Tam yağlı sütün içindeki trans-palmitoleik asit kan yağlarını azaltıyor, insülin direncini düşürüyor. Diyabet gelişme riskini yüzde 60 azaltıyor. Tam yağlı süt ürünlerinde bulunan başka bir yağ asidi olan bütiratda bağırsak hücrelerinde enerji dengelemesi yaparak iltihaplanmayı azaltıyor.
Yağsız süt içmenin daha düşük bir kiloyu korumanıza yardımcı olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bunun aksine çeşitli araştırmalar, tam yağlı süt tüketen kişilerin daha fazla kilo verdiğini ve birçok kişinin düşündüğünün aksine yağsız süt ürünlerinin kilo alımını artırmadığını göstermiştir.
Araştırmalar gösteriyor ki, tam yağlı sütlerde kolesterol oranı yüksektir ve bu kolesterol kalp damar sağlığı içinde tehdit oluşturmaktadır. Bu bilgiler baz alındığında, tam yağlı süt içerisinde bulunan doymuş yağ kalp sağlığı için bir tehdittir ama bunu kanıtlayabilecek herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.
Tam yağlı inek sütünün 100 gramında tekli doymamış yağ asidi ortalama 0,8 gram, çoklu doymamış yağ asidi ise 0,2 gram kadardır. Ayrıca süt yağı, yağda çözünen vitaminlerin vücuda aktarılması için de bir araç görevi görmektedir.
Tam yağlı süt, içindeki yağ miktarı hiç değişmediği için 'normal süt' olarak anılır. Yağsız süt ise, tam yağlı sütten yağın alınmasıyla üretilir. Süt türlerine göre; Tam yağlı süt; 152 kalori, 8 gram protein ve 8 gram yağ içerir.
İlgili 25 soru bulundu
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır. Yani 1 günde ne kadar süt tüketmeniz gerektiğini iyi bilmeniz gerekmektedir. Kilo alımına etki eden başka bir faktör ise sütün yağlı olmasıdır. Az yağlı sütler daha az kalorilidir.
Cilt temizleyici olan süt düzenli bir şekilde kullanılır ise cilt ve yüz üzerindeki yağ birikimlerinin azaldığı görülmektedir. İçerisinde D vitamini yer alan süt sayesinde cilt üzerinde oluşmuş olan kırışıklıkları ve de yeni oluşanları yok etmekte çok başarılı bir besin maddesi olmaktadır.
Fazla kilolardan kurtulmak ve özellikle de göbek yağlarını eritmek için, sütten faydalanmak mümkün. Yapılan çalışmalar, sütün içeriğindeki kalsiyum sayesinde, günde iki bardak süt tüketiminin bir ayda 2-4 kilo yağ kaybı sağladığını ortaya koyuyor.
Mis gibi kokusu ve lezzetiyle de bildiğimiz zayıflama yöntemlerinden çok daha keyifli olan tarçınlı süt, içine şeker eklemediğiniz ve diğer öğünlerde de sağlıklı beslenmeyi sürdürdüğünüz takdirde ayda 4 kiloya kadar da zayıflamanızı da sağlıyor. Tarçınlı sütün tek faydası bununla sınırlı değil tabii ki.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Günlük yemeklerinizde bulundurmanız dengeli beslenme açısından çok büyük yarar sağlar. Sütle ilgili yeni yapılan 16 araştırmanın sonucunda tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riski daha az bulundu.
İçilen sütün içerisindeki yağ oranı çok önemlidir. Az yağlı sütler, kilo vermeye yardımcı olurken, yağ oranı yüksek olan sütler kilo aldırabilir.
Açık ve orta kavrumlarda ise kullanılan kahve cinsine göre espressonuzda asidik (mayhoş), dengeli, aromalı ya da düşük veya orta gövdeli tatlar elde edebilirsiniz. Bu tarz kavrumlarda ise yağ oranı yüksek sütler tercih edilebilir.
Süt ve süt ürünlerinde; yağı azatmak için bir miktar şeker eklenmektedir. Bu nedenle tam yağlı ürünler tercih edilmelidir.
Sütün üstün yararlarının yanı sıra bomba gibi bir etkisi daha var: Zayıflatmak. Üstelik tok kalarak, kiloyu daha çok yağ kitlesinden vererek ve bel-göbek yağlarından kurtularak… Süt, günde 2-3 bardak olmak üzere bir ay boyunca tüketildiğinde 2 ila 4 kilo arasında yağ kaybı sağlıyor.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, süt içmenin kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olacağını kanıtladı.Süt, daha kolay ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek triptofan ve melatonin içerir.
Çiğ süt cildi beyazlatmaktadır. Ten rengini düzenleyen süt kararmalara karşı da çok faydalıdır.
Yüz maskesi olarak uygulanabilen çiğ süt, özellikle cilt üzerindeki ince çizgiler üzerinde çok etkilidir. Yaşlılık ve güneş lekelerine de etkili olan çiğ süt, düzenli kullanıldığında doğal bir maske olarak görev yapabilir.
Saç diplerinin beslenmesini sağlayan protein ve kalsiyum içeriğine sahip olan süt, aynı zamanda nemlendirici özelliğe sahiptir. Kuru ve yıpranan saçların onarımını sağlar. Sütte bulunan kazein ve whey proteinleri saç foliküllerini uyararak saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karnına içilen süt bağırsakların hareketlerindir ve yağ yakımın hızlandırır. Çoğu diyet listesinin ara öğünlerinde süte yer verilir. Süt kan basıncını düşürür. İçerisinde potasyum sayesinde kan basının sağlıklı oranlarda kalmasını sağlar.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Kahvaltıda içilen çay besinlerde bulunan yararlı maddelerin kullanımını azaltır. Bu nedenle çay açık ve limonlu olmalı daha çok ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ancak kahvaltıda süt içmek en sağlıklısıdır" denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri