Pişirme kağıdı (yağlı kağıt) yiyeceklerin sarılması, fırınlanacak olan gıdanın tepsiye yapışmaması ve tepsinin kirlenmemesi için kullanılan, mutfakta kullanım kolaylığı sağlayan malzemelerden biridir.
Halk arasında “yağlı kağıt” olarak da ifade edilen pişirme kağıtlarının üretiminde kesinlikle hiçbir hayvansal, sentetik veya bitkisel yağ kullanılmaz. Kağıttaki kayganlık hissini veren malzeme, gıdayla teması tamamen sağlıklı olan slikonize malzemeden oluşan formülüdür.
Pişirme kağıdı ile yağlı kağıt aynı üründür. Ambalajların üzerinde genellikle pişirme kağıdı yazar. Pişirme kağıdı halk arasında genellikle “yağlı kağıt” ve “fırın kağıdı” isimleriyle anılır.
Pişirme kağıdıyla kokusuz balık pişirebilir, keklerin yapışmasını önlemek için kullanabilir, süsleme yapabilirsiniz.
YAĞLI KAĞIT KULLANIN
Ancak kek ve böreğinizin yapışmamasını garantilemek istiyorsanız, yağlı kağıt da kullanın. Yağlı kağıdı tepsi ve kek kalıbınızın ölçüsünde kesin ve içine yerleştirin. İsterseniz yağlama ve unlama işlemini yağlı kağıt üzerinde de tekrarlayabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Yağlı kağıt veya fırın kağıdı adı ile satılan bu kağıtlar beyazlatıcı ve dioksin içeriği nedeniyle sağlık açısından zararlı.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
1- Yağlı kağıt ile musluğunuzu silerek parlamasını sağlayabilirsiniz. 2- Yağlı kağıdın üzerine biraz tuz serpip, ütü tabanınızı temizleyebilirsiniz. 3- Uzanması ve toz alması zor yerler için yağlı kağıt mucizesi ile tanışın. Yağlı kağıdı serdiğiniz zemin, tozları kağıdın üzerine toplayacaktır.
Yağlı Kağıdı Yeniden Kullanmak Mümkün!
Yemeği pişirdikten sonra yağlı kağıdı çöpe atmak yerine bir ya da birkaç kez daha kullanmak da bir seçenek.
Pişirme kağıtlarına yağlıymış gibi kayganlık sağlayan yapılar genellikle silikonize maddelerden elde edilmektedir. Bu maddelerin en yaygını mum, kromstearat, vaks, reçine ve diyamant gibi endüstriyel yağ olarak adlandırılan katkı maddeleridir.
Çelik tavada yemek, börek ya da krep yapacaksanız yağlı kağıtları kullanarak yapışmasını önleyebilirsiniz. Yağlı kağıtlar, ısıya dayanıklıdır ve asla yapışmazlar. Bu nedenle yapışmasından korktuğunuz tavaların altına serebilirsiniz.
Pişirme esnasında alüminyum folyo, yanmaz pişirme poşeti ya da yağlı kâğıt gibi ürünler asla kullanılmayacak! Yağlı kâğıtlar genellikle doğal gibi görünse de kâğıtta ne yağı olduğunu bilmiyoruz, trans yağ da olabilir, ucuz olduğu için domuz yağı da...
Pişirme kağıtlarını kullanabileceğiniz farklı alanlar
- Çelik tavada yemek, börek ya da krep yapacaksanız yağlı kağıtları kullanarak yapışmasını önleyebilirsiniz. Yağlı kağıtlar, ısıya dayanıklıdır ve asla yapışmazlar. Bu nedenle yapışmasından korktuğunuz tavaların altına serebilirsiniz.
Kullanma Talimatı: - İlk kullanımdan önce temizleyiniz. - Pişirme kağıdını dilediğiniz ölçüde keserek ya da kesmeden pişirme kabınıza yerleştiriniz. - Pişirme tavası, fırın tepsisi ve mangalda da kullanılabilir. - Her kullanımdan sonra temizleyiniz. - Kendi Kendini temizleyen fırınlarda işlemden önce kağıdı çıkarınız.
130 derece fırında rezistanslara oldukça uzakta bulunan yağlı kağıt bir anda tutuştu ve anında kül oldu tabi benim kurabiyelerim de is ve kül içinde kaldı.
yağlı kağıt ışığı geçirir. Fakat yağlı kağıt yarı saydamdır. Bu yüzden ışığı tam geçirmez.
Yanmayan ve su geçirmeyen kağıt ise 'hydroxyapatite' maddesinden yapılıyor. Bu madde insanların dişlerinde ve kemiklerinde bolca bulunan doğal bir kalsiyum türü. İnsan bedenine zararı olmayan hydroxyapatite sayesinde, bu kağıt da aynı kemikler gibi zararlı dış etkilere dayanıklı hale geliyor.
Fırında yapacağınız patateslerin tepsiye yapışmaması için yağlı kağıt sermeniz gerekmektedir. Eğer yağlı kağıdınız bulunmuyorsa fırın kabınızı yağlayabilirsiniz. Bu tamamen yapışmayı ortadan kaldırmasa da seviyeyi en aza indirecektir.
Yağlı parşömen kağıdı çeşitleri çizgili ve çizgisiz iki tipte üretilir. Parşömen pişirme kağıdı fırında kek pişirmek, pasta yapmak gibi amaçlarla kullanılır. Genelde yağa ve neme dayanıklı yapıya sahip olduğundan pişirme işlemleri sırasında da tercih edilir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri