bakımlarında değişilir. Aracınız periyodik km sınırına ulaşmamış yani 10.000 km yapmamış olsa dahi periyodik bakım her yıl yaptırılmalıdır.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Ayrıca tıkalı yağ filtresi de yağ basıncını düşürür.
Arızalı bir filtreyle aracı kullanmak motora daha fazla zarar verecektir. Bu nedenle araçta motor yağ filtresi arızası ışığı yandığı zaman filtrenin en kısa sürede değiştirilmesi gerekir. Diğer yandan arıza olmayan durumlarda yağ filtresini 8000-12.000 km arasında yol yapıldığı durumda değiştirmek gereklidir.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri