Lezzetli keklerinizi kek kalıbından çıkarırken zorlanıyor musunuz? Öyleyse kek kalıbını yağlamak yerine pişirme kağıdı kullanmayı deneyin. Böylelikle parmak ısırtan keklerinizi dağılmadan ve şekli bozulmadan servis edebilirsiniz.
Sıvı karışımın içerisine yavaş yavaş unu ekleyelim. Ve iyice tane kalmayana dek karıştıralım. Fırın tepsisi veya kek kalıbının dibine yağlı kağıt serelim.
Halk arasında “yağlı kağıt” olarak da ifade edilen pişirme kağıtlarının üretiminde kesinlikle hiçbir hayvansal, sentetik veya bitkisel yağ kullanılmaz. Kağıttaki kayganlık hissini veren malzeme, gıdayla teması tamamen sağlıklı olan slikonize malzemeden oluşan formülüdür.
Hazır Kesilmiş Pişirme Kağıdı
Paket içerisinden çıkarıldıktan sonra borcama veya tepsiye oturtulan ürünler, yağlı, silikon pişirme kağıdı olarak da kullanılabilir.
130 derece fırında rezistanslara oldukça uzakta bulunan yağlı kağıt bir anda tutuştu ve anında kül oldu tabi benim kurabiyelerim de is ve kül içinde kaldı.
İlgili 43 soru bulundu
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz. Bir kürdanı kekinizin dibine kadar batırıp çıkardığınızda, eğer kek pişmiş ise kürdan tertemiz bir şekilde çıkacaktır.
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü laboratuvarlarında uluslararası standart normlarına göre yapılan Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometresi (GC-MS) analizleri sonucu yağlı kâğıdın içeriğinde domuz yağı veya trans yağlar gibi zararlı yağ veya madde bulunmadığı kanıtlandı.
Yağlı kağıtlar, ısıya dayanıklıdır ve asla yapışmazlar. Bu nedenle yapışmasından korktuğunuz tavaların altına serebilirsiniz. Pişirme kağıdı genellikle fırında yemek veya hamur işi pişirirken yiyeceğin pişirilen kaba yapışmaması için kullanılır.
NoStik Pişirme Kağıdı (PTFE Apreli Cam Kumaş) temizlenip defalarca kullanım özelliğine sahiptir.
Yağlı hissini üretimde kullanılan silikonize maddeler verir. Bu maddeler üzerine konulan gıdanın kağıda yapışmasını engeller. Dolayısıyla pişirme kağıdının yağlanmasına gerek yoktur.
Bu nedenle borcama dökülecek kek hamurunun yapışmamasını sağlamak borcamda kek yapmanın püf noktaları arasında ilk sırayı alır. Kullanılacak borcam iyice yağlandıktan sonra bol miktarda un ile kaplanırsa yapışma olasılığı en aza iner. Ayrıca yağlama için katı yağ kullanmak da kayganlığı bir parça arttıracaktır.
Pişirme kağıtlarına yağlıymış gibi kayganlık sağlayan yapılar genellikle silikonize maddelerden elde edilmektedir. Bu maddelerin en yaygını mum, kromstearat, vaks, reçine ve diyamant gibi endüstriyel yağ olarak adlandırılan katkı maddeleridir.
Pişirme esnasında alüminyum folyo, yanmaz pişirme poşeti ya da yağlı kâğıt gibi ürünler asla kullanılmayacak!
Hayır, aşağıdaki nedenlerden dolayı Philips Airfryer'ınızda pişirme kağıdı ve folyo kullanılması önerilmez: Sepetin tabanını kaplarsanız airfryer'ın içindeki hava akışı azalır.
Yağ Geçirmez Yapışmaz Parşömen Pişirme Kağıdı tek kullanımdan sonra kağıdı atabilirsiniz. Pişirme kağıdını air fryer içerisinde, fırınınızda, mikro dalga fırında ve tavada kullanabilirsiniz. Sadece evinizde değil, ofiste, yazlıkta, kampta bir çok alanda kullanabilirsiniz.
YAĞLI KAĞIT KULLANIN
Ancak kek ve böreğinizin yapışmamasını garantilemek istiyorsanız, yağlı kağıt da kullanın. Yağlı kağıdı tepsi ve kek kalıbınızın ölçüsünde kesin ve içine yerleştirin. İsterseniz yağlama ve unlama işlemini yağlı kağıt üzerinde de tekrarlayabilirsiniz.
Kağıt kalıpların bazıları da yağlı kağıt gibi hafif kaygan oluyor, bunları yağlamanıza gerek yok.
Karton bardakları güzelce yağlayalım. Önce beyaz harçtan biraz dökelim bardağa daha sonra kakaolu harçtan ve daha sonra yine beyaz harçtan koyalım. Bardağın yarısına kadar yeterli olacaktır. Fırında 35 dakika kadar pişirelim.
🔹 En çok merak edilen ve doğru bilinen yanlış şu ki yağlı kağıdın içerisinde hayvansal ya da bitkisel herhangi bir yağ bulunmamaktadır. Yağlı kağıt ya da daha doğru bir tabirle pişirme kağıdına yağlı görünen dokuyu ve görüntüyü veren şey silikonize maddelerdir.
Yağlı kâğıt ile ilgili araştırma yaparken, acaba bir zararı var mıdır diye sorabilirsiniz. Böyle bir olumsuz bilgi yok. Aksine teflon tavaya, fırın tepsilerine, kek kalıplarına, tost makinelerine yağlı kâğıt serilerek kullanılması tavsiye ediliyor.
Bir a4 kâğıdı kadar kalın olmayan bu kağıtlar çoğu zaman yağlı kâğıt çeşitleri ile karıştırılır. Fakat bilinenin aksine aydınger kağıtları yağlı bir kâğıt değildir. Yarı şeffaf olma özelliğine sahip olan bu kağıtlar parlak bir yüzeye sahiptir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri