Bulutlar çok küçük su damlacıklarından oluşur. Soğuk bir hava tabakasına rastlayınca ısı kaybettikleri için bulutlardan yoğuşma çoğalır. Yoğuşma ile ağırlaşan su damlacıkları yer yüzüne doğru düşmeye başlar. Buna yağmur denir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bulut oluşumu ve yağmurun yağması, en temel yoğuşma örneğidir.
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Yaygın bir hava olayı olan yağmur yağması aldığı güneş ısısından dolayı su buharlaşır. Ardından bu su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşma meydana gelir. Daha sonra su damlacıkları oluşur. Son aşamada ise yeryüzüne bu su damlacıklarının dökülmesi ile beraber yağmur yağışı meydana gelir.
Cevap: yağmur yağarken ısı verilir. Hal değişimlerini 6 başlıkta inceleriz bunlar ; erime donma , buharlaşma süblimleşme, yoğuşma ve kırağılaşmadır. Yağmur yağması olayı yoğuşmaya örnektir.
İlgili 34 soru bulundu
Isıalan veya endotermik, etrafından enerji alan olay anlamına gelir. Buzun erimesi, yağmur yağması endotermik olaylardır.
Yağmur, kar, dolu, çisenti,sulusepken gökyüzünden düştükleri için yağış (düşen hidrometeor) denir.
İlk olarak, aldığı güneş ısısı nedeniyle su buharlaşır. Oluşan su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşır. Bu durumdan sonra su damlacıkları oluşur. Bu su damlacıkları bir araya geldiğinde, yağmurlar meydana gelir ve yeryüzüne düşer.
=>Yağmurun oluşması "Yoğuşma"ya örnektir. =>Gaz maddelerin sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denmektedir.
Buluttaki su tanecikleri rüzgarın etkisi ile bir oraya bir buraya itilirler. Birbirlerine çarptıkça birleşerek su damlacıklarını oluştururlar. Oluşan su damlacıkları da kümeleşerek su damlalarını meydana getirirler. Bu damlalar belirli bir ağırlığa ulaşınca havadan daha ağır hale gelerek yere yağmur olarak düşerler.
Bir maddenin gaz fazından sıvı fazına geçmesine yoğuşma, yoğuşmanın meydana geldiği sıcaklığa ise yoğuşma sıcaklığı denir. Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir.
Yağmurun yağması fiziksel değişime örnektir.
Yoğunlaşma veya yoğuşma, maddenin fiziksel halinin gaz fazından sıvı faza değişimi ve buharlaşmanın tersidir. En sık su döngüsü anlamında kullanılır. Atmosfer içinde bir sıvı veya katı bir yüzey veya bulut yoğunlaşma çekirdeği ile temas ettiğinde, su buharının sıvı suya değişmesi olarak da tanımlanabilir.
Yeryüzünden yüksekte olan bulutlar havanın soğumasıyla gerçekleşirken, sis soğuk olan yeryüzünün hemen üstünde bulunan su buharının yoğuşmasıyla gerçekleşir. Eğer nemli hava gökyüzüne yakın yerlerde yoğuşursa yağmur, dolu ve kar yağması gerçekleşir.
Yoğuşma ve yoğunlaşma aynı şey midir? yoğuşma gazın sıvı hale geçmesi yoğunlaşma tanecik sıklığının artmasıdır yoğuşan madde dahada yoğulaşır. yoğuşma bir hal dir. İkisinin farklı kullanıldığı bir durumla karşılaşmadım. Faz değişikliği olarak ikisi de aynı şeyi açıklar.
Yoğuşma; havanın içindeki su buharının, ortam sıcaklığı ve bağıl nem miktarına bağlı olan terleme sıcaklığından daha düşük sıcaklıktaki bir yüzeye temas etmesi sonucu gaz halinden sıvı hale geçmesidir.
Cisimleri hareket ettirmek için fiziksel temas yani dokunma gerekmiyorsa, hareketi sağlayan bu kuvvetlere temas gerektirmeyen kuvvetler denir. Karın yağması,yağmur damlalarının yere düşmesi temas gerektirmeyen kuvvetlerdir.
Yağmur damlaları kütleçekim etkisiyle yere doğru düşerken, üzerlerine etki eden kütleçekim kuvveti ile hava moleküllerinin oluşturduğu sürtünme kuvveti dengelendiğinde yağmur damları sabit bir hızla hareket etmeye başlar. Bu hız damlanın büyüklüğüne, şekline, kütlesine ve havanın yoğunluğuna bağlıdır.
Yoğuşmadır. Çünkü yoğuşma çevreye ısı yayar.
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğunlaşma denir.
Buharlaşmanın en hızlı olduğu durum kaynamadır. Buharlaşma ve Kaynama farklı olaylardır. Her sıcaklıkta gerçekleşir. Sıvının yüzeyinde gerçekleşir.
Kaynama belirli sıcaklıkta sıvının her yerinde gerçekleşirken buharlaşma her sıcaklıkta ve sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerinden o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekleşir.
Yağmurun yağmasından hoşlanan, mutlu olan. insanlara pluviofil denir. Pluviofiller; - Hayatı doya doya yaşamada bir adım öndedirler.
Yağmur seven insanlar olarak adlandırılan pluviofiller psikolojik olarak gri gök yüzünde daha çok mutlu olurlar. Yağmur yağdığında mutluluk hormonları devreye girer. Yağmuru seven insanlar yani plüvofiller yağmurdan sonra ortaya çıkan kokunun ve suyun derilerine çarptığında yarattığı hisse bayılırlar.
Eğer yağmur yağmazsa, birçok olumsuz etki oluşabilir. Özellikle kurak iklimlerde yağmurun olmaması, tarım ve bitki örtüsü için büyük bir sorun teşkil edebilir. Ayrıca, su kaynakları da kuruyabilir veya azalabilir. Bu, içme suyu ve endüstriyel su kaynakları gibi hayati kaynakların azalmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri