Meyve olarak ise en çok elma, ceviz, erik, üzüm, kayısı, nar ve incir yetiştirilmekle olup, bunları diğer meyveler takip etmektedir. Yem bitkileri ise ekim alanına göre en çok Yonca, silajlık mısır, Korunga ve Fiğ şeklindedir. Sebzeler içerisinde domates, hıyar ve karpuz öncelikli ürünlerdendir.
Hakkâri'de uğraşıldığı takdirde birçok tarım ürünü (tahıl-meyve-sebze) yetiştirmek mümkündür. Yetişen tarım ürünleri arasında buğday başta gelir. Diğer tarla bitkileri arpa, darı, mısır, çavdar, çeltik (pirinç), nohut, fasulye, mercimek, patates, soğan ve tütündür.
Sebzeler içerisinde domates, hıyar ve karpuz öncelikli ürünlerdendir. Meyvelerden ise en çok ceviz, üzüm, elma, nar ve incir yetiştirilmekle olup, bunları diğer meyveler takip etmektedir.
Yeryüzü şekillerinin yaklaşık %88'ini dağların oluşturduğu Hakkâri illinde toprakların %86'sı tarıma elverişlidir .
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde deneme amacıyla dikilen "cennet hurması" ağaçlarından yüksek verim alınması, yeni meyve bahçelerinin kurulmasına öncülük etti.
İlgili 34 soru bulundu
İŞTE YENİ ADLARI
İlçe haline getirilmesi önerilen Hakkari'nin eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen Çölemerik'ti. Hakkari yeni düzenleme Meclis'ten geçerse Hakkari yine eski adını alacak.
İldeki bu yükseklik farklılıklarının yanı sıra; bitki örtüsü bakımından zengin bir floraya sahip olması, bitkilerin değişik zamanlarda çiçek açması, arıcılık sezonunun uzun sürmesi ve yöreye has çiçeklerin bolluğu sayesinde arıcılık ekonomik yaşamda önemli bir unsurdur.
1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.
Ilık mevsim 3,4 ay uzunluğundadır ve 9 Haziran tarihinde başlayıp 20 Eylül tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 22°C üzerindedir. Yüksekova bölgesindeki en sıcak ay Temmuz ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 27°C iken düşük sıcaklık 13°C düzeyindedir.
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2019 yılında 225 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 12 bin ton ile en fazla Hakkâri ilinde gerçekleşmiştir. Hakkâri'yi 11,4 bin ton ile Kahramanmaraş ve 11 bin ton ile de Mersin illeri takip etmektedir.
ŞIRNAK VE HAKKARİ
Buna rağmen buğday, mercimek, arpa, üzüm ve pamuk tarımı yapılıyor. Hakkâri'de ise, uğraşıldığı takdirde birçok tarım ürünü (tahıl-meyve-sebze) yetiştirmek mümkün. Yetişen tarım ürünleri arasında buğday başta geliyor.
Hakkari'in karasal ikliminde portakal fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda portakal fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından portakal kopartabilirsiniz.
Tarım ve hayvancılığın en önemli geçim kaynaklarından biri olduğu Hakkari'de, meyveciliğin geliştirilmesine yönelik destekler sayesinde elma yetiştiriciliği de önem kazandı. Yürütülen projelerle kentte 2018'de 239 bin olan elma ağacı varlığı, 500 bine, elma üretimi de 4 bin 350 tondan 8 bin tona çıktı.
Bitki örtüsü: Hakkâri topraklarının % 59'u çayır ve mer'alardan, %25'i orman ve fundalıklardan, % 2'si ekili ve dikili alanlardan ibârettir. Tarıma elverişli olmayan arâzi ise % 14'tür. Dağların çoğu çıplaktır.
Hakkari ili bulunduğu jeolojik ve coğrafik konumu nedeniyle maden çeşitliliği ve rezervi yönünden fakir bir ilimizdir. Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda titan, krom, kurşun-çinko ve kükürt cevherleşmelerine yönelik bulgular ortaya çıkarılmıştır.
İlin ezici çoğunluğu Kürtlerden oluşmaktadır. Hakkari'nin %97'si Kürt, %3'ü ise diğer etnik kesimlerden oluşmaktadır. İlin bütün ilçelerinde Kürtler ezici bir nüfusa sahiptir.
İklim. Yüksek rakım ve zorlu coğrafi koşullar, Hakkâri iklimini elverişsiz bir konuma getirmiş bulunmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve yağışlıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en çok yağış alan yerlerinden biridir.
Melik Bey, 1534'de Van Osmanlılar tarafından alınıncaya kadar oradaki Safevi kuvvetleri ile çatışma halinde oldu. Fakat Van ancak 1548'de tamamen Osmanlılara bağlandı. Böylece Osmanlının bölgeye tam hâkim olması ile beraber Hakkâri beyleri, Hak- kâri sancağı adı altında Osmanlıya bağlandı.
Çevre değil, maden sahaları korunuyor
Hakkari için hazırlanan MTA raporlarında; yoğun krom, kurşun, çinko, bakır, titanyum, altın vd. madenler bulunduğu belirtiliyor.
Hakkari'de son büyük Nasturi göçlerinden önceki aşiret yerleşim şeması şöyledir. Ertuşîler, Mendkan ve Hacîmendan adında iki kola ayrılmış olan 14 aşiretten müteşekkildir.
Osmanlı birliklerinin Bitlis'e çekilmesinden yararlanan Ruslar, daha da güneye ilerleyerek 23 Mayıs 1915 'te Hakkâri'yi ele geçirdiler.
Cembeli Tatlısı
Hakkâri'ye özgü bu yöresel tatlının malzemeleri bayat ekmek, tereyağı ve pekmezdir. Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan cembeli tatlısı, yapımı oldukça basit ama lezzetiyle efsane olan bir tatlı.
Hakkâri'de, söğüt dallarıyla yapılarak ilkbaharda yüksek alanlara bırakılan karakovan sepetlerinden üretilen balın hasadına başlandı. Türkiye'de üretilen en kıymetli balları arasında yer alan karakovan balının hasadına başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri