Balkon, teras veya güneşi gören herhangi bir yere tepsinizi koyabilirsiniz. Domateslerin küflenmemesi için eğer dışarıda bir yere koyduysanız tepsiyi geceleri içeri alın. Eğer evde güneşi gören bir alanınız yoksa fırında da kurutabilirsiniz.
Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın. Alt ve üst yüzeyleri kuruyana kadar kurutma işlemine devam edin.
Domatesler yıkanır. Ortadan boylamasına kesilir. Temiz bir bez üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Üzeri tuzlanır.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
İlgili 36 soru bulundu
Kuru domatesler, ideal kıvamda olması için, sıcak suda gereğinden fazla bekletilmemelidir. Aksi halde çok yumuşayabilir. Sıcak suda bekletme aşamasından sonra, kuru domateslerin suyu güzelce süzülmeli, gerekli görülürse kağıt havlu ile fazla suyu alınmalıdır.
Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir.
Sebzelerin kuruması geciktikçe küflenip bozulmalar görülür. Bu yüzden, sebze kurutmak için kuru iklim gereklidir. Ankara gibi havası kuru olan yerlerde oturanlar için söyleyeyim: Ankara'dayken çok kolay domates kurutuyordum. Kurutmak için su miktarı az olan domatesleri tercih etmelisiniz.
Dilerseniz beslenme içeriğinin ve lezzetinin artması için robottan geçirirken içine fesleğen, kekik, kereviz gibi farklı sebzeler ve otlar ekleyebilirsiniz. Çiğ domates suyu yapımı için bir diğer yöntem de kabuklarıyla birlikte dilimlediğiniz taze domateslerinizin, katı meyve sıkacağı yardımıyla suyunu çıkarmaktır.
Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın ve saplarını çıkartın. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurutun. Domatesleri ıslak bırakmak, kabuklarının yumuşamasına ve doğru bir şekilde kurumamasına neden olur.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur. Hasar döneminde de sulama işlemi aza indirilebilir.
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Yumuşak meyve ve sebzeler (salatalık, şeftali, domates vb.) tüketilmemelidir çünkü küf mantarlarının lifleri içlerine bulaşmış olabilir.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kurutulmuş domates, domateslerin güneşte veya fırında kurutulmasıyla elde edilen bir besindir. Özellikle güneşte kurutulmuş domates besin değerlerini kaybetmez, vitamin ve mineral değerlerini de koruduğu için çok faydalıdır.
1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz. Onlar da domates sosa pek yakışıyor.
Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Kurutma için en uygun domates
Yumurta biçiminde olan küçük boyutlu domateslerin seçilmesi gerekir. İç kısımları az sulu olanlarda tercih edilebilir ama biz özellikle bol sulu olan cinsleri tercih ediyoruz.
Küflenme probleminin temel nedeni mantar üremesidir. Havada asılı bulunan mantar sporları da uygun sıcaklık koşullarını bulduğunda çabuk üremeye başlarlar. Yufka ambalajlandıktan sonra hem ambalaj içerisinde oksijen kalması hem de uygun sıcaklığın bulunması sonucu küflenmeye başlar.
Gövde ve meyve sapı lekeleri nedeniyle meyve dökümü ortaya çıkar. Konukçunun çiçek zamanında taç yaprakları hastalığa çok duyarlıdır. Hastalık etmeni bu kısımlardan girerek meyveye geçer ve meyve çürüklüğünü başlatır. Yumrulu bitkilerde lekeler büyüdükçe yumuşak çürüklük oluşur.
Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için, ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanoza koyup kuru ve serin yerde bekletmeniz gerekir. Ayrıca kışlık domateslerinizi zeytinyağı içinde, birkaç diş sarımsak ile bir kavanoza yerleştirip, kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir. Bundan dolayı da sıklıkla yaz aylarında yapımına yer verilir.
Bolca zeytinyağı, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı pul biber.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri