Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
Mutfak Lavabolarının Tıkanması
Özellikle çay ve posası, kahve telvesi gibi ufak parçalar, lavabo giderlerine dolarak tıkanıklığa neden olmaktadır. Bunun haricinde bulaşık yıkama sırasında kullanılan sabun, deterjan gibi temizlik maddelerinden oluşan kalıntılar lavabo giderlerinin tıkanmasına neden olur.
Yağdan tıkanan boru nasıl açılır? sorusunun cevabı için tuz ve sirkenin üstün yağ sökücü özelliği bulunmasıdır diyebiliriz. Tuz ve sirke boruya yapışmış olan yağ birikintisini ve organik tıkanmayı yumuşatarak gider borusundan kanalizasyon sistemine akıtılmasını sağlamaktadır.
“– Lavaboya dökülen bitkisel atık yağlar, kanalizasyon hatlarında yapışarak boru kesintisinin daralmasına ve tıkanmalarına sebep olmaktadır. - Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip kullanılmamalıdır.
Evde basit tıkanmaları 1 su bardağı elma sirkesi ,1 su bardağı karbonat ve 1 litre kaynar su yardımı ile de açabilirsiniz. Bazı tıkanıklıklarda mutfak pompası bile etkili olabilmektedir. Sadece kaynar su yardımı ile lavabo giderinde oluşan tıkanıklıklar giderilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Soda ve Sirke Karışımı: Yarım su bardağı soda ile yarım su bardağı sirkeyi bir araya getirin ve lavabo giderine dökün. Kimyasal bir reaksiyon oluşacak ve bu reaksiyon tıkanıklığı çözebilir. Ardından bol miktarda sıcak su ile durulayın.
Gider açıcı asit uygulaması ile tıkanıklık sorunu kısa sürede ortadan kalkar. Fakat söz konusu uygulama, küçük tıkanıklık sorunlarında etkilidir. Küçük tıkanıklık sorunlarının giderilmesinde de gider hattındaki borulara zarar verdiği için tercih edilen bir uygulama değildir.
Bunun için evlerimizde atık yağ durumuna gelen bitkisel yağlarımızı pet şişe gibi kaplar kullanarak ağzı sıkıca kapalı şekilde bize en yakın atık yağ toplama noktasına (muhtarlıklar, atık getirme merkezleri vb) bırakmalıyız.
Kızartma yağları lavaboya dökülmesi halinde lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur. Atık sulara karışan bitkisel atık yağlar eriştikleri deniz ve nehirlerde suyun su yüzeyini kaplayarak oksijen transferini engelleyerek balık ölümlerine ve balıkların tadının bozulmasına neden olur.
Her markette kolaylıkla bulunan; karbonat, sirke ve tuz ile tıkanmış lavabo kolaylıkla açılır. Bir su bardağı karbonat ve bir bardak sirke karıştırılarak gider alanına dökülür. Ardından eldiven takılmış bir elinizle ya da tıpa ile gider kapatıp 30 dakika kadar bekleyebilirsiniz.
Sirke ve Tuz İle Lavabo Tıkanıklığı Açma
Tıkanan mutfak lavabosuna 1 veya 1,5 bardak karbonatı lavabonun içine iyice dökün. Döktüğünüz karbonat miktarının 1/2'si kadar iyotlu tuz dökün (Marketten alınan tuzlardan). 1-1,5 saat kadar bekleyiniz ve kaynar suyu lavabonun giderine doğru boşaltın.
En pratik yöntemlerden birisi olan yarım fincan karbonat, bir fiske kaya tuzu karışımı lavabo giderine dökünüz. Bunun üzerine 100 derecede ısıttığınız bir bardak sirkeyi üzerine dökerek bir süre bekleyin. Daha sonra kaynar su dökerek işlemi tamamlayın.
Gider Borusu Tıkanıklığı Kimin Sorumluluğundadır
Bu işlem ise ortak alan olduğu için tüm binanın sorumluğundadır. Daire içindeki tıkanıklıklar ve sıkıntılar daire sahibini ilgilendirir. Eğer sizin de sorununuz sadece daire içi tesisatınızda ise bu sorunu sizin çözmeniz gerekmektedir.
Bir fincan kabartma tozunu lavaboya dökün, ardından yavaşça bir fincan sirke ekleyin.Mutfak Lavabo Tıkandı Su Gitmiyor Karışım köpürmeye başlayacak ve tıkanıklığı çözecektir. Yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra bol miktarda sıcak suyla durulayın.
Filtreler zamanla kir ve kalıntılarla tıkanabilir, bu da suyun tahliye edilmesini engeller. Boruları kontrol edin: Bulaşık makinesinin tahliye hortumunu ve gider borusunu kontrol edin. Eğer buralarda tıkanıklık varsa, bir tel veya boru temizleyici kullanarak tıkanıklığı gidermeye çalışın.
Sirke yöntemi: 1/2 su bardağı karbonatı lavabo giderine dökün. Üzerine 1/2 su bardağı damıtılmış beyaz sirke dökün. Gideri hemen gider tıkacıyla kapatın. Bu sayede köpürme tepkimesi, lavabodan dışarı değil tıkanıklığı olduğu boruların içine doğru gerçekleşecektir.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Evlerimizde kızartma hazırlarken kullandığımız yağları da mutlaka geri dönüşüme sokmak gerekiyor. Kızartmalık yağların tekrar tekrar kullanılması sağlığa, kullanılmaz hale gelen yağların lavabo veya çöpe dökülmesiyse çevreye zararlı.
Çünkü atık yağın içindeki ağır metal ve klor bileşimleri hava ile birlikte atmosfere salınarak havayı kirletir ve insan sağlığına zarar verir. - Bir litre yağ, 1.000Ton suyu kullanılamaz, 5.000 Ton suyu içilemez duruma getirir. Bir litre kullanılmış motor yağı ise 800.000 Ton içme suyunu kullanılamaz hale getirir.
Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından bitkisel atık yağlar toplanamaz.
Tencerede altını yakmış olduğunuz kirli yağınızın içine nişasta ve su karışımını yağın kızmaya başladığı anda yavaş yavaş kaşıkla dökün. Tıpkı krep yapar gibi. İyice kızan yağ içerisinde kalıplaşan nişasta karışımını tamamen yağ içerisinden çıkartabilir ve ocağınızın altını kapatabilirsiniz.
Atık yağların toprağa dökülmesi veya bir şekilde toprağa ulaşması, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin kaybolmasına neden olur. Toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Toprak geçirimli bir yapıya sahip olduğundan atık yağlar yeraltı sularına karışarak su kaynaklarımızı kirletir.
Tuz ruhu, lavabo açma yöntemi olarak bilinir. Ancak tuz ruhunun içindeki ağır kimyasallar, boruların doğrudan delinmesine yol açar. Ayrıca tuz ruhunun solunması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Lavabo aç kimyasallar reaksiyona girdiği zaman ısınır ve borulara zarar verir, daha sonrasında boruları deler. Lavabo tıkanıklığı açma için önermiyoruz. 3. Sürekli kullanılan lavabo tıkanıklığı açıcı ürünler boruları delince kötü kokular gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri