Açıklama: Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine yoğuşma (yoğunlaşma) denir. yağmurun oluşması yoğuşmaya örnektir.
=>Yağmurun oluşması "Yoğuşma"ya örnektir. =>Gaz maddelerin sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denmektedir.
Yağmurun yağması fiziksel değişime örnektir.
Dolu ise yağmur damlalarının daha soğuk bir hava tabakasına rastlayarak donması sonucu oluşur. Yeryüzüne yağışlarla tekrar dönen su yine Güneşin etkisiyle buharlaşarak gökyüzüne yükselir. Böylece yeryüzündeki su, dengesi sürekli olarak korunmuş olur. Suyun donması maddelerin hal değiştirmesi ile ifade edilir.
Yaşanan bu olayda atmosferde bulunan su buharı doymuş hale gelerek çimlerin üzerine çiğ şeklinde düşer. Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Açıklama: Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine yoğuşma (yoğunlaşma) denir. yağmurun oluşması yoğuşmaya örnektir.
Yağmur, kar, dolu, çisenti,sulusepken gökyüzünden düştükleri için yağış (düşen hidrometeor) denir.
Buluttaki su tanecikleri rüzgarın etkisi ile bir oraya bir buraya itilirler. Birbirlerine çarptıkça birleşerek su damlacıklarını oluştururlar. Oluşan su damlacıkları da kümeleşerek su damlalarını meydana getirirler. Bu damlalar belirli bir ağırlığa ulaşınca havadan daha ağır hale gelerek yere yağmur olarak düşerler.
Cisimleri hareket ettirmek için fiziksel temas yani dokunma gerekmiyorsa, hareketi sağlayan bu kuvvetlere temas gerektirmeyen kuvvetler denir. Karın yağması,yağmur damlalarının yere düşmesi temas gerektirmeyen kuvvetlerdir.
İlk önce cevabı verelim ; ✏ Fiziksel Yasadır.
Isıalan veya endotermik, etrafından enerji alan olay anlamına gelir. Buzun erimesi, yağmur yağması endotermik olaylardır.
Kimyasal olaylarda maddenin yapı taşı değişirken, fiziksel olaylarda sadece görünüm ve şekil değişir. Ayrıca bütün yırtılma olayları fizikseldir. (kimyasal değişim maddenin kimliğini tamamen değiştirir kağıdın yanması bir tepkime değildir, kimyasal değişimdir.)
Atom bazında bir ayrım söz konusu olduğu için de suyun elektrolizi kimyasaldır. Maddenin iç yapısında oluşan tepkime ile kimyasal bir değişim sağlanır. Yani element üzerinden atom ayrımı olur. Suyun elektrolizi oksijen ve hidrojen üzerinden meydana geldiği için kimyasal tepkime olarak öne çıkar.
İlk olarak, aldığı güneş ısısı nedeniyle su buharlaşır. Oluşan su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşır. Bu durumdan sonra su damlacıkları oluşur. Bu su damlacıkları bir araya geldiğinde, yağmurlar meydana gelir ve yeryüzüne düşer.
Yoğuşmadır. Çünkü yoğuşma çevreye ısı yayar.
Endotermik (Isı Alan) Hal Değişimleri
Isı alarak gerçekleşen olaylara endotermik olay denir. Madde; katıdan gaza doğru hal değiştiriyorsa, ısı almak zorundadır.
Cevap. Cevap: Evrenin hareketlerini ve yasalarını inceleyen fiziğin alt dalı mekanik fiziktir.
Yağmur damlaları kütleçekim etkisiyle yere doğru düşerken, üzerlerine etki eden kütleçekim kuvveti ile hava moleküllerinin oluşturduğu sürtünme kuvveti dengelendiğinde yağmur damları sabit bir hızla hareket etmeye başlar. Bu hız damlanın büyüklüğüne, şekline, kütlesine ve havanın yoğunluğuna bağlıdır.
Örneğin futbol topuna vuran bir bireyin topa karşı yapmış olduğu kuvvet itme kuvvetidir. Çekme kuvveti, sürtünme kuvveti, kas kuvveti, rüzgar kuvveti, kaldırma kuvveti, buhar kuvveti ve havanın direnç kuvveti diğer temas gerektiren kuvvetler arasında sayılırlar.
8 Yağmur, kar, sis, kırağı, dolu gibi hava olayları da fiziksel değişmedir.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
Yıldızlar fazla ışık verirse, yağmur yağar. Hava gece yıldızsız, bulutlu ve gündüz sıcaksa, ertesi gün hava yağışlı olur. Yıldızlar parlaklığını kaybederse, don beklenir. Hava açık fakat yıldızların rengi soluk ise, birkaç gün içinde yağmur yağar.
Yağmurun yağmasından hoşlanan, mutlu olan. insanlara pluviofil denir. Pluviofiller; - Hayatı doya doya yaşamada bir adım öndedirler.
Yağmur seven insanlar olarak adlandırılan pluviofiller psikolojik olarak gri gök yüzünde daha çok mutlu olurlar. Yağmur yağdığında mutluluk hormonları devreye girer. Yağmuru seven insanlar yani plüvofiller yağmurdan sonra ortaya çıkan kokunun ve suyun derilerine çarptığında yarattığı hisse bayılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri