Kaynak yağmurun altında kesinlikle yapılmamalıdır. Bu kaçınılmaz kaynak hatalarına neden olabilmektedir. (Gözenek, çatlak vb.) Rüzgarlı ortamlarda çalışılırken, istenen gerekli gaz koruması sağlanamaz.
Hatalar, umumiyetle esas veya kaynak ilave metalinin (elektrod ve kaynak teli) yanlış seçilmesi neticesinde zuhur eder. Ayrıca kaynak ağzının iyi hazırlanmaması, münasip bir kaynak usulünün seçilmemesi ve kaynakçının acemiliği de hataların meydana çıkmasına sebep olur.
Tüm kaynak işleri yangın, yanık, kızılaltı radyasyon ve metal dumanlarının ve diğer kimyasal- ların solunması risklerini taşır. Kaynak tipine göre değişen riskler elektrik yaralanmaları, gürültü, mor ötesi radyasyon, ozon, nitrojen dioksit, karbon monoksit, floridler, basınçlı gaz tankları ve patla- malardır.
Çoklu çalışma ortamında kaynak ışınlarına karşı kaynağa ba lamadan önce sesli olarak “Gözlerinizi koruyunuz” ikazı yapmak. Kaynak cüruflarını (çapaklarını) kırma sırasında kendine veya başkasına sıçramasını engeleyici şekilde kırma yapmak. Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak.
İlgili 20 soru bulundu
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Araçta üzerinde kaynak işleri yaparken ve alternatörün sökülmesi veya montajı sırasında prensip olarak her zaman akü kutup başları çıkarılmalıdır!
Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Kaynak metalinin üst kısmında ergimiş metal fazla olduğu için üst kısımda büzülme fazla, alt kısımda ise büzülme azdır. Bu büzülme farkından dolayı çarpılma olur. Bu hatayı önlemek için x – kaynak ağzı açılır ve nötr eksene simetrik kaynak yapılır. Parçayı kaynatmadan önce puntalamak çarpılmayı engeller.
Gözeneklilik, gaz parçacıklarının ergimiş haldeyken kaynak havuzuna emilmesi ve daha sonra havuz katılaştığında serbest kalmasından kaynaklanır. Bunun nedeni zayıf gaz koruması olabilir. Hava, koruyucu gaz içinde hapsolur ve çok küçük bir miktar bile olsa gözenekliliğe neden olabilir.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Kapalı alanlarda kaynak yaparken zehirli maddelerin oluşmaması, yanıcı gazların birikmemesi ve oksijenin azalmaması için duman emme sistemleri veya yapay havalandırma yöntemleri kullanılmalıdır. Duman emme veya teknik bir havalandırmanın mümkün olmadığı yerlerde, uygun solunum ekipmanları kullanılmalıdır.
Ayakkabılar sıcak çapakların ayağa girmesini önlemek amacıyla uzun konçlu, malzeme düşmelerine karşı koruyucu burun ve tabanlı olmalıdır. Eğer baş üstü çalışması var ise deri başlık ve omuzluk kullanılmalıdır. Ağır ve keskin malzemelerin başa çarpmasını ve düşmesini önlemek için baret giyilmelidir.
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Ön ısıtma, kaynak dikişi çevresinde yükselen sıcaklık dağılımını yumuşatmak ve kaynak dikişinin soğuma hızını azaltmak suretiyle onun sertleşmesini, iç gerilme oluşumunu ve çarpılmayı bir ölçüde önler. Az karbonlu çelikler nadiren ön ısıtma yapılır.
Boşta çalışma gerilimi normal şartlardaki kaynaklarda alternatif akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta 70 Volt efektif değer, doğru akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta ise 100 Volttur. Verilen boşta çalışma gerilimi değerleri bütün kaynak metotları için geçerlidir.
Soğuk kaynak usulü ile kaynak işlemi daha çabuk yapılır, ancak yüksek mukavemet ve sızdırmazlığın arandığı hallerde sıcak kaynak usulü tercih edilir.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Kaynak işlerinde oluşan ışın radyasyondur.
Morötesi radyasyon, cilt tarafından hissedilmez ve tıpkı güneş yanığı etkisi gösterir. Bu ışınların dalga boyu, çalışanların göz sağlığı açısından önem taşır. Bu ışınlardan morötesi ışınlar, çalışanların gözlerinde en fazla hasara neden olmaktadır.
Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması önemlidir. Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri