"Yılanların sevdiği hava şartlarını yaşıyoruz" Öce yağmur yağıyor bolca yağmur yağıyor, arkasından güzel güneşler açıyor nem oranı artıyor işte bu hava şartlarında da yılanlar doğaya çıkarak gerek beslenme gerekse de üreme faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar.
09.00 ile 12.00 saatleri arasında beslenmelerini bitiren yılanlar, öğle saatlerinde gizlenecek, sıcaktan korunacak yer ararlar. Araba, ev, bahçe olabilir. Buralarda gizlenerek dinlenir ve sıcaktan korunurlar. Özellikle bir eve veya arabaya gireyim diye özel amaçları olmaz" diye konuştu.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Kış uykusuna yatarlar ve havaların ısınmasıyla özellikle nisan veya mayıs aylarında kış uykusundan çıkarlar. * Kış uykusundan uyandıktan sonra metabolizmalarını düzeltmek için güneşlenirler. İşte bu süreçte yılanlar güneşlendiği için halk tarafından çok sık bir şekilde görülürler.
Ekvatorial tropik yağmur ormanlarının bulunduğu yerler sahip oldukları bol besin,yüksek nem ve sıcaklık nedeni ile yılanların yaşaması için en elverişli ortamlardır. Kuzey Amerika , Avrupa gibi ılıman iklime sahip yerlerde yılanlar soğuk aylarda kış uykusuna yatarlar.
İlgili 18 soru bulundu
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu.
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Bazı sıcakkanlı ya da yarı sıcakkanlı balıklar, amfibiler (hem karada hem suda yaşayabilen hayvanlar) ve böcekler de kış uykusuna yatar. Timsah ve yılan gibi sürünler ise soğuk havalarda brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler.
Her yıl mayıs ayının ilk haftasında yuvalarından çıkan ve boyları 30 ile 50 santimetre uzunluğundaki yılanlar, bazı köy sakinlerince yakalanarak haziran ayının ilk haftasına kadar bidonlar içerisinde saklanıyor. Yılanlar daha sonra, hastalıklara iyi geldiğine inanan ziyaretçilerin hizmetine sunuluyor.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
– Altın olan yerde yılan olur. Yılanlar altını sever ve korurlar. – Yılanı görünce öldürmek gerekir. Ancak sürü halinde dolaşan yılana dokunulmaz.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor.
Zehirli yılanlar genelde gececidir. Bu yüzden gece görülen yılanlar konusunda daha dikkatli olunmalı. Gündüz gördüğümüz ve hızlı hareket eden yılanların büyük bir bölümü ise tamamen zararsız ve zehirsizdir.
Yılanlar, çevrelerine bağımlı olan hayvanlardır. Bunu da vücut ısılarını dengede tutabilmek adına yaparlar. Soğuk ortamlarda yaşamlarını devam ettirebilmek için fazlasıyla çaba sarf eden yılanlar – bilhassa ağır kış şartlarının yaşandığı bölgedeki yılanlar- kış uykusuna yatarak kendi güvenliklerini sağlarlar.
Yılanların yuvaları toprak altında ve genellikle toprağın yüzeyinde büyüklüğüne bağlı olarak yuvarlak delikler olarak karşımıza çıkar. Tabi bu deliklere çomak sokmamanız gerektiğini söylememe gerek yoktur sanırım!? Yılanlar insanı av olarak görmez, dolayısı ile korkacak birşey yoktur.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Doğal hayatta beslenmeleri
Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, kurbağa, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavrularını yer. İnsanların dayanabildiği tetanus zehri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer.
Kara mambanın karada yaşayan en hızlı yılan olduğu bilinmektedir. İddialara göre saatte 20 km. civarı bir hıza ulaşabilir.
Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler.
Özellikle antik dönemde mâbedleri, mezarları ve evleri koruduğuna inanılan yılanların Avrupa'da sütle beslendiklerinde eve sağlık, bolluk ve uğur getirdiklerine inanılmıştır. Çeşitli geleneklerde yılan/ejderha motifi ilâhî gücün ve siyasî hâkimiyetin sembolü olarak da kullanılmıştır.
Pençeleri ile buldukları hayvanları öldürüp onları yiyebilirler. Kedilerin yılan yediğine de rastlanmıştır. Bu yüzden yılan da kedilerin yediği görülen hayvanlar arasında yerini alır. Ancak bu kedilerin her zaman yılanlarla uğraşacağı ve onları yemek isteyeceği anlamına gelmez.
Bir yılan garip bir tıslama sesi çıkarır. Karanlık ve sıkışık döşeme alanından gelen beklenmedik bir ses duyarsanız, orada yaşayan bir yılan olma ihtimali vardır. Yılanlar süründükleri için kayma sesi gibi bir ses çıkarırlar.
Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, havaların ısınmasıyla yılanların görülmeye başladığını belirtti. Vatandaşları uyaran Şenay, "Evlerde açıkta bırakılan peynir ve süt gibi gıdaların kokusu, yılanların içeri girmesine neden olur" dedi.
Son günlerde ülkemizin doğusu ve batısında yer sarsıntısı hareketlerinin sayısında artış gözlemleniyor. Yılanların deliklerinden çıkıp sıklıkla görünür olmasının deprem habercisi olduğuna dair görüş ise yaygın şekilde dile getiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri