Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır. Kortizol hormonları karaciğer tarafından etkisiz hale getirilir. Ardından dolaşım yolu ile böbreklerden süzülerek idrar yolu ile atılırlar.
Kortizon tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle tedavi bittikten 3 ay sonra kendiliğinden kaybolur. Kimi hastalarda bu süre 1-2 yılı bulabilmektedir. Vücut kısa süre içerisinde dengesini yeniden bulur.
Kortizon kullanıyorsanız tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini arttırır. Kortizonun yüksek tansiyona neden olmasının başlıca nedeni budur.
Bu yan etkilerin çoğu uzun süreli ve nispeten yüksek doz kullanımla ilişkilidir. Değişik gerekçelerle 10 yıldan daha uzun süre kortizon kullanan hastalar vardır. Kısa süreli kullanımlarda ilacın kesilmesi ile birlikte yan etkilerin düzelmesi beklenir, tamamına yakını da düzelir.
Kortizon kullanan kişiler tuz kullanımını azaltmalıdır çünkü kortizon tuzun böbreklerden geri emilimini azaltır. Tuz kullanımı sadece ek olarak yemeklere atılan tuz olarak düşünülmemelidir, bu dönemde her yerden gelen tuz alımına dikkat edilmelidir. Bu dönemde gizli sodyum alımına dikkat edilmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Su tüketimine özen gösterilmelidir: kortizon hormonu vücutta ekstradan ödem tutumuna sebebiyet verebilir. Bu durum kişilerin uzun vadede dehidrate olmasıyla sonuçlanabilir. Kortizon kullanırken su tüketimi kontrol altında tutulmalı ve günde ortalama iki buçuk, üç litreye yakın su tüketilmelidir.
Tuz alımının sınırlandırılması ve bazı durumlarda tamamen engellenmesi önem taşır. Ayrıca kahvenin azaltılmasında da fayda vardır, çünkü kortizonlu ilaçlarla birlikte tüketilen kahve çarpıntı ve uykusuzluğa neden olur.
Kortizon kullanırken, su ve tuz tutulumu artarak, tansiyon yüksekliği gelişebilir. Tuzu kısıtlayarak, kontrol altına almak mümkün. Mide üzerine ülser yapıcı etkilerinden korunmak için, mide koruyucu ilaçlar alınabilir. Uzun süre kortizon kullanımında katarakt gelişebilir.
En baştan şunu belirtelim ki; Kilolarınızın suçlusu tek başına kortizon değildir. Kilo almanızı tetiklemesi için ; YÜKSEK DOZLARDA UZUN SÜRE KULLANMAK gerekir.Yani 1 haftalık kullanım kilo almanıza sebep olmaz.
Nefes darlığı, kol ve bacaklarda şişme, artmış nabız kalp yetmezliği belirtileri arasındadır. Kortizon yüksek tansiyona da yol açabilir. Kas ve Kemik Problemleri: Kortizon, kas güçsüzlüğüne ve tendon yırtığına neden olabilir. Kemik erimesi ve omurga kemiklerinde kırık da kortizonun ciddi yan etkileri arasındadır.
Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir. Kalsiyumdan zengin beslenilmelidir.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Kortizon kullanan bireylerde kan şekeri yüksek seyrettiği için hızlı sindirilen besinlerden uzak durulmalıdır. Beyaz un, şeker, patates (sıcak şekilde), meyve suları (taze olsa dahi), gazlı içecekler, pirinç, mısır, şekerli besinler, bazı meyveler (incir gibi) bu besinlerden bazılarıdır.
Kortizon İğnesi Yapılınca Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
İğne sonrası 10-15 dakika kadar muayene odası dışında beklemeniz istenir. Bunun nedeni tansiyon düşmesi ya da alerjik reaksiyon gibi bir durumda çabuk müdahale edebilmektir. İğneden sonra o bölgeye 15 dakika soğuk uygulama yapmak ağrı ve ödem riskini azaltır.
Kortizon iğnesi, vücuttaki iltihabı azaltıcı etki gösteren, etki süresi hastalığa göre değişen iğnedir. Bu iğnenin uygulanmasıyla birlikte ödem, ağrı gibi şikayetler azalır. Kortizon iğnesi ile birlikte egzersiz ve dinlenme desteklenirse tam tedavi uygulanmış olur.
Bilinçsizce kullanılan kortizon ilacı sonucunda ortaya çıkabilen yan etkiler ise şöyledir: Ödem. Kan şekerinde artış Yüksek tansiyon.
Yüzde kızarıklık ve şişlik, özellikle gövdede sivilcelenme, ensede kalınlaşma, kıllanma artışı, geçici saç dökülmesi, deri renginde koyulaşma gibi deri yan etkileri olabilir.
YÜKSEK DOZ, UZUN SÜRE
Sadece bir veya iki kez uygulanan kortizon iğnelerinin veya yalnızca birkaç hafta süreyle tatbik edilen kortizon haplarının uzun süreli bir kilo problemine yol açması kolay değildir. Kortizon tedavileri ancak çok yüksek dozlarda ve uzun süreli uygulandıklarında kilo aldırırlar.
Kortizon içeren ilaçlar
Antialerjik, bağışıklık baskılayıcı, iltihap kurutucu olarak kullanılan ilaç grubudur. Düzenli ve uzun süreli kullanımında vücutta ödem birikmesine, su toplamaya sebep olarak kilo artışına neden olabilir.
Kortizon tablet kullanımı kesileceği zaman, dok torununuza danışarak, doz azaltarak, yavaş kesilmesi gerekir. Birden kesilmesi durumunda, halsizlik, bitkinlikle başlayan can sıkıcı belirtiler ortaya çıkabilir.
Örneğin, bir enjeksiyon sonrasında kortizonun etkileri genellikle birkaç saat içinde hissedilir. Ancak uzun süreli veya düzenli kortizon kullanımı durumunda, etkiler daha yavaş bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu durumda, kortizon tedavisinin tam etkisi genellikle birkaç gün veya hafta içinde görülür.
PREDNOL kullandığınızda ciddi bir enfeksiyon geçirmeniz daha olası hale gelebilir. tür bir yan etki nadir görülür ancak ciddi olabilir. • Pankreatit, kusmayla birlikte de olabilen sırtınıza yayılan karın ağrısı, şok ve bilinç kaybı. ve hassas damarlardır. Skleroderma hastalarında Skleroderma Renal Kriz.
Kalsiyum alımı: Kortizon tedavisi alan bireylerde bağırsaklardan kalsiyumun geri emilimi azalır, bu da kalsiyum eksikliği veya osteoporoza sebep olabilir, bu yüzden süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebze tüketimi arttırılmalıdır.
Sigara bırakılmalıdır, alkol ve kafein kısıtlanmalıdır. Kemik yapımını uyardığı için mümkün olduğunca egzersiz yapılmalıdır, hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmalıdır. Yüksek miktarda kalsiyum içeren içeren gıdalar (yağsız süt ve süt ürünleri) tercih edilmelidir.
Kortizonlu ilaçlar zarar veriyor mu? Alerji tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçları, eğer gereken dozda, düşük dozda ve gerektiği sürede kullanılıyor ise zarar vermez. Ama yüksek dozlarda ve uzun sürelerde veriliyor ise zarar verme potansiyeli vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri