Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir. Yağların üzerinde son kullanma tarihi yoktur, dolum tarihi vardır.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir. Açılmış motor yağlarımız kimyasal yapıları gereği havayla temasları halinde reaksiyona girerek oksidasyona uğramaktadır.
Normal raf ömrü: Genel olarak yağlar ve gresler için önerilen raf ömrü, orijinal sızdırmaz kaplarda saklanmış olmak koşuluyla, tipik olarak beş yıldır.
Yapılan araştırmaya göre saklama koşullarına bakılarak, motor yağlarının son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Endüstriyel yağların son kullanma tarihi ise 10 (on) yıldır.
Bitkisel yağların genellikle raf ömrü 2 yıldır ancak güneşe ya da aşırı ısıya maruz kalan yağlar bozulabilir. Bitkisel olması yağın bozulmayacağı anlamını taşımaz bu nedenle özellikle plastik şişelerden uzak durmak gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir.
Orijinal ambalajı açılmamış ise bu süre içerisindeki yağlar herhangi bir şekilde bozulmaya uğramazlar. Bu şekilde on yıldan önceki yağlar satın alınabilir. Ancak kullanım ömrünün bitmesine birkaç ay kalmış olan yağların da alınmaması dikkat edilmesi gereken bir unsur.
Motor yağı raf ömrü kaç yıldır? Orijinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 10 yıldır.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da aracın kullanım kılavuzuna bakarak yağ değişimi için üretici tarafından tavsiye edilen kilometreye bakmak. Bazı araçlar için bu kilometre daha da uzun olabilir. Ancak ortalama bir araç için 12 bin kilometrede bir motor yağı değişimi iyi olacaktır.
Motor yağı zamanla bozulup etkisini yitireceğinden, düzenli kontroller ve yılda en az bir kez yağ değişimi gereklidir. Motor yağının bozulmasına sebep olan etkenlerin başında şehir içi kullanımlar, yüksek devirli sürüşler, yanma kalıntıları, nem ve toz gelir.
Motor Yağı Değişimleri Nasıl Olur? 10 bin kilometre yapıldıktan sonra motor yağı değişimiyle yenileme yapılır. Motor yağı değişimlerinde eski yağın tamamen boşaltılması gerekir.
Dolum tarihini ve harman numarasını ürün kaplarının arka yüzünde, etiketin altında görebilirsiniz.
Bal ve sirke gibi net bir tüketim tarihi olmayan zeytinyağları, uzun süreli tüketime uygundur. Ancak zeytinyağı beklerse ve bu bekleme süresi uzarsa, içeriğindeki zengin vitamin değerlerinde azalma görülür. Bu da tüketimi esnasında herhangi bir fayda almamanıza sebep olur.
Evet, antifrizlerin son kullanma tarihleri vardır ve son kullanma tarihi geçmiş antifriz kullanmak performansının düşmesine neden olabilir. Shell Antifrizler 3 yıllık raf ömrüne sahiptir.
Araçların doğru bir şekilde çalışabilmesi için motor yağına ihtiyaçları vardır. Motor yağının görevi, motor parçalarının sürtünme sonucu ortaya çıkacak olumsuzlukları önlemesidir. Sürtünmenin aza indirilmesi aşırı ısınmayı ortadan kaldırdığı gibi, tekerleklere daha fazla gücün gitmesini de sağlar.
Motor yağı değişmezse ne olur sorusuna madde madde bir özetle tekrar yanıt verelim: Motor temiz kalamaz. Motorun soğutulması zorlaşır. Motor içinde sürtünme artar ve parçalarda arıza meydana gelir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir.
2) Yağa ve motora göre değişir, 5w-40, 0w-30 gibi yağlar tam sentetik olduğu için ( baz petrol yağı içermeyen, tümüyle labaratuar ortamında hazırlanmış kimyasal yağ ) 20 bin km.lere kadar dayanıklı oluyorlar.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 3 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Ayrıca bitkisel yağları depolarken oksijen temasını kesmek için Azot gazıyla muhafaza edilerek oksidasyon hızı yavaşlatılabilir.
Yağın çalkalanması sonucunda oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkarak patlaması gerekir. Aşırı çalkalanma veya yetersiz yağ kalitesi nedeniyle oluşan hava kabarcıklarının yüzeyde birikmesi köpürme olarak adlandırılır.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri