Yahya Kemal, çocukluğundan itibaren tasavvufa ilgi göstermiştir. O, inanç ile milli kültür arasında bağ kurmuş ve bu geçişin de tasavvuf yoluyla olduğunu savunmuştur.
Yahya Kemâl'in şiirdeki amacı ve estetiği son mısrada kendini gösterir. O, şiirimize yeni bir bakış açısı ve yeni bir anlayış getirmeyi amaç edinmiştir. Bu anlayış, bize gerçek şiirin ne olduğunu öğrenme yolunu açmıştır. Yahya Kemâl'e göre, “şiir kalpten geçen bir hâdisenin lisan hâlinde tecelli edişidir.
Nazım, ilk şiir derslerini Yahya Kemal'den almıştı. Bu özel dersler vesilesiyle Yahya Kemal, Nazım Hikmet'in annesi Ayşe Celile ile yakınlaşmıştı. İddialar o ki, güzelliği dillere destan Celile Hanım, Yahya Kemal'i de etkilemeyi başarmıştı.
Yahya Kemal, Nâzım Hikmet'in Heybeliada Bahriye Mektebi'nde tarih ve edebiyat öğretmeni olmuş, evine özel dersler vermek için davet edilmiş ve annesi Celile Hanım ile büyük aşk yaşamış.
Yahya Kemal'in ilk şiirleri daha çok Servet-i Fünûn etkisindedir.
İlgili 34 soru bulundu
Özet: Yahya Kemal Beyatlı, tarihî sürecini tamamlamış olan klâsik Türk Edebiyatından sonraki bir devirde, yani XX. yüzyılda yaşamış bir kişi olduğu hâlde, şekil açısından Divan şiir geleneğini ve aruz veznini en iyi şekilde kullanmayı başarabilmiş usta bir şairimizdir.
Hatta denilebilir ki Yahya Kemal, konumu gereği dünyadaki ender örneklerden biri. Şiir kitabı yayımlamaması bir efsane halini alan, zaman zaman bu efsaneyi bozup bozmama konusunda tereddütlere düşen, zamanla kitap yayımlamadan da ilgi görmeye devam ettiğini anlayınca bu fikirden bütünüyle vazgeçen bir şair Yahya Kemal.
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Hilmi Yavuz, Milliyet Kitap'ın 50 isme yönelttiği anket sonucunda yaşayan en büyük Türk şairi seçildi. 2008 yılında aramızdan ayrılan Fazıl Hüsnü Dağlarca, 1967 senesinde Uluslararası Şiir Forumu tarafından yaşayan en büyük Türk şairi seçilmişti.
Türkçe ağzımda annemin sütüdür diyen Yahya Kemal, şiirlerini çağdaş bir yorumla dile getirmiştir. Şarkı, murabba, gazel türlerinin yanında Batılı nazım biçimlerini de kullanmıştır.
Düz uyak biçimi, şiirin planına göre çeşitli bentlere ayrılabilir. Yahya Kemal Beyatlı'nın Ses şiiri, Mehmet Âkif Ersoy'un Âsım şiiri düz uyak nazım biçimine birer örnektir.
(1884-1958) Türk dilinin en büyük ustalarında biridir. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 26 eseri vardır.
Eşya, nesne ve varlıklara kendi gerçek anlamlarının dışında yeni ve çağrışımsal anlamlar yükleyen Yahya Kemal, simgeler ve onlara yüklediği anlamlarla kendi şiir dünyasını zenginleştirir.
Yazılardan 61'i, 1921 yılında İleri gazetesinde, 19'u Tevhid-i Efkâr 'da, 3'ü Ankara'da çıkan Hakimiyet-i Milliye gazetesinde, l'i Dergâh dergisinde ve l'i de çok sonra Hayat Mecmuası'nda çıkmıştır. İstiklâl Savaşı üzerine Yahya Kemal'in başka dergi ve gazetelerde çıkmış yazıları da bulunmaktadır.
Esersiz şair olarak bilinen ve bu durumdan dolayı eleştirilen Yahya Kemal Beyatlı 1884 yılında Üsküp'te dünyaya gelmiştir. Şair, düşünür ve diplomat kimliklerinin yanı sıra son derece renkli bir kişilik olarak edebiyat tarihimizde yer edinmiştir.
Beyatlı, Elçi olarak 1926-1929 yıllarında Varşova'da görev yaptıktan sonra 1929 yılında Madrid Elçiliğine nakledilmiş ve 1932 yılına kadar burada görev yapmıştır. Madrid'de iken Lizbon'a da ekradite edilmiş ve 1931-1932 yıllarında Portekiz'de Türkiye'yi temsil etmiştir.
Yahya Kemal, şiiri nağme olarak gören bir şairdir. Şiirde ritme yani iç musiki (derunî ahenk, iç ahenk)ye önem verir. Şiirde önemli olan, mısradaki kelimelerin bir beste hâlinde armoni oluşturmasıdır. Yahya Kemal, “Ok” şiiri dışında şiirlerini aruz vezniyle yazmıştır.
Yahya Kemâl, in şiirine kaynak olan unsurlar ola- rak Đstanbul semtlerinin güzelliklerini, Osmanlı tarihin- deki zaferlerin ve yenilgilerin verdiği duyguları, tabiatın eşsiz güzelliğini, insanların yaşamını, aşkı, ölümü ve din duygusunu gösterebiliriz.
Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul), Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir.
Sitenin verilerine göre dünyada en çok okunan şiir, İsviçreli şair Hermann Hesse'nin “Stufen” şiiri olurken onu Orhan Veli'nin “Anlatamıyorum” şiiri takip etti.
Validem - Abdülhak Hamid Tarhan OSMANLICA 1913 (EDEBİYATIMIZDAKİ İLK KAFİYESİZ ŞİİR)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri