Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Örneğin bazı insanlar, bilgiyi hatırlarken yukarı ya da sağa doğru bakarken, yalan söylediklerinde aşağı doğru bakarlar. Göz hareketlerindeki değişiklikler, güçlü bir yalan göstergesidir; ancak öncelikle kişinin tipik göz hareketlerini bilmeniz gerekir.
Bilim adamları, inanılanın aksine bir insanın yalan söylediğini gözlerinden anlamanın mümkün olmadığını tespit etti. PLoS ONE dergisinde yayımlanan makaleye göre, insanların konuşurken sağ veya sol üst köşeye bakmasıyla söylediklerinin gerçek olup olmadığı arasında bir bağlantı bulunmuyor.
Yalan sırasında; ellerini silkelediği, gözlerini sık sık karşıdakinden kaçırdığı ve bu tip hareketlerde bir artış gözlendiği bilinmektedir. İnsanın merkezini kullanma biçimini ve temel beden duruş özelliğini tanımanın sağladığı en önemli yarar, yalnızca çevredeki kişileri doğru değerlendirmek değildir.
Yalan söylendiğinde ya da doğruyu söyleme engellendiğinde beyinde prefrontal kortekse(göz çukurunun üstünde) giden kanı harekete geçiren aktiviteler görülüyor. Yalan söylemek yürütücü işlevin bir tepkisidir çünkü doğru cevabı saklamayı onun yerine başka bir tepki vermeyi gerektirir.
İlgili 41 soru bulundu
Yalan söyleyen kişiler bazen daha yüksek veya daha alçak bir sesle konuşabilirler. Ayrıca ses titremesi veya boğaz tembelliği gösterebilirler. Hızlı Konuşma veya Duraksamalar: Bazı kişiler yalan söylediklerinde hızlı bir şekilde konuşabilirler. Diğerleri ise düşünme veya hikaye uydurma sırasında duraklayabilirler.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Bir hatayı gizlemek amacıyla gerçeğe uygun bir girişimde bulunmaktır. Bu girişim, sözle olabildiği gibi jest, yazı ve susmayla da olabilir. Sosyal bir davranış olan yalanın amacı başkalarını yanıltmaktır.
Dikkatin üstlerinde toplanmasından hoşlanmazlar ve ya konuyu değiştirmeye çalışırlar ya da sinirlenirler. Anlattıkları şey yüzünden ne kadar üzgün olduklarını döne döne tekrar ederler, sürekli şikayet etme durumu vardır. Genelde sizinle arasına defter, vazo gibi şeyler koyup bir tür bariyer oluşturma eğilimdedirler.
Mitomanik kişiler yalan söylerken, sağlıklı kişilerde sıklıkla izlenen yalanı planlama, yüzde kızarma, gözleri kaçırma, kaşınma gibi davranışları göstermez. Ani sorulan sorulara hızlı ve tatmin edici cevaplar verebilir, yalanı kolayca kurgulayabilir ve etkili şekilde ifade edebilir.
Patolojik yalancılık gibi bir rahatsızlık sonucu eşlerden biri sürekli yalan söylüyorsa, bu durumda bu rahatsızlığa sahip olan eşin bir psikoloğa başvurmaları ve uygun bir terapi yöntemiyle tedavi olmaları gerekir.
Göz hareketleri en çok bir başkası gözlemlenirken yararlı bir ipucu olmaktadır. Kişilerin sola doğru bakması; zihninde bir düşünceyi hatırladığını, sağa doğru bakması ise bir şeyi tasarladığını göstermektedir. Karşınızdaki kadın ya da erkeğin konuşurken; Yukarıya doğru bakması -> Görsel bir kişi olduğunu.
Yalan söyleyen insanlar genelde yakından incelenmek istemezler. Yalan söylemeden evvel ellerini suratına götürmeleri, çenesine destek vermeleri ya da burunlarıyla oynamaları çok muhtemel. Bu gibi davranışlara da dikkat etmelisiniz.. Yapılan araştırmalara göre yalan söyleme esnasında burun daha da sıcak oluyor.
Aynı zamanda patolojik yalancılık veya psödoloji fantastika yani düşlemsel yalan olarak da bilinen mitomani, kompulsif dürtüler sonucunda veya alışkanlıktan dolayı sürekli, kronik bir şekilde yalan söyleme davranışına verilen isimdir.
Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir.Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı , gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir.
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir; yalan söylemek, insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Psikiyatride mitomani olarak adlandırılır. Bu belirtiye sahip kişilere mitoman denir. Mitomani, Yunanca muthos (efsane) ve Latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.
Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Mitomani yunanca muthos (efsane) ve latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.
Peygamber şu üç maksat dışında yalan söylemenin helâl kabul edilmediğini bildirmiştir: Aralarında geçimsizlik bulunan karı kocayı barıştırmak, savaş sırasında düşmanı şaşırtmak, insanlar arasındaki husumeti önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr”, 101; Tirmizî, “Birr”, 26).
Yalan başka insanların haklarına zarar vermesi sebebiyle aynı zamanda kul hakkı ihlalidir. İslâm alimlerinden Mâverdî de yol açtığı kötü sonuçlar yüzünden yalanı bütün kötülüklerin toplamı, bütün çirkinliklerin temeli, düşmanlığa kadar varan bir dizi kötülüğün başı olarak görür.
Çocuklar hangi yaşta olursa olsun, yaşına uygun bir dille doğruyu söylemek gerekir. Aşırı tepki göstermemek gerekir. Yumuşak ve hoşgörülü olmalı ve cezadan kaçınmalıdır. Aşırı tepki göstermek, çocuğun sizin öfkenizden korunmak için, yalan söylemeye devam etmesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri