Anne sütü siz ve bebeğinize özel olarak salgılanan bir besindir. Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Emzirmenin sonuna doğru yağlı süt geleceği için kremsi beyaz olur. Yenilen içilen gıdalar sütün rengini değiştirebilir.
Emziren annenin sık öğünleri olmalı. Ayrıca her bir öğünde yeterince sebze, meyve, yoğurt, et gibi temel gıdaları alabilmek çok önemli. Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında.
Anne sütündeki ortalama kalori ve yağ İçeriği
(boş meme=yağlı oranı yüksek süt, süt dolu meme=yağ oranı düşük süt). Bir annenin sütündeki ortalama yağ değeri 100 ml süt için 4.2 gr dir.
İlgili 22 soru bulundu
Bebek emdiği ilk birkaç dakika içinde, 10-15 dakika içinde susuzlığunu giderip, daha şekeri bir besin alırken eğer emmeye aynı memede devam edip 25-30 dakikalara ulaşırsa, gerideki yağlı kısmı alıp karnını doyurabilecektir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Yeni doğum yapan bir annenin sütü koyu sarı renkte bir sıvı iken emzirme döneminin ilerleyen dönemlerine doğru renk beyazlaşmaya ve koyu kıvamı sulanmaya başlar.
Anne sütünün rengi kolostrumdan sonra yavaşça beyazlamaya başlamaktadır. Sütteki bu değişim, şeker ve yağ oranındaki artışın habercisidir. Bebeğin sağlıklı gelişimi açısından anne sütü oldukça önemlidir. Anne sütü bebeğinizin bağışıklık sistemini geliştirmenin en doğal yöntemidir.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Hıçkıran bebek tok mudur? Sorusu da anne ve babalar tarafından en çok merak edilen sorulardan birisidir. Hıçkırık tokluk sonrası veya bebek hiçbir şey yemeden de gerçekleşebilir.
Doymayan bebek uykuya dalmakta zorlanır, hatta dalamaz. Bebek doymasa da memede ya da biberonda yorulursa uyuyakabilir. Ama kısa bir süre sonra da doymadığı/aç olduğu için uyanır yanıtını vermek daha doğru.
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Bebeklerin aylarına göre beslenme düzenleri şöyle olabilir: 1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler. 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarı akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir. Memede süt yapımı ve yapılan sütün meme ucuna ulaşması bebeğin her iki hormonun yapımını uyaracak kadar kuvvetli ve etkin emmesi ile gerçekleşir.
Nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Nişasta unu, arpa, mısır ve şeker karışımıyla yapılan yiyecekler. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
İlk Süt: Emzirmeye başladıktan sonra ilk dakikalar içerisinde gelen süttür. Sulu kıvamlıdır ve şeker içeriği yüksektir. Bebeğin su ihtiyacını karşılar. Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri