Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır.
Yağ müşürü araç içerisinde belirli bir sistematikte ilerleyen bir gösterge durumu içermektedir. Eğer araç yağı konusunda bir sorun var ise yağ lambası yanıp sönmeye başlayacaktır. Ancak araç içerisinde daha farklı sorun var ise araç yağ lambası dışında motor stop lambası da yanacaktır.
Yağ müşürü, motorun kritik bir parçasıdır. Motordaki yağın kalite ve basıncında meydana gelen değişiklikleri tespit eder ve aracın beynine bir uyarı gönderir. Bu daha sonra gösterge panelinizdeki yağ basıncı göstergesine bir sinyal gönderir.
Araç kullanımı sırasında yağ göstergesi yanıp sönüyorsa araç hemen durdurulmalıdır. Aracın yağı kontrol edilir. Aracın yağ seviyesi düşük ise yağının tamamlanması gerekmektedir.
Araçlarda iki farklı yağ basıncı uyarısı algılama mekanizması bulunmaktadır. Bu mekanizmalardan birincisi yağ basınç anahtarı ikincisi ise yağ basınç sensörüdür. Yağ basınç anahtarı, düşük yağ basıncına tepki olarak anahtarı kapatır ve gösterge panelinde yağ basıncı az uyarsının yanmasına neden olur.
İlgili 33 soru bulundu
Yağ Olduğu Halde Yağ Lambası Neden Yanar? Araçlarda yağ basıncı düşükse yağ lambası yanar. Bu, düşük yağ seviyeleri, arızalı bir yağ basınç sensörü veya yağ pompasındaki bir sorun gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Aracınızın yağ lambası yanıyorsa en kısa zamanda bir tamirciye götürüp kontrol ettirmelisiniz.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Sarı yağ lambası yandığında hızlıcı eksilen yağın tamamlanması gerekir ve aracın silindir kapağı, krank keçeleri, karter tapası, turbo bağlantıları gibi yağ kaçağı olabilecek bölümlerin kontrol edilmesi gerekir. Sarı yağ lambası, motorda yağlama sorunları olduğu konusunda sizi uyarır.
araba çalıştıktan en geç 3 saniye sonra sönmesi lazım.daha fazlası pompanın eskidiğine de,kirlendiğine de hatta bozulduğuna da işaret olabilir.
Yağ Seviyesi Kontrolü
Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir. Yağınız çubuktaki iki çizgi arasında yer alıyorsa yağ ideal düzeydedir. Fakat motorun yağını kontrol ederken motorun sıcak olmamasına dikkat edin.
işe yarar?) basıncını ölçerek EKÜ ye bildirir. yakın ve yağ filtresinin yanında bulunur.
Motorda yağın yetersiz olması da rölantide yağ basıncının düşük olmasına neden olabilir. Eğer araç rolantide iken yağ lambası yanıyorsa mutlaka araç durdurulmalı ve yağ kontrol edilmelidir.
Yağ basıncı uyarı lambası, motor içerisindeki yağ durumu hakkında genel bilgiyi vermektedir. Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir.
Audi yağ ikazı yanıyor ise aracınızın kalbi tehlikede demektir. Aracın kalbini koruyan yağın azalması veya ömrünü tamamlaması durumunda genellikle gösterge panelindeki motor yağı lambası yanar.
Aracı sürekli çok yüksek devirde kullanmak motorun yağ yakmasına sebep olabilir. Motorda bulunan yağ seviyesinin çok yüksek olması motorun yağ yakmasına sebep olabilir. Aracın yağ pompasında oluşan arıza motorun yağ eksiltmesine neden olabilir.
Motor Yağı Değişim Etkisi
Aracın marka ve modeli de motor yağı değişimlerinin zamanlarını açıklar. Avrupa'da bakıldığında maksimum 5.000 km sonrasında motor yağı değişim uyarısı gelir. Ancak ülkemizde bu durum 20.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir.
LPG'li benzinli ve Dizel araçlarda Sarı yada kırmızı renkte olan motor yağ lambası bazı durumlarda rölantide bazen frene basınca bazen de debriyaja basınca yanıyor ise olası nedenleri ve çözümleri videosudur. Yanıp Sönüyor şeklinde olabileceği gibi bazen yanıyor bazen sönüyor şeklinde de arıza görülebilir.
Motor yağı eksik olursa aracınıza en kısa sürede daha önce kullanmış olduğunuz motor yağının aynısından ilave etmenizi tavsiye ederiz. Aracınızdaki motor yağı ile motor bloğundaki hareketli parçalar yıpranmadan sağlıklı bir şekilde çalışır. Aracınızdaki yağ seviyesi aracınızın kullanıma bağlı olarak eksilebilmektedir.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor Yağı Ölçümünde Anlaşılır!
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Bazı modeller için ise düzgün bir şekilde kullanıldığında 3.500 kilometrede 1 litre civarında yağ yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aracın yağ yakması bir şüphe oluşturduğunda yağ tüketimi yakından izlenmelidir. Ortalama olarak 4.500 kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi bir probleme işarettir.
Günümüzde çoğu yeni motor 5.000 ila 8.000 km. arasında yarım litreden az yağ tüketir. Bazı motorlar ise hiç yağ eksiltmez. Ancak kilometre artıkça ve aşınmalar hızlandıkça yağ tüketimi de doğal olarak artar. Yüksek kilometreli bir aracın 3.000-5.000 kilometrede 2-3 litre yağ tüketmesi çok gürülen bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri