Yürütülen yeni araştırma, az yağlı beslenmenin erkeklerin testosteron seviyesini düşürdüğünü ortaya koydu.
Sperm kalitesindeki kötüye gidişin altında birçok faktörün rol oynadığını ifade eden Dr. Eroğlu şu bilgileri verdi: “Vücut yağ oranımızın yüksek olması kan testosteron seviyesinde düşüşe neden olur.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Bacakları çalıştırmak testosteronu yükseltir
Bu da dolaylı yoldan yağ yakımını hızlandırır. Aslında antrenmanlarda herkesin kaçtığı bacak egzersizleri yağ yakmak için birebirdir.
İlgili 17 soru bulundu
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Testosterona bağlı yağ salgılanmasının artışındaki amaçlardan biri erkeklerin vücut kokusunu güçlendirmesi ve bu şekilde karşı cins için onları çekici kılmasıdır.
Hormon seviyenizi etkileyebilecek başka faktörler de vardır. Sağlıklı bir cinsel yaşam, seks hormonu ve testosteron seviyelerinizi düzenlemede önemli bir rolü vardır.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
Testisler (Yumurtalıklar): Testisler skrotum adı verilen yumurtalık torbalarında yerleşmiş bir çift bezdir. Testisler erkek karakteristiklerinin gelişmesini sağlayan testosteron hormonunun (erkeklik hormonu) salgılanmasından ve sperm hücrelerinin üretiminden sorumludur.
Yapılan çalışmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Yaşlılarda egzersiz, testosteron seviyelerini ve zindeliği artırır. Ağırlık kaldırma ve yüksek yoğunluklu antrenmanlar en etkili olanlarıdır.
Sürekli ve yüksek düzeyde yaşanılan stres, yoğun sigara ve alkol kullanımı, damar rahatsızlıkları, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, diyabet, böbrek hastalıkları ve metabolik sorunlar testosteron salınımını ciddi düzeyde düşürmektedir.
Fit Bir Vücut İçin Yağ Oranı Kaç Olmalı? Sporcular için kadınlarda ideal vücut yağ oranı aralığı %14-20, erkeklerde ise %6-13 aralığındadır. Fitness yapanlar için ideal vücut yağ oranı kadınlarda %21-24, erkeklere ise %14-17 aralığındadır.
Ayrıca yapılan bir araştırma sonrasında koşu sporunun erkeklerde testosteron hormonunu artırdığı anlaşılmıştır. Bu hormon sayesinde erkeklerin cinselliğe olan ilgisi ve isteği artmaktadır.
Seks ve mastürbasyon testosteron seviyelerini kısa süreli olarak etkileyebilir ancak bu durum kas gelişimine muhtemelen etki etmez. Antrenmandan hemen önce mastürbasyon ya da seks yapmak performansınızı etkileyebilir bu durum da dolaylı yoldan kas gelişiminizi etkileyebilir.
Testosteronun boy uzatma mantığı şu şekildedir. Ergenlikte birçok aşama vardır ve her aşamada testosteron spikeı olur. (Yani testosteron her aşamada aniden artar ve genelde o seviyelerde kalır) Boy uzaması bu spikelerın olduğu aşamada kandaki protein miktarına bağlı olarak gerçekleşir.
Erkekler, 40 yaşından 50 yaşına kadar kan düzeyinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10'unu, 50 yaşından sonra ise her 10 yılda bir yaklaşık %25'ini kaybeder. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden, andropoz döneminin kesin bir başlangıç yaşı da bulunmaz.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Yapılan çalışmalarda düzenli bir şekilde yüksek miktarlarda alkollü içki tüketen erkeklerin testosteron düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. Bunun tersine kadınlarda alkol tüketiminin testosteron düzeylerini arttırdığına dair veriler bulunmaktadır.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Bununla birlikte, önceki araştırmalar, erkeklerde yüksek testosteron seviyelerinin karar vermede değişikliklere, antisosyal davranışlara, romantik ilişkilere zarar verdiğine ve bazı durumlarda maddi yata sahip olma arzusunda bir artışa neden olabileceğini gösterdi.
-D Vitamini
D vitamini seviyeleri ile testosteron seviyeleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. D vitamini seviyesi düşük olan erkeklerin, eksikliği olmayanlara göre daha düşük testosteron seviyelerine olduğu görülmüştür. D vitamini takviyeleri, testosteron seviyelerinin yükselmesine yardımcı olabilir.
Sonuçlar ise şöyle; whey proteini takviyesi, egzersiz yapılan kasta bulunan hücre içi testosteron konsantrasyonunda, egzersiz yapılmayan kaslara göre yüzde 90,5'lik bir artışa neden oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri