Yakıt filtresi aracın motor tipine göre değişiklik göstermektedir. Aracınız benzinli bir motora sahipse bu filtrenin adı benzin filtresi diye anılır. Eğer aracınız dizel bir motora sahipse yakıt filtresinin adı mazot filtresi olarak geçer.
Mazot filtresi tıkalıysa aracın motoru normalin dışında ses çıkaracaktır. Filtrenin tıkalı olması aracın motoruna yeterli yakıtın gitmesini engeller. Motor yakıtsız kaldığı zaman ise çalışma konusunda zorluk yaşar. Tıkalı motor filtresinin bir numaları belirtisi motorun sarsıntılı çalışmasıdır.
Unutmayın; Mazot filtrenize bakım yapmak sadece yakıt tüketiminizi ve dolayısıyla harcamanızı düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ileride ortaya çıkabilecek yakıt pompa, enjektör ve motor hasarlarının da önüne geçmenize yardımcı olur.
Teklemeler ve rölanti sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle sabahları ilk çalıştırmanızda geç çalışma gibi sorunlar yaratabilir. Bu geç çalışma sorunu gün içinde başka çalıştırmalarda da görülmeye başlayabilir. Çok uzun süreler değiştirilmeyen yakıt filtresi artık görevini yerine getirememeye başlayabilir.
Öncelikle içten yanmalı motora sahip araçların hemen hepsinde bulunan bir parçadır.
İlgili 19 soru bulundu
Yakıt filtrenizi her 30.000 ila 40.000 km veya iki yılda bir değiştirmelisiniz. Ayrıca rutin bakım aralıkları boyunca filtrenizin kontrol edilmesine de özen göstermelisiniz.
Su karışan yakıt deposu paslanır ve tanecikler yakıta geçer. Boru hattı tıkanır ve motor ateşleme yapamaz. Yakıt filtresi tıkanırsa araç stop edebilir. Rölantideyken sorun yaşanır.
Bu gibi durumlarda yakıt filtrelerinin önemi açığa çıkıyor. Filtreler ne kadar fonksiyonel ve doğru çalışırsa, yakıt o denli temiz olup aracın motoruna zarar vermez. Mazot filtresi değişimi yapılmazsa filtrenin tıkanması ya da fonksiyonlarının bozulması yakıt pompasının da kökten bozulmasına sebebiyet verir.
Benzin filtresi arızası genellikle benzinin motora pompalanmasını engeller. Bu durumda da motor ihtiyaç duyduğu yakıtı alamaz ve arıza verir. Diğer yandan arıza olmayan koşullarda da benzin filtresi değiştirilebilir. Aracın yıllık bakımı sırasında filtreyi değiştirmek genellikle yeterli olacaktır.
Kullanılan motor yağının ve yakıt kalitesinin düşük olması da dizel otomobillerdeki yakıt tüketimini artıran önemli bir etmendir. Yanı sıra klimanın gereksiz yere kullanılması, yıpranan lastikler yüzünden otomobil motorunun fazla efor harcaması yakıt tüketimine olumsuz yönde etki eder.
Aracınızdaki yağ filtresi ortalama 10.000 km. ' de değişirken, mazot filtresini ortalama 30.000 km. ' de değiştirirsiniz.
Özellikle bir noktada birikmeleri oto parçalarının çalışmasına engel olabilir. Bu nedenle motorlu taşıtlarda yakıt filtresi bulunur. Depodan motora giden yakıtı süzen bu parça, genellikle yakıt deposu kapağının hemen iç kısmındadır.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Etkiler ama arttırmaz.. tıkalı olsa araç çekişten düşer tekler stop eder.......
Yakıt filtresinin su haznesinin dolması durumunda yollanan yakıt filtresinde su var uyarısı görüldüğünde haznedeki suyun boşaltılması gerekir. Bazı filtrelerde dolan suyun boşaltılması için elektronik bir valf bulunur. Bu uyarı sisteme düştüğünde sistem çalışır ve su otomatik olarak boşaltılır.
Genellikle mazot filtresi 4 yılda bir ya da 40 bin km'de bir değiştirilir. Bunun yanında her yağ değişiminde ya da 2 periyodik bakımda bir olmak üzere mazot filtresi değiştirilebilir.
Mazot pompası bozulursa; aracınızın motoruna, aracın çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıt iletilmez. Dolayısıyla yakıt pompasının bozulması halinde motor düzgün ve sistemli bir şekilde çalışmaz.
Motor kumandasını "Yakıt Yok" konumuna getirin. Marş motorunu çalıştırın ve motoru ters çevirin. Gevşemiş yakıt cıvatasından sızan yakıtları gözlemleyin. Tüm havanın dışarı çıkmasına izin verin ve yakıtın saf olduğu görüldüğünde, hava kabarcığı görülmeden yakıt cıvatasını bir anahtarla tamamen sıkın.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Yakıt filtresi uyarı ışığı yanıyorsa, filtre tıkanmış olabilir veya filtreleme işlevi çalışmıyor olabilir. Bu durumda, motorun yakıt akışı düşebilir ve araç performansı azalabilir.
Su, haznenin altındaki bir valfı açarak ve haznenin sadece dizel içerinceye kadar akmasını sağlayarak boşaltılabilir. Pek çok yakıt filtresi, su uyarı seviyesine ulaşırsa, motor kontrol ünitesine veya doğrudan sürücüye (kontrol panelindeki lamba) sinyal göndermek için bir su sensörü içerir.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Yakıt filtresi almış olduğunuz akaryakıtın içindeki tortuları ve suyu süzerek motora temiz akaryakıt gönderir. Aldığınız yakıt ne kadar iyi olursa olsun deponuzda zamanla tortular oluşacaktır. Bu tortuların yakıt pompası ve enjektörlere ulaşmaması için yakıt filtresi olmazsa olmazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri