Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor.
Kızartma yağları lavaboya dökülmesi halinde lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur. Atık sulara karışan bitkisel atık yağlar eriştikleri deniz ve nehirlerde suyun su yüzeyini kaplayarak oksijen transferini engelleyerek balık ölümlerine ve balıkların tadının bozulmasına neden olur.
1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Evsel su kirliliğinin %25 i atık yağlardan kaynaklanmaktadır. Evlerimizden lavabolara döktüğümüz kullanılmış kızartmalık yağlar akarsulara, göllere ve denizlere ulaşarak buradaki canlı türlerinin yok olmasına yol açmaktadır.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Bunun için evlerimizde atık yağ durumuna gelen bitkisel yağlarımızı pet şişe gibi kaplar kullanarak ağzı sıkıca kapalı şekilde bize en yakın atık yağ toplama noktasına (muhtarlıklar, atık getirme merkezleri vb) bırakmalıyız.
İlgili 43 soru bulundu
Tencerede altını yakmış olduğunuz kirli yağınızın içine nişasta ve su karışımını yağın kızmaya başladığı anda yavaş yavaş kaşıkla dökün. Tıpkı krep yapar gibi. İyice kızan yağ içerisinde kalıplaşan nişasta karışımını tamamen yağ içerisinden çıkartabilir ve ocağınızın altını kapatabilirsiniz.
Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor. Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşümle biyoenerji için kaynak haline geliyor.
· Tavada bulunan yağın miktarı çok azsa lavaboya ya da çöpe dökmek yerine bir peçete yardımıyla silin. · Kullandığınız yemek yağının miktarı çoksa bir kaba doldurup buzdolabına koyun. Donana kadar orada bekletin. · Yağ sertleştikten sonra diğer çöplerin içine ekleyerek atın.
Kızartma yaptığınızda ise kullandığınız yağı bir sonraki kızartmanız için saklayın. Kullandığınız yağ soğuduktan sonra kahve filtresi ya da tülbentten geçirerek süzün ve hava almayan kavanozda, karanlık bir ortamda saklayın. Unutmayın: Tekrar kullanılan yağın yanma derecesi her kullanımda azalır ve toksisitesi artar.
Atık yağların toprağa dökülmesi veya bir şekilde toprağa ulaşması, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin kaybolmasına neden olur. Toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Toprak geçirimli bir yapıya sahip olduğundan atık yağlar yeraltı sularına karışarak su kaynaklarımızı kirletir.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
Yağınızda yanıklar oluşmamışsa, kaliteli bir tavada kızartma işlemi yaptıysanız, yağınızı bir kez daha kullanabilirsiniz. Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir. Ancak lekeye sebebiyet veren tek yağ, yemek yağı değildir.
Conversation. Dışkı, idrar ve tuvalet kağıdını uzaklaştırmak için tuvaletler kullanılır. Katı ve sıvı yağlar, pişirme yağları ve yemek atıkları lavaboya dökülmez.
Delinip akma ihtimaline karşı atık yağı plastik poşet yerine şişeye koyabilirsiniz. Atık yağı şişeye boşaltmadan önce tamamen soğumuş olmasına dikkat edebilirsiniz. Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir.
Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından bitkisel atık yağlar toplanamaz.
sorusunun yanıtı şu şekilde: Kızartma yağını 3 ya da 4 kullanım sonunda değiştirmelisiniz. Eğer yalnızca patates ya da biber kızarttıysanız 4 idealdir. Bununla beraber kararmaya neden olan patlıcan ya da kabak kızartırsanız 3'ü geçmemelidir.
Kızartma Yağı Kaç Kere Kullanılır? Normal şartlar altında kızartma yağını 3-4 sefer kullanabilirsiniz. Ancak kızartma yağının içerisinde gıda partikülleri varsa bu tekrar sayısı 1-2 sefere düşüyor. Yüksek sıcaklıktaki yağın içinde bulunan gıda artıkları temizlenmezse, yanar.
Kızartma yaparken hangi yağ seçilmelidir, en çok merak edilen sorular arasındadır. Ayçiçek yağı ve zeytinyağının yanma derecesi arasındaki farkı bilirsek, daha bilinçli bir seçim yapabiliriz. Yanma derecesi daha düşük olan ayçiçek yağının yapısı, kızartma işlemi esnasında, daha çabuk bozulacaktır.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Tavanın içine bir miktar tuz serpilir ve üzerine limon suyu sıkılır. Karışım bir süre bekletilir ve ardından bir sünger veya yumuşak bir fırça kullanılarak yanmış alanlar ovulur. Yanmış teflon veya seramik tavalar için, yumuşak bir fırça yerine alüminyum folyo kullanılabilir.
Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Alıcı ortamı kirleterek, ortamda yaşayan canlıların yaşam alanlarını yok ederek tahribata yol açar. Atık yağlar suya karıştığı zaman; temiz su yüzeyini kaplar ve suyun hava ile temasını engeller. Havadan suya oksijen transferini önler, zamanla oksijenin azalmasına sebep olur.
Kızartmadan sonra kalan yağ genellikle çok miktarda olacağı için hepsini tek seferde kullanıp sonrasında da çöpe atmak hem maddi olarak yük olmaktadır hem de yağ boşu boşuna israf edilmektedir. Bu yüzden yağ çok fazla abartılmamak kaydı ile birkaç kere daha kullanılabilmektedir.
“13-Yağ ve Sıvı Yakıt Atıkları” kapsamında tehlikeli atık olarak tanımlanmaktadır.
Biraz bulaşık deterjanı ve sıcak suyu karıştırarak, ocak yüzeyini temizleyin. Bu karışımı bir bezle ocak yüzeyine uygulayın ve yağ lekesini yumuşayıncaya kadar ovun. Bu işlemden sonra Asperox Sarı Güç yumuşattığınız alana püskürtün ve biraz bekletin. Daha sonra bir bez yardımıyla nazikçe temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri