Yakıt filtrenizi her 30.000 ila 40.000 km veya iki yılda bir değiştirmelisiniz. Ayrıca rutin bakım aralıkları boyunca filtrenizin kontrol edilmesine de özen göstermelisiniz.
Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi, mazot filtresini ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur. Mazot Filtrenizi, her 30.000 km. de bir kez yada iki yılda bir kez değiştirin.
Teklemeler ve rölanti sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle sabahları ilk çalıştırmanızda geç çalışma gibi sorunlar yaratabilir. Bu geç çalışma sorunu gün içinde başka çalıştırmalarda da görülmeye başlayabilir. Çok uzun süreler değiştirilmeyen yakıt filtresi artık görevini yerine getirememeye başlayabilir.
Bu gibi durumlarda yakıt filtrelerinin önemi açığa çıkıyor. Filtreler ne kadar fonksiyonel ve doğru çalışırsa, yakıt o denli temiz olup aracın motoruna zarar vermez. Mazot filtresi değişimi yapılmazsa filtrenin tıkanması ya da fonksiyonlarının bozulması yakıt pompasının da kökten bozulmasına sebebiyet verir.
Kaç Km Bir Benzin Filtresi Değişir? Benzin filtresi kaç km bir değişir sorusuna baktığımız zaman birçok durumda 30.000 ila 40.000 km arası yeterli olacaktır. Bu da normal bir kullanımda bir yıla karşılık gelmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
Yakıt filtresi almış olduğunuz akaryakıtın içindeki tortuları ve suyu süzerek motora temiz akaryakıt gönderir. Aldığınız yakıt ne kadar iyi olursa olsun deponuzda zamanla tortular oluşacaktır. Bu tortuların yakıt pompası ve enjektörlere ulaşmaması için yakıt filtresi olmazsa olmazdır.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Yakıt filtresi yakıt tüketimini etkilemektedir. Araç motorunuz temiz bir filtrede daha saf yakıt alacağı için hem performansını hem de cebinizi etkileyecektir. Tıkalı bir filtre kullanmak yakıt sisteminizi gereksiz yere zorlayacaktır.
Araçlarda filtreler çok önemli bir işleve sahiptir. Polen filtresi, yağ filtresi, benzin filtresi, yakıt filtresi, hava filtresi gibi parçalar, süzme, temizleme gibi bir işlevle ilgili parçaların sorunsuz çalışmasına ve uzun ömürlü olmasına yardım eder.
Öncelikle içten yanmalı motora sahip araçların hemen hepsinde bulunan bir parçadır.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Aracınızdaki yağ filtresi ortalama 10.000 km. ' de değişirken, mazot filtresini ortalama 30.000 km. ' de değiştirirsiniz.
Arızalı bir filtreyle aracı kullanmak motora daha fazla zarar verecektir. Bu nedenle araçta motor yağ filtresi arızası ışığı yandığı zaman filtrenin en kısa sürede değiştirilmesi gerekir. Diğer yandan arıza olmayan durumlarda yağ filtresini 8000-12.000 km arasında yol yapıldığı durumda değiştirmek gereklidir.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir.
Su karışan yakıt deposu paslanır ve tanecikler yakıta geçer. Boru hattı tıkanır ve motor ateşleme yapamaz. Yakıt filtresi tıkanırsa araç stop edebilir. Rölantideyken sorun yaşanır.
Yakıt filtresi uyarı ışığını gördüğünüz anda yakıt içerisinde bulunan su seviyesinde artış olduğunu anlamalısınız. Eğer ki aracınız manuel sistemli ise filtrenin alt kısmında yer alan su tahliye vanasından bu suyu yakıttan kolayca ayrıştırabilirsiniz.
Özellikle bir noktada birikmeleri oto parçalarının çalışmasına engel olabilir. Bu nedenle motorlu taşıtlarda yakıt filtresi bulunur. Depodan motora giden yakıtı süzen bu parça, genellikle yakıt deposu kapağının hemen iç kısmındadır.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Motor kumandasını "Yakıt Yok" konumuna getirin. Marş motorunu çalıştırın ve motoru ters çevirin. Gevşemiş yakıt cıvatasından sızan yakıtları gözlemleyin. Tüm havanın dışarı çıkmasına izin verin ve yakıtın saf olduğu görüldüğünde, hava kabarcığı görülmeden yakıt cıvatasını bir anahtarla tamamen sıkın.
Yakıt filtreleri, yakıt sistemleri ve motorlar için çok tehlikeli olan partiküllerden yakıtın temizlenmesini sağlar. Bu neden ile araçların ayrılmaz ve vazgeçilmez parçaları arasında yer alır. Yakıt filtresi, yakıt sistemine girmeden önce kiri, tozu ve kalıntıları toplar.
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri