Esasen temiz yağmur suları da asidiktir. Çünkü havadaki su buharı (H2O) ve karbondioksit (CO2) tepkimeye girerek bir zayıf asit olan karbonik asidi (H2CO3) oluşturur. Temiz yağmur sularının pH'ı 5,7 ile 7,0 arasındayken asit yağmurlarının pH'ıysa 5,7'den daha düşüktür.
Yağmur sularının pH değerleri 4.8-8.5 arasında değişmektedir ve hacim ağırlıklı ortalama pH 6.1'dir.
Asit Yağmuru Ölçümü
Normal yağmurun pH' ı yaklaşık 5,6′ dır ve hafif asidiktir çünkü havadaki karbondioksit (CO2) nem içinde çözünerek zayıf karbonik asit oluşturur. Asit yağmurunun pH değeri ise genellikle 4,2 ile 4,4 arasındadır ve çok daha asidiktir.
Yağmur suyu temelde mineralsiz damıtılmış sudur ve maalesef genellikle asidiktir.
Yağmur suyunun pH değeri, genellikle nötr veya hafif asidik olup, genellikle 5.0 ile 7.0 arasında değişir.
İlgili 15 soru bulundu
Esasen temiz yağmur suları da asidiktir. Çünkü havadaki su buharı (H2O) ve karbondioksit (CO2) tepkimeye girerek bir zayıf asit olan karbonik asidi (H2CO3) oluşturur. Temiz yağmur sularının pH'ı 5,7 ile 7,0 arasındayken asit yağmurlarının pH'ıysa 5,7'den daha düşüktür.
Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir. Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Yağmur suları atmosferden yeryüzüne inerken havadaki çeşitli kirleticileri toplayarak yeryüzüne iner. Direk olarak bir kabın içerisine biriktirilen yağmur suları içilebilir fakat içerisinde oluşabilecek kimyasal kirleticilerin önüne geçebilmek için suyu kaynatıp soğuttuktan sonra daha güvenli hale gelebilmektedir.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Yağmur suyu, parazitler, bakteriler, virüsler içerebilir ve hastalık salgınlarına neden olabilir. Özellikle çok kirli alanlara düşen, hayvan dışkısı veya ağır metallerle temas eden yağmur suyu, insan sağlığı için sakıncalıdır.
Yağmur suyunun kullanılabilmesi için yapılması gerekenler
İçerisinde birçok madde bulundurma ihtimali olan yağmur suyunun kullanılması için filtrelenmesi veya kaynatılması gerekmektedir.
Asit yağmurlar teorik olarak yağmur- kar suyunun asitliğinin 5.6 pH'dan düşük olması olarak tanımlansa da 5.00 pH'nın altındaki tüm yağışlara asit yağmurları olarak adlandırılır.
YAĞMUR SUYU VE ATMOSFERİK PARÇACIKLARDAKİ İYONLARIN, İZ ELEMENTLERİN, ESCHERICHIA COLI VE ENTEROCOCCUS BAKTERİ TÜRLERİNİN İNCELENMESİ Escherichia coli ve Enterococcus bakterilerinin ana kaynağının evsel atıklar olmasıyla birlikte yaptığımız ön araştırmalar, bu bakterilerin yağmur suyunda dikkate değer oranda yüksek ...
Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir.
PH'ı 7'den düşük olan su asidik sudur. Saf suyun pH değeri 7'dir. 7 pH değeri (0-14 değerinin tam ortası); ne asidik ne bazik yani “nötr” olarak adlandırılır. PH'ı 8 ve üzerinde olan su alkali sudur. En alkali maddelere örnek olan kül suyunun pH'ı 14'tür.
İnsanların saçına ve cildine de fayda sağlayan yağmur suyunun içerisinde yer alan mineraller son derece yararlıdır. Yağmur suyunun saçlarınıza olan faydası kullanacağınız tüm şampuanlardan daha yüksektir. Yağmur suyu saçınıza değdiği zaman saçlarınızın yumuşamasını sağlar.
Atmosferdeki karbondioksit suda çözündüğünde karbonik asit oluşur ve bu sebeple yağmur suyu hafif asidik özellik gösterir.
Distile su, içinde bulunan tüm çözünebilir maddelerden arıtılmış sudur. Bu yüzden insan sağlığı için herhangi bir yaradı bulunmamaktadır. Aksine tüketilmesi halinde vücutta olması gereken değerler de eksiye düşebilmektedir.
Yağmur suyunda B12 vitaminin olduğunu biliyor.
Atmosferde bol miktarda bulunan moleküler azotun amonyum formlarına indirgenerek yarayışlı duruma geçmesine azot fiksasyonu denmektedir. Azot fiksasyonunda enerji gereksinir. Yağmur suyunda çeşitli azotlu bileşikler bulunmaktadır. )tır.
Yağmur suları kireç taşlarını aşındırır.
Mekanik filtrelerden geçirilen yağmur suyu ise, tuvalet temizliği, çamaşır makinesi ve bahçe sulaması için kullanılabilir. Filtreleme, yağmur suyunun kullanımı için önemli bir koşul olan büyük miktarlarda kirleticinin sudan ayrılmasını sağlayan teknolojik bir işlemdir.
Yağmur suyu başlangıçta yumuşaktır, ancak zeminle buluşmak için aşağıya indikçe kalsiyum ve magnezyum gibi farklı minerallerle karışır ve sertleşir. Sert su mineraller ve iyonlar içerirken yumuşak su bundan yoksundur. Çoğu insan, tadı ve mineralleri olduğu için sert su içmeyi tercih eder.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri