Başınız sağ olsun. Allah geride kalanlara uzun ömürler versin.
Ona “buradayım, yanındayım, seni dinliyorum, anlıyorum, acını paylaşıyorum” mesajını vererek yaşadığı kaybın hüznünü dindiremeseniz de kendisini bir nebze olsun rahatlamış hissetmesine destek olabilirsiniz.
Ölen kişiler için farklı ifadeler kullanılabilir. Söz konusu ifadelerin başında "ölü, mefta, merhum" gibi tabirler gelir. Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur.
Sakin, yası kabullenen ve güvenli bir ortam sağlanmalı. Konuşmaların böyle zamanlarda kişinin yanında bulunmaktan daha az önem taşıdığını unutmamalıyız. Yakınını kaybeden kişinin, kaybettiği kişi ile bağlarını devam ettirmesinin yollarını bulmasına yardımcı olmak oldukça önemli.
"Öksüz" sözcüğü, Türkçe "ök" kökünden türemiştir.
İlgili 17 soru bulundu
EI fatiha diyen kişinin amin demesi ile amin denilerek eller yüze sürülür. Allah rahmet etsin, Allah utandırmasın, Allah bir daha acı vermesin, başınız sağ olsun" gibi dualar edilir ve ölenin iyilikleri anlatılır.
Başınız sağolsun, acımız bir olsun.” ”Bu acı gününüzde yanınızda olmayı isterdik bedenimiz orda olmasa da kalbimizin sizinle olduğunu bilin. Başınız sağolsun…” ”Ölen dostumuza Allah'ım rahmetlerini bol bol ihsan eylesin.
Onlara dua, onlar için Allah'tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra - varsa vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına karşı da sıla-i rahmi ifa etmek, anne ve babasının dostlarına ikramda bulunmak.” cevabını vermiştir.
Karmaşık yas, kayıp sonrası kaçınılmaz ve gerekli olan yas tepkilerinin zaman içerisinde azalmayarak yas sürecinin patolojik bir hal alması olarak tanımlanabilir.
"Başın sağ olsun" Demek Uygun Değildir.
Örneğin "Haydan gelir, huya gider.", deyimi zaman zaman boştan gelir boşa gider gibi bir anlamda kullananlar olmaktadır. Halbuki burada geçen Hay ve Hu ile kastedilen Allah'tır.
Ölen bir müslümanı yıkamak, kefenlemek, cenaze namazını kılıp duâ etmek ve kabrine kadar götürüp defin işlerini yapmak, müslümanlar için farz-ı kifâyedir. Ölüm olayı gerçekleşince, bu işlemlerin zaman geçirilmeden hemen yapılması gerekir.
Peygamber (s.a.s.), başına bir felaket gelen kimseyi ziyaret etmekle ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Felakete uğrayan bir kimseye 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulunan kimseye, felakete uğrayan kişiye verilecek sevabın mislî verilir.” (Tirmizî, Cenâiz, 71 [1073]) Aynı şekilde cenaze yakınlarına taziyede bulunmayı ...
Yine taziye, insanların birbirleri üzerinde bir hak ve yükümlülükten ibarettir. Ölenin günahı ise onunla Allah arasındadır. Kaldı ki taziyeden amaç ölenin yakınlarını teskin ve teselli etmek, onların acılarını hafifletmek ve ölü için dua etmektir.
Gurbette ölenin ruhu evine gider. Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir.
Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Mümin ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.
Teselli etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Avundurmak, acısını gidermeye, onu rahatlatmaya çalışmak. “Arkadaşını en iyi şekilde teselli ettiğine eminim.”
Psikiyatristler, “Depremzedelere, acıyı azaltmak için 'Güçlü olmalısın', 'Hayat devam ediyor' gibi sözleri söylemekten kaçının. Bunun yerine yaşanan duyguları içtenlikle anlamaya ve paylaşmaya çalışın” diyerek uyarıyor. (Sabah)
Kişiler kaybettikleri sevdikleri için derin üzüntü duyar ve çevresindeki insanlardan kendilerine destek olmasını bekler, acılarını paylaşmasını isterler. Bu beklentiyi karşılayan eylemlerden birisi, başsağlığı dilemek – taziye mesajı göndermek olabilir.
TDK'ya göre başınız sağ olsun sözcüğü, ayrı olarak yazılmalıdır.
Başın sağolsun cümlesi ölen kişi ardından söylenmektedir. Anlamı ise "ölenle ölünmez, o öldü ama sizler sağsınız, sizin ömrünüz uzun olsun" olarak bilinmektedir. Fakat geçmiş zamanlarda "başın sağalsın" olarak kullanılmaktadır. Bu cümlede "yaran geçsin" anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri