Asimetrik Yaka
Bir omuzdan başlayıp çapraz göğüs hizasına inan asimetrik yakalar oldukça tercih sırasında yukarı sıralarda. Özellikle gece kıyafeti olarak tercih edilen asimetrik yakalar göğüs boyu ve omuz genişliği ideal olan kadınlarda oldukça iddialı ve güzel durur.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ilk ayrım iş gücü noktasında beliriyor. Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Yakasız ya da sıfır yaka adıyla da anılan hakim yaka gömlek modelleri, dik bir şekilde katlanmadan duruş sergiler. Bu tarz parçalarda kravat, papyon takılmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Yaka, gömlek, elbise, mont ya da bluzların boyna denk gelen ya da boynu çevreleyen bölümüdür.
Kumaş İçeriginde %72 polyester- %27 pamuk- %1 likra karışımı vardır. Kumaşın dokusu yumuşaktır. Çok üst düzey kalitededir. Dr Mitra Likralı Soft kumaş orta kalınlıkta bir kumaştır.
Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor. Sarı(Altın) yaka, beyaz yakalı personelin üstü olarak tanımlanır. Eğitim seviyesi ve deneyimi yüksek, üst düzey beyaz yaka olarak da konumlandırılabilir.
Kayık Yaka Gelinlik Kime Yakışır? Kayık yaka gelinlik modeli boyun kısmı ve omuz kısmı biçimli olan gelinlere yakışacaktır. Çünkü bu yaka tipi hem boyun hem de omuz vurgulayıcıdır. Bundan ötürü hem boynunu hem de omzunu ön plana çıkarmak isteyen gelin adayları kayık yaka gelinlik modellerini tercih edebilir.
İtalyan yaka, iki yaka arasının daha açık olduğu, yaka kısımlarının uçlarının sivri ve biraz daha geniş yayıldığı yaka türüdür. Şık tasarımlarıyla dikkat çeken İtalyan yaka gömlekler klasik tarzda yaygın olarak tercih edilir.
Bebe yaka ya da bebek yaka (Alm. Bubikragen, Fr. col Claudine, İng. Peter Pan collar), üst giysilerde ucu yuvarlatılarak elde edilmiş yaka modeline denir. Bebe yaka elbise modeli, polo yaka elbiseyle neredeyse aynıdır ancak yakanın kesimi daha yuvarlaktır ve önlük yakasını andırır.
Açıklığı omuzlara doğru olan, oval yaka.
genellikle çift sıra düğmeli kapanma tekniğine ' kruvaze ' denir.
İşçiler, çalıştıkları pozisyonlara göre kırmızı, beyaz, sarı ve mavi yaka olarak tanımlanır.
İlk kez 1924 yılında ortaya çıkarılan mavi yaka kavramı; seri üretim fabrikası, atölye, depo, maden ocağı, sanayi merkezi, inşaat, şantiye ve diğer yerlerde kol gücü ve fiziksel emekleri ile çalışan kişileri temsil ediyor. Mavi yakalı işçiler, imalat sürecinde de el emekleri ile aktif rol alıyor.
Yani mavi yaka, bedensel gücüyle maaş veya süreli ücret karşılığı çalışan işçilerden oluşuyor. Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışıyor. Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Asistan'dan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir kesim bu kapsamda yer alıyor.
Genellikle teknik meslek liselerinden mezun olan kişiler, elektrik, tekstil, sanayi, otomotiv fabrikaları gibi işçiler ile maden çalışanları inşaat işçileri ve kaynakçılık, tamircilik gibi meslekler de mavi yaka sınıfına dahildir. Mavi yaka çalışanları çoğunlukla hatta zaruri olarak üniforma giymektedirler.
Beyaz yaka çalışanlar daha çok masa başında çalışan işçiler olarak tanımlanır. Bu işçiler, eğitim düzeyi ve aldıkları maaş bakımından mavi yakalılara göre daha üst düzey konumdadır. Yaptıkları mesleğe göre değişmekle birlikte mavi yakalıların koordine edilmesinden, yönetilmesinden sorumlu olabilirler.
Mavi yaka, beyaz yaka gibi terimler iş hayatında sıklıkla kullanılır. Mavi yaka, beyaz yaka terimleri sanayi devrimi döneminde ABD'de kullanılmaya başlanmıştır. 1990 yılından sonra bu terimler Türkiye'de de kullanılmaya başlanmıştır.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Sarı yakalı çalışanlar, ağırlıklı olarak yapım, onarım, çöp toplama, kanalizasyon temizleme gibi dışarıda yapılan meslekleri ifade eder ve üstlerinin kirlenmemesi için sarı olan bir üniforma giyer.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi.
Mavi yakalılar genellikle hizmet ve mal üretimi yapan işletmeler, arazi, saha ve üretim tezgahında çalışabilirler. Mavi yakalılar zihin gücünden çok bedensel güç harcarlar. Temizlik sektörü, güvenlik, bakım- onarım ve üretim tezgahı gibi iş sahalarında çalışan kişiler de mavi yaka olarak adlandırılırlar.
Tarihsel olarak beyaz yaka sınıfına bakıldığında ofis işleri ve yönetim tarafından yürütülen iş kolları olarak tanımlanmaktadır. Mavi yaka denildiğinde ise geleneksel iş statüsüne sahip olan, fabrikalarda çalışan işçi sınıfını tabir eden bir kavramdır.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri